Την Τετάρτη το πρωί τελικά θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής και τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, μολονότι νωρίτερα η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου στο ΣΚΑΪ μιλούσε για ανακοίνωσή τους την Πέμπτη ή την Παρασκευή.
Πιο πιθανή ημερομηνία για την ανακοίνωση των πολυπόθητων βάσεων είναι η Πέμπτη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε καθυστέρηση με τη διασταύρωση των στοιχείων των υποψηφίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι φετινές βάσεις δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτές του 2015, αφού πέρυσι οι υποψήφιοι εξετάζονταν σε 6 ή 7 μαθήματα και μετρούσε επιπλέον ο προφορικός βαθμός του σχολείου, ενώ φέτος εξετάστηκαν σε 4 ή 5 μαθήματα, και δεν υπήρχε ο βαθμός από το σχολείο σαν μπόνους.
Επιπλέον, η ανακατανομή των σχολών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ ανά επιστημονικά πεδία, άλλαξε κατά πολύ τον χάρτη, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς σε πολλές περιπτώσεις θα δούμε εμφανείς αποκλίσεις στην πορεία των βάσεων σε σύγκριση με πέρυσι.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο
Όπως προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα, η πορεία των βάσεων θα κινηθεί με διαφορετικές «ταχύτητες», κάτι που σημαίνει πως θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η βαθμολογική διαφορά ανάμεσα στις υψηλόβαθμες και τις χαμηλόβαθμες σχολές.
Για παράδειγμα, στο 3ο πεδίο των Επιστημών Υγείας, οι πολύ καλές επιδόσεις των υποψηφίων αναμένεται να συμπαρασύρουν ανοδικά τις βάσεις από τις χαμηλόβαθμες παραϊατρικές έως και τις περιζήτητες Ιατρικές σχολές, με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να μην καταφέρουν να εισαχθούν στη σχολή της πρώτης τους επιλογής ακόμη κι αν… αρίστευσαν.
Αντιθέτως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα δούμε και πολλές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι θα καταφέρουν να μπουν σε κάποια σχολή, ακόμη και με μέσο όρο βαθμολογίας 2 ή 3.
Όσον αφορά τη μικρότερη βάση εισαγωγής, εκτιμάται ότι θα καταγραφεί σε τμήματα ΤΕΙ Τεχνολογικών Επιστημών στο 2ο πεδίο. Σε αυτό το πεδίο, οι προσφερόμενες θέσεις είναι περισσότερες από τους υποψήφιους, με αποτέλεσμα όποιοι έχουν δηλώσει όλα τα τμήματα του πεδίου θα περάσουν σίγουρα κάπου ακόμη κι αν έχουν δώσει «λευκή κόλλα» στις πανελλαδικές εξετάσεις.
1ο Επιστημονικό Πεδίο – Ανθρωπιστικές Σπουδές: Πτώση έως και 400 μορίων κατά μέσο όρο αναμένεται στις περισσότερες σχολές αυτού του επιστημονικού πεδίου. Αγγλική Φιλολογία, τμήματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών αλλά και Κοινωνιολογίας φαίνεται πως θα δεχτούν ισχυρό πλήγμα, καθώς η συγκεκριμένη κατεύθυνση λόγω της φύσης των εξεταζόμενων μαθημάτων δεν παρουσιάζει τα σκαμπανεβάσματα των άλλων πεδίων. Μικρότερη απώλεια, έως και 200 μορίων, θα παρουσιάσουν οι Νομικές Σχολές, με αυτή της Αθήνας να εκτιμάται ότι θα πέσει στα 18.100 από 18.223 πέρσι. Κάτω από τα 18.000 μόρια υπολογίζεται η σχολή της Θεσσαλονίκης, ενώ πτωτική θα είναι και η πορεία της Νομικής στην Κομοτηνή. Μικρές απώλειες θα έχουν και οι σχολές Ψυχολογίας, ενδεικτικά, η Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ αναμένεται να φτάσει τα 17.550 μόρια από 17.751 πέρυσι.
2ο Επιστημονικό Πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών: Στα 20.000 μόρια αναμένεται να εκτοξευθούν οι βάσεις για την Αρχιτεκτονική Αθηνών, ενώ και η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών θα εκτοξευτεί στα 18.800. Ανοδος αναμένεται σε όλες τις σχολές του ΕΜΠ αλλά και του ΑΠΘ, εκτός από αυτή των Πολιτικών Μηχανικών που εκτιμάται ότι θα πέσουν επιπλέον φέτος. Γενικά οι εκτιμήσεις για τις πολυτεχνικές σχολές καταγράφουν άνοδο ακόμα και 800 μορίων στα περιφερειακά τμήματα. Άνοδος αναμένεται και στις Φυσικομαθηματικές σχολές από 150 έως και 700 μόρια, ενώ και οι Γεωπονικές θα ανέβουν.
