Λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου, τα τελικά στατιστικά στοιχεία των Πανελλαδικών Εξετάσεων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, μαζί με τις βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων, αποδεικνύουν ότι στις φετινές βάσεις ήρθαν τα πάνω – κάτω για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Απότομη βουτιά, λοιπόν, στις βάσεις θα πραγματοποιηθεί γιατί πλειοψηφία των υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συγκεντρώνει από 0 έως 7.000 μόρια.
Ειδικότερα σε απόλυτους αριθμούς, 19.863 είναι οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 7.000 μόρια, ενώ 758 είναι συνολικά οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, με την πλειονότητα αυτών (462) να είναι στο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Υγείας και Ζωής της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών.
Αξίζει να σημειωθεί, πως η πρώτη εντύπωση δείχνει πως φέτος αναμένεται να σημειώσουν πτώση σχεδόν όλες οι σχολές, ακόμη και αυτές που παραδοσιακά είχαν υψηλές βάσεις εισαγωγής, όπως οι Πολυτεχνικές, με τη μεγαλύτερη βουτιά να καταγράφεται στις Παιδαγωγικές που αναμένεται να πέσουν σε ιστορικά επίπεδα. Οι Νομικές Σχολές φαίνεται να συγκρατούνται, ενώ άνοδο φαίνεται να καταγράφουν οι Ιατρικές και οι παραϊατρικές σχολές. Επίσης, σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να κρατηθούν και οι αστυνομικές, πυροσβεστικές και στρατιωτικές σχολές.
Υπενθυμίζεται πως οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει τα μηχανογραφικά τους δελτία μέχρι την Παρασκευή 8 Ιουλίου, για αυτό και οι επιλογές τους είναι αυτές που θα δώσουν νέα δεδομένα στις εκτιμήσεις των βάσεων, καθώς μέχρι τώρα η μοναδική παράμετρος για τους αναλυτές, είναι οι βαθμολογίες.
Πώς θα κινηθούν οι βάσεις αναλυτικά
1ο πεδίο -Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών
Συγκεκριμένα, στο πρώτο πεδίο 1 στους 5 υποψηφίους δεν κατάφερε να πιάσει ούτε τα 7.000 μόρια! Αφού που κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 18.500 μόρια είναι μόλις 377 ενώ οι αριστούχοι, όσοι δηλαδή συγκέντρωσαν άνω ων 19.500 μορίων είναι μόλις 55!
Με αυτά τα δεδομένα, οι περιζήτητες Νομικές Σχολές του πρώτου πεδίου αναμένται να κινηθούν στα περσινά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις.
2ο πεδίο -Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
Στις πολυτεχνικές Σχολές αναμένεται πτώση η οποία θα είναι πιο εντυπωσιακή στις πιο χαμηλόβαθμες σχολές, αλλά και στις ιδιαίτερα περιζήτητες που παραδοσιακά ήταν και οι πλέον υψηλόβαθμες. Και εδώ η πλειοψηφία των υποψηφίων συγκέντρωσε από 0 έως 7.000 μόρια. Συνολικά όσοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν άνω των 18.500 μορίων είναι μόλις 631 υποψήφιοι.
3ο πεδίο -Επιστημών Υγείας και Ζωής
Οι ιατρικές Σχολές, των οποίων οι βάσεις είναι ήδη υψηλές αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο. Στις ιατρικές σχολές, οι εισακτέοι φέτος θα είναι 1.055 και αυτό σημαίνει πως η βάση εισαγωγής της τελευταίας σχολής θα είναι τουλάχιστον 18.500 μόρια. Πέρυσι, στην ιατρική Αλεξανδρούπολης απαιτούνταν 18.174 μόρια για την εισαγωγή. Ανοδο θα σημειώσουν ακόμη και οι σχολές παραϊατρικών επαγγελμάτων καθώς και οι Γεωπονικές.
4ο πεδίο -Επιστημών της Εκπαίδευσης
Στο εν λόγω πεδίο οι βάσεις αναμένεται να πέσουν σημαντικά λόγω και των χαμηλών βαθμολογιών των υποψηφίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 34 υποψήφιοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερα από 18.000 μόρια.
5ο πεδίο -Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής
Εκεί που αναμένεται μεγάλη πτώση είναι στις σχολές του πέμπτου πεδίου, δηλαδή στις σχολές Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής. Προβλέπεται, μάλιστα, ότι σε καμία από τις σχολές αυτές η βάση εισαγωγής δεν θα ξεπερνά τα 18.000 μόρια. Υπενθυμίζεται, ότι την Παρασκευή, 8 Ιουλίου, λήγει η προθεσμία οριστικοποίησης των μηχανογραφικών των υποψηφίων, κάτι που θα δώσει επιπλέον δεδομένα για την πορεία των βάσεων, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.
http://www.minedu.gov.gr/eidiseis/21645-16-06-16-statistika-stoixeia-panelladikon-2016