Η κατάσταση στη Μεσόγειο, το προσφυγικό και θέματα που αφορούν την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Λιβάνου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Πάνου Καμένου, με τον Λιβανέζο Υπουργό Εθνικής Άμυνας και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Σαμίρ Μοκμπέλ, που πραγματοποιήθηκε χθες, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην Αθήνα.
«Ο Λίβανος είναι από τις χώρες που έχουν υποστεί ένα μεγάλο κύμα προσφύγων, το οποίο φτάνει περίπου τους 1.600.000, σε αρκετές χιλιάδες camps που φιλοξενεί, χωρίς να έχει την απαιτούμενη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από όλες τις χώρες της Δύσης» τόνισε αρχικά ο Πάνος Καμμένος, μετά τη συνάντηση του με τον κ. Μοκμπέλ.
«Η Ελλάδα και ο Λίβανος, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έχουν το προνόμιο να αποτελούν τους δύο πυλώνες της γέφυρας που ενώνει την Ανατολή και τη Δύση, διαφορετικούς αλλά αλληλοσυμπληρούμενους πολιτισμούς, στο εμπόριο και στις θαλάσσιες οδούς. Είχαν και έχουν όμως και το βάρος των συνεπειών της γεωστρατηγικής τους θέσης, με ό,τι συνεπάγεται για την ασφάλεια και την άμυνα των χωρών και των λαών μας», ανέφερε στη συνέχεια ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Όπως σημείωσε ο κ. Καμμένος, οι δύο Υπουργοί μίλησαν και για την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
«Έχει γίνει, πλέον, κοινή πεποίθηση ότι οι συνθήκες ασφάλειας που έχουν διαμορφωθεί στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Αρχίζει να γεννιέται η Μεσογειακή Ένωση και μέρος της Μεσογειακής Ένωσης, εκτός από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, δεν μπορεί να μην είναι και ο Λίβανος».
O κ. Μοκμπέλ υπογράμμισε τη σημασία της συνάντησης αυτής λέγοντας: «Το σημαντικότερο είναι να κάνουμε τις σχέσεις μας ισχυρότερες, να θέσουμε νέα θεμέλια μεταξύ των δύο χωρών μας και να καταστήσουμε τη συνεργασία μας πολύ ισχυρή. Εμείς οι Λιβανέζοι δεν χρειαζόμαστε χρήματα. Εμείς οι Λιβανέζοι χρειαζόμαστε υποστήριξη. Υποστήριξη, ώστε να εντοπίζουμε τους τρομοκράτες όπου βρίσκονται και να υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας, καθώς και τις άλλες χώρες και την Ευρώπη, επίσης. Γιατί με τη διείσδυση των τρομοκρατών μέσω των συνόρων μας και τον ερχομό τους στην Ευρώπη θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που έχουμε στον Λίβανο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν επίσης στην αποστολή στρατιωτικών ακολούθων σε Ελλάδα και Λίβανο και στην υπογραφή διμερούς αμυντικής συμφωνίας που θα υπογραφεί τον Οκτώβριο στη Βηρυτό, με επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού.