Βαρθολομαίος: «Αιρετικοί» όσοι Πατριάρχες λείπουν από τη Σύνοδο

Σε αυστηρό τόνο απάντησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις επιστολές των Πατριαρχών Ρωσίας Κυρίλλου και Αντιοχείας Ιωάννη, που εξηγούσαν τη μη συμμετοχή τους στην Πανορθόδοξη Σύνοδο, κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη των εργασιών της Πανορθόδοξης Συνόδου, στο Κολυμπάρι Χανίων.

«Όσοι δεν αποδέχθηκαν τις αποφάσεις των Συνόδων, απομονώθηκαν και μετατράπηκαν σε αιρέσεις» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και χαρακτήρισε «δυσάρεστη έκπληξη την 12η ώρα να αποσύρονται οι υπογραφές». Ο Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος στην επιστολή του, επικαλείται την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας στις 13 Ιουνίου αναφέροντας χαρακτηριστικά «Κωλύομαι» ενώ ο Πατριάρχης Αντιοχείας επανέλαβε το θέμα που έχει προκύψει με το Κατάρ, ενώ αναφέρθηκε στην επιστολή του για την διαφορετική αντιμετώπιση που παρατηρείται μεταξύ των εκκλησιών στο μυστήριο του γάμου υπογραμμίζοντας ότι «εμείς αδυνατούμε και δεν κατανοούμε τη νέα έκκληση».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, τόνισε την ανάγκη ενότητας σ’ έναν κόσμο διασπασμένο, υπογράμμισε ότι «τίποτα δεν έχει χαθεί» και πρόσθεσε ότι «χρειάζονται αγώνες και θυσίες».

Οι Προκαθήμενοι και οι αντιπροσωπείες των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών συνεδριάζουν επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, τα οποία συνοψίζονται ως εξής: Η αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, Ορθόδοξη Διασπορά, Αυτονομία και τρόπος της Διακήρυξης, Το Μυστήριο του Γάμου και κωλύματα γι’ αυτόν, η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρησή της στην εποχή μας, οι σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο.

Πηγή: ekriti

Οικουμενικός Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΠανορθόδοξη Σύνοδος