Στον Εισαγγελέα οι Τούρκοι στρατιωτικοί - Να πάμε στη Ν. Αμερική για να ζήσουμε, είπαν στη δικηγόρο τους

Στον Εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οδηγήθηκαν στις 9:30 το πρωί της Κυριακής οι Τούρκοι στρατιωτικοί που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη το μεσημέρι του Σαββάτου, ζητώντας στη συνέχεια άσυλο από τη χώρα μας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η δικηγόρος τεσσάρων από τους 8, δεν γνώριζαν ότι γίνεται πραξικόπημα στη χώρα τους, αλλά το έμαθαν αργότερα με μήνυμα. Αυτό που ζητούν είναι να μεταφερθούν ακόμη και σε χώρες της Νοτίου Αμερικής για να μπορέσουν να ζήσουν.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, η κ. Μαρινάκη τόνισε ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί είχαν εντολές να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης σε σημείο στο οποίο βρίσκονταν ασθενοφόρα. Στη συνέχεια δέχθηκαν πυρά και φοβούμενοι για τη ζωή τους αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα.

Συνεχίζοντας η δικηγόρος υπογράμμισε ότι οι 8 συλληφθέντες είναι οικογενειάρχες και αν δεν υπήρχαν τα γεγονότα της απόπειρας πραξικοπήματος δεν θα είχαν καμία πρόθεση να αφήσουν τη χώρα τους.

Τέλος η κα Μαρινάκη τόνισε πως μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ήταν πανικοβλημένοι και ζήτησαν μάλιστα να μεταφερθούν ακόμη και σε χώρες της Νοτίου Αμερικής για να μπορέσουν να ζήσουν.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες είναι για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να υποβάλουν το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στην Υπηρεσία Ασύλου, στη Ν. Χιλή Αλεξανδρούπολης. Η απάντηση για την αποδοχή ή την απόρριψή του θα δοθεί σε διάστημα περίπου δύο-τριών εβδομάδων. Παράλληλα θα αποφασιστεί και το αν θα εξακολουθήσουν να κρατούνται ή θα αφεθούν ελεύθεροι.

Στην περίπτωση που κριθούν φυλακιστέοι η κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών θα συνεχιστεί από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο κέντρο κράτησης Φερών, μέχρι η επιτροπή ασύλου να αποφασίσει για το αίτημά τους.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θα διαρκέσει οκτώ ημέρες και, εάν υπάρξει έφεση, θα διαρκέσει περίπου επιπλέον οκτώ ημέρες. Δηλαδή, εξηγούν οι ίδιες πηγές, συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί τύπου Black Hawk, εξέπεμψε κατάσταση κινδύνου στις 11:45′ το πρωί του Σαββάτου και προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 11:51. Ωστόσο κατά την προσγείωσή του διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και ως εκ τούτου συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Από τους οκτώ επιβαίνοντες οι επτά φορούσαν στολές παραλλαγής χωρίς διακριτικά και ο ένας ήταν με πολιτικά.

Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε: «Ώρα 11.50 στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης προσγειώθηκε τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν οκτώ άνδρες οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικές δυνάμεις και οδηγήθηκαν στη διεύθυνση αστυνομίας Αλεξανδρούπολης. Οι συλληφθέντες ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Το στρατιωτικό ελικόπτερο φυλάσσεται».

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ένα δεύτερο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της Αλεξανδρούπολης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελικόπτερο απογειώθηκε από την Κωνσταντινούπολη μεταφέροντας δύο πληρώματα, το ένα εκ των οποίων θα παραλάβει το Black Hawk που προσγειώθηκε στο ίδιο αεροδρόμιο με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.

Όπως προβλέπει η διαδικασία, το Black Hawk θα επιστρέψει στην Τουρκία πιθανότατα την Κυριακή, αφού πρώτα γίνει έλεγχος από το τουρκικό πλήρωμα.

ΑλεξανδρούποληελικόπτεροπραξικόπημαΤουρκία