Γεμίζουν με πρόσφυγες τα νησιά Β. Αιγαίου - "Ούτε ένας ακόμη δεν χωρά", λένε οι τοπικές αρχές

Ξεπέρασαν τα όριά τους τα κέντρα υποδοχής που βρίσκονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου καθώς ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται έχει υπερδιπλασιαστεί τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm 99,5 η περιφερειάρχης Χριστίνα Καλογήρου.

«Και ένας ακόμη να έρθει, δεν χωράει» δήλωσε με νόημα η κ. Καλογήρου η οποία ζήτησε από την κυβέρνηση να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών. Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, οι αφίξεις σχεδόν πενταπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα την έντονη ανησυχία του εκφράζει και ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο δήμαρχος Κω επισημαίνει ότι η Κως έκανε μια μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές στον τουρισμό της, καταφέρνοντας να μειώσει τις απώλειες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «θα ήταν καταστροφικό, σε αυτή τη φάση, που εμείς τουλάχιστον συνεχίζουμε την προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες, να αντιμετωπίσουμε ξανά ένα ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό ρεύμα» και προσθέτει ότι «τα νησιά μας, που είναι ο πλέον ευαίσθητος εθνικός χώρος, δεν μπορούν να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών, όπως θέλουν κάποιοι. Γιατί αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή, που τα σύνορα είναι κλειστά και όλες σχεδόν οι χώρες δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και στα νησιά μας».

Σχολιάζοντας τις αυξητικές ροές των μεταναστευτικών ροών σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας επεσήμανε ότι «όντως υπάρχει μια αύξηση των προσφυγικών ροών τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη που να οδηγείται κανείς σε συμπεράσματα. Παρακολουθούμε, καταγράφουμε τα δεδομένα, αριθμητικά και ποιοτικά, αλλά δεν έχουμε ένα νέο τοπίο. Ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα των τελευταίων εξελίξεων, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, δεν έχουμε ροές που να δημιουργούν νέα δεδομένα εντελώς διαφορετικά. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αυτό που θέλουν είναι να πάνε στην Ευρώπη, και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να μείνουν στη χώρα μας. Η Ελλάδα ήταν πάντα χώρα διέλευσης. Επομένως αυτό εξακολουθεί να ισχύει τώρα που έχουν κλείσει όλοι οι δίοδοι και τα σύνορα. Αυτό επηρεάζει και τη συμπεριφορά των ίδιων των προσφύγων και των μεταναστών. Εμείς πάντως δεν εφησυχάζουμε. Πρέπει να έχουμε εγρήγορση, και την έχουμε, και σχεδιάζουμε την πολιτική μας με βάση όλα τα ενδεχόμενα».

Γεμίζουν κάθε ημέρα με μετανάστες τα hotspots στα νησιά 

Πλαστική βάρκα με 34 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκε ανοικτά της Σκάλας Συκαμνιάς στη βόρεια Λέσβο, έπειτα από ένα τριήμερο κατά το οποίο οι αφίξεις στη Λέσβο ήταν μηδενικές. Ειδικότερα, σήμερα, Δευτέρα, νωρίς το πρωί, περισυνελέγη, ανοικτά της Σκάλας Συκαμνιάς, μια πλαστική βάρκα με 34 άτομα που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, Στη συνέχεια, θα προωθηθούν για καταγραφή στο hot spot της Μόριας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Λέσβο όπου, από την 15 Ιουλίου, ημέρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία σημειώθηκε ροή εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, ενώ το τριήμερο από την περασμένη Παρασκευή έως και το σημερινό συμβάν, δεν σημειώθηκε καμιά άφιξη.

Το ίδιο διάστημα στη Χίο έφθασαν 51 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στη Σάμο οι ροές παραμένουν εδώ και πολύ καιρό μηδενικές. Σήμερα Δευτέρα στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι 3.559 άνθρωποι, στη Χίο 2.598 και στη Σάμο 1.035. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 7.192 πρόσφυγες ή μετανάστες.

Η Τουρκία απειλεί με αποχώρηση από τη συμφωνία για το προσφυγικό 

H Τουρκία θα πρέπει να αποσυρθεί από την συμφωνία που σύναψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών εάν οι Βρυξέλλες δεν προχωρήσουν στην κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είχε απτά αποτελέσματα χάρη στα «πολύ σοβαρά μέτρα» που ελήφθησαν από την Άγκυρα.

«Ωστόσο όλα αυτά εξαρτώνται από την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους πολίτες μας, που αποτελεί επίσης στοιχείο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου» είπε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ ολόκληρη θα δημοσιευθεί αύριο.

«Εάν δεν ακολουθήσει η κατάργηση της βίζας, θα υποχρεωθούμε να αποσυρθούμε από την συμφωνία που προβλέπει την επανεισδοχή προσφύγων και τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση αναμένει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στις αρχές ή τα μέσα Οκτωβρίου.

ΕΛΛΑΔΑΜυτιλήνηπροσφυγικόΤουρκίαΧίος