Ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έναρξη των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων καθώς σήμερα ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα στα γυμνάσια και τα λύκεια όλης της χώρας. Την ερχόμενη Δευτέρα 16 Μαΐου ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις για περισσότερους από 103.000 υποψηφίους, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τις 69.985 θέσεις που προσφέρονται φέτος στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της χώρας τόσο με το παλιό όσο και με το νέο εξεταστικό σύστημα, αρχής γενομένης με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Γενικής Παιδείας).
Ώρα έναρξης εξέτασης είναι η 08.30, κοινή για τους υποψηφίους Ημερήσιων και Εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 08.00. Οφείλουν να φέρουν μαζί δελτίο εξεταζομένου, αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, δύο στιλό διαρκείας (χρώματος μπλε ή μαύρου), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και ένα μπουκαλάκι νερό ή αναψυκτικό.
Δεν επιτρέπεται να φέρουν βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας ή άλλα αντικείμενα εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της ΚΕΕ. Αν υποψήφιος φέρει μαζί του κάτι από τα προηγούμενα ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης ή θορυβεί και δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών ή εμποδίζει την εξέταση άλλων εξεταζομένων, απομακρύνεται από την αίθουσα και το γραπτό μηδενίζεται.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των “ΝΕΩΝ” από το σύνολο των υποψηφίων μόνο το 4% αποφοίτων Γενικών Λυκείων επέλεξε το παλαιό σύστημα, ποσοστό που ανεβαίνει σε περίπου 13% για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Οι εξετάσεις για τα βασικά μαθήματα θα ολοκληρωθούν την 1η Ιουνίου για τους αποφοίτους Γενικών Λυκείων και στις 6 Ιουνίου για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ και θα ακολουθήσουν από 16 έως 27 Ιουνίου οι εξετάσεις στα Ειδικά Μαθήματα – όπως και οι ενδοσχολικές.
Από το σύνολο των υποψηφίων, περίπου 80.000 απόφοιτοι λυκείων θα εξεταστούν για πρώτη φορά με το καινούργιο σύστημα σε 4 μαθήματα, ενώ μόλις ένας στους τέσσερις επέλεξε να δηλώσει και το προαιρετικό 5ο μάθημα, ώστε να έχει πρόσβαση και σε δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, διευρύνοντας έτσι τις πιθανότητες εισαγωγής. Οι βαθμοί των Πανελλαδικών εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Περί τα μέσα Ιουνίου θα πρέπει να προσέλθουν στα λύκειά τους για να αποκτήσουν κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό.
Οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 22 Αυγούστου. Ασφαλής εκτίμηση για τη διακύμανσή τους δεν είναι δυνατόν να γίνει από τώρα, ωστόσο επειδή ο τρόπος υπολογισμού των μορίων έχει αλλάξει και δεν συνυπολογίζεται πλέον ο προφορικός βαθμός – που συνήθως ευνοούσε τους υποψηφίους – μια πρώτη εκτίμηση, με την υπόθεση ότι τα θέματα θα έχουν ανάλογη δυσκολία με τα περσινά, είναι πως θα προκύψει γενική πτωτική πορεία βάσεων με το νέο σύστημα. Οι σχολές αιχμής πάντως, είτε με πτώση είτε με άνοδο, θα παραμείνουν προσιτές σε ελάχιστους.
Στάση εργασίας εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν τις παραμονές της εξεταστικής διαδικασίας να κάνουν στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για μια σειρά ζητημάτων που τους αφορούν, από τις προσλήψεις αναπληρωτών και τα ωράρια εργασίας μέχρι τις αλλαγές στα Ολοήμερα Σχολεία. Η ΟΛΜΕ και η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή το μεσημέρι για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική των περικοπών και της λιτότητας στον χώρο της εκπαίδευσης. Η ΟΛΜΕ αναφέρει ότι η φετινή σχολική χρονιά τελειώνει με 3.000 κενά εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και εκτιμά ότι την επόμενη σχολική χρονιά η κατάσταση στην παιδεία θα χειροτερέψει.
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ο οποίος μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 δήλωσε με νόημα ότι «δεν υπάρχει ενδεχόμενο για απεργία διαρκείας, αλλά κλίμα υπονόμευσης των εξετάσεων».
Οι «εξετάσεις» του υπουργείου
Η φετινή εξεταστική διαδικασία αποτελεί ύστατο στοίχημα για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία με τα πολλά μέτωπα που έχει ανοίξει αυτή τη χρονιά το τελευταίο που θα ήθελε θα ήταν να στραβώσει το παραμικρό στις εξετάσεις. Ωστόσο, η δυσκολία της διπλής διαδικασίας, έστω κι αν όσοι εξεταστούν με το παλιό σύστημα είναι λίγοι, περιπλέκει την κατάσταση.