3ο Επιστημονικό Πεδίο – Επιστημών Υγείας: Σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται η άνοδος των βάσεων σε όλες τις σχολές του συγκεκριμένου πεδίου. Οι Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα περάσουν το κατώφλι των 19.000 μορίων, ενώ σε άλλες σχολές όπως η Βιολογία αναμένεται να ανέβει ακόμα και 500 μόρια. Μεγάλη άνοδος αναμένεται και στις υπόλοιπες σχολές, όπως η Κτηνιατρική, Νοσηλευτική, Φαρμακευτική, όπου οι βάσεις θα ανέβουν από 300 έως και 700 μόρια. Άνοδος αναμένεται στις στρατιωτικές σχολές με τη σχολή Ικάρων Μηχανικών να φτάνει τα 19.100 μόρια και την Ευελπίδων στα Σώματα τα 17.600 μόρια. Πάνω από 19.000 μόρια θα φτάσουν και οι σχολές Ιατρικής και Κτηνιατρικής ΣΣΑΣ αλλά και Ψυχολογίας από το 1ο επιστημονικό πεδίο. Μικρή πτώση θα σημειωθεί στην Αστυφυλάκων, η οποία αναμένεται να φτάσει τα 15.800 μόρια.
4ο Επιστημονικό Πεδίο – Παιδαγωγικά: Σημαντικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων στο συγκεκριμένο πεδίο αναμένεται να διαδραματίσει το γεγονός πως φέτος μόνο 8.044 υποψήφιοι δήλωσαν παιδαγωγικά τμήματα, καθώς αρκετοί δεν θέλησαν να πάρουν το ρίσκο ενός επιπλέον μαθήματος, όπως ήταν υποχρεωτικό. Η περιθωριοποίηση των παιδαγωγικών σε ξεχωριστό τμήμα αποτελεί και τη μεγαλύτερη “σφαγή” σε απώλεια μορίων φέτος. Πάνω από 1.500 μόρια αναμένεται να πέσουν κάποια τμήματα. Χαρακτηριστικά, το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην προσχολική Ηλικία στο ΕΚΠΑ, όπου εκτιμάται να κινηθεί στα 14.000 μόρια, όταν πέρσι η βάση ήταν 15.430. Το μοναδικό τμήμα που δείχνει να έχει τη μικρότερη απώλεια μορίων είναι αυτό της Ειδικής Αγωγής στον Βόλο που αναμένεται να πέσει στα 15.700 μόρια.
5ο Επιστημονικό Πεδίο – Οικονομίας και Πληροφορικής: Κατά μέσο όρο 500 μόρια θα χάσουν οι σχολές του συγκεκριμένου πεδίου. Στα 15.600 θα πέσει η σχολή Οικονομικών Σπουδών στο ΟΠΑ, όπως και η Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στα 16.500. Κάτω από τα 15.000 μόρια και οι σχολές Πληροφορικής, εκτός από αυτή της Θεσσαλονίκης, αν και θα έχει απώλεια μέχρι και 600 μόρια. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα θα κινηθούν ορισμένα τμήματα ΤΕΙ όπως τα περιφερειακά Διοίκησης Επιχειρήσεων που θα κυμανθούν στα 4.000 μόρια.
Τι αλλάζει στη διαδικασία εγγραφών για τους επιτυχόντες
Ηλεκτρονικά και σε προθεσμία εντός του Σεπτεμβρίου, η οποία θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας το προσεχές διάστημα, θα γίνουν φέτος οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.
Η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων έχει αλλάξει και περιλαμβάνει πλέον τα εξής στάδια:
1. Οι επιτυχόντες μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr οφείλουν να επισκεφθούν την ειδική εφαρμογή προεγγραφής, να συμπληρώσουν και υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση προεγγραφής τους. Για την είσοδό τους στην εφαρμογή, θα χρησιμοποιούν τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων και τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) που είχαν για το μηχανογραφικό τους δελτίο.
2. Στη συνέχεια, οι προεγγραφέντες επιτυχόντες οφείλουν να αποστείλουν στη γραμματεία του τμήματος επιτυχίας τους με ταχυμεταφορά ή αυτοπροσώπως τη συγκεκριμένη αίτηση προεγγραφής και τα υπόλοιπα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Σημειώνεται ότι από φέτος, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Παιδείας, καταργείται η «υποβολή ευκρινούς φωτοαντιγράφου του τίτλου απόλυσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», δηλαδή απολυτηρίου ή πτυχίου ή αποδεικτικού του σχολείου αποφοίτησης το οποίο μέχρι πέρυσι ήταν απαραίτητο για τη διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων.
3. Για την ολοκλήρωση της εγγραφής, η γραμματεία του τμήματος ή της σχολής ελέγχει και αντιπαραβάλλει τα δικαιολογητικά που απέστειλαν οι εισαγόμενοι με τον ονομαστικό πίνακα επιτυχόντων και με τον πίνακα των εισαγομένων που υπέβαλαν ηλεκτρονική αίτηση. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η γραμματεία δύναται αιτιολογημένα να ζητήσει συμπληρωματικά δικαιολογητικά από τους εισαγομένους.