Τα λείψανα του παγκόσμιου Αγίου των ερωτευμένων, του Αγίου Βαλεντίνου, που φυλάσσονται στην Καθολική Εκκλησία της Μυτιλήνης φαίνεται πως αποτελούν πόλο έλξης ερωτευμένων από όλο τον κόσμο, που αποφασίζουν να ενώσουν τις ζωές τους στο νησί.
Γάμοι στην καθολική εκκλησία είχαν να πραγματοποιηθούν πάρα πολλά χρόνια. Ελλείψει τοπικής καθολικής Κοινότητας αλλά και δεδομένης της ερήμωσης του ναού της Μυτιλήνης, η «Φραγκοκλησιά» της πόλης είχε ξεχαστεί. Η ανακαίνιση όμως του ναού – μνημείου, η αποκάλυψη της φύλαξης λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στον ναό, αλλά προπάντων η επαναδημιουργία μιας μικρής πλην όμως πολύ δραστήριας κοινότητας καθολικών φαίνεται πως προσέθεσαν, πέρα της ψηφίδας πολυπολιτισμικότητας, και μια αναπτυξιακή τουριστική προοπτική. Αυτή του γαμήλιου τουρισμού αφού νέα ζευγάρια από όλο τον κόσμο ενθαρρύνονται να πραγματοποιήσουν τους γάμους τους στη Μυτιλήνη.
Ο Marek Gitrowski και η Fiona Jeganaphan διακεκριμένη βιοχημικός, ερευνήτρια για τον καρκίνο, αποφάσισαν να παντρευτούν στο νησί, δηλώνοντας λάτρεις του. Όπως είπαν, το προσφυγικό πρόβλημα και η αρνητική προβολή δεν επηρέασαν καθόλου την απόφαση τους. Μάλιστα η κ. Fiona Jeganaphan δήλωσε χαρακτηριστικά πως «μετά από τόση πίεση που έχει δεχθεί το νησί με το προσφυγικό είναι θετικό το ότι γιορτάζουμε εδώ ένα χαρούμενο γεγονός όπως είναι ο γάμος μας». Το ζευγάρι ζει μόνιμα και εργάζεται στην Αγγλία. Έχουν όμως συγγενείς και φίλους στις τέσσερις πλευρές του πλανήτη.
«Ένοιωσα πολύ συγκινημένη και ευτυχισμένη για το τελικά τα παιδιά μου διάλεξαν να έρθουν στη Μυτιλήνη για τον γάμο της και τίμησαν και εμάς και τους Μυτιληνιούς» δήλωσε η Μυτιληνιά στην καταγωγή μητέρα του γαμπρού. Η ίδια έχει μια αδελφή που ζει στο νησί ενώ ζει στην Αγγλία με τον Πολωνό σύζυγό της.
Όπως είπε, στο γάμο καλεσμένοι ήταν συγγενείς και φίλοι του ζευγαριού από την Ευρώπη, τον Καναδά, την Σρι Λάνκα, την Πολωνία, την Αφρική.
Το ευκατάστατο ζευγάρι έκανε έναν λαμπερό γάμο τηρώντας τις παραδόσεις του τόπου τους. Με «αγγλικά» κοστούμια και κοσμικές φορεσιές μπήκε μια πολυπολιτισμική σφραγίδα.
Πάνω από 150 ήταν οι καλεσμένοι του ζευγαριού που ταξίδεψαν από διάφορα μέρη του πλανήτη. Για τη διαμονή τους έγιναν κρατήσεις σε τρία ξενοδοχεία της Μυτιλήνης, ενώ οι περισσότεροι θα έμεναν στο νησί για τουλάχιστον 10 ημέρες συνδυάζοντας την παρουσία τους στο γάμο, με διακοπές. Ο ιερέας του Καθολικού Ναού πατήρ Λέων δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το ζευγάρι επέλεξε τη Μυτιλήνη και τον Καθολικό ναό δικαιώνοντας τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει στην κατεύθυνση αυτή.
Η γαμήλια γιορτή δόθηκε στο κτήμα «Οινοφόρος», όπου είχε οργανωθεί μια πολύ όμορφη δεξίωση με τον Ινδό τραγουδιστή
«St Jude», που ταξίδεψε στη Λέσβο ειδικά για αυτήν. «Υπάρχουν πολλές μορφές τουρισμού που μπορεί να υποστηρίξει το νησί και ο γαμήλιος τουρισμός είναι ένα είδος που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Η Καθολική εκκλησία και το γεγονός ότι φυλάσσονται εδώ τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου, είναι κάτι που αν κεφαλοποιηθεί σωστά, με την κατάλληλη προβολή μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα. Αν θέλουμε να προσελκύσουμε ζευγάρια του εξωτερικού πρέπει να γίνει γνωστό ότι υπάρχει Καθολική εκκλησία, υπάρχουν υποδομές, έχει το νησί μοναδικές ομορφιές για να δεχθεί γαμήλιο τουρισμό» τονίζει ο κ. Παντελής Πατερέλλης, ιδιοκτήτης του «Οινοφόρου».
Σημειώνεται ότι ο «Οινοφόρος» μέχρι το τέλος του έτους έχει προγραμματίσει να φιλοξενήσει τους γάμους και άλλων ξένων ζευγαριών που θα παντρευτούν στην Καθολική Εκκλησία της Μυτιλήνης. Ανάμεσα τους και ο γάμος της πριγκίπισσας της Ταϋλάνδης.