Ευνοϊκές ρυθμίσεις για λαϊκές, αρτοποιεία, ιδιωτικά σχολεία

της Δήμητρας Μανιφαβα

Ευνοϊκότερη για τους πωλητές των λαϊκών αγορών, τους αρτοποιούς, αλλά και τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων γίνεται η νομοθεσία μέσα από σειρά ρυθμίσεων που βρίσκονται διάσπαρτες στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, η συζήτηση επί του οποίου στη Βουλή ξεκινά σήμερα. Δυσμενέστερη από την άλλη γίνεται η νομοθεσία για τα επιμελητήρια, καθώς όχι μόνο καταργείται από 1η Ιανουαρίου 2015 η υποχρεωτική συνδρομή των επιχειρήσεων σε αυτά, αλλά δεν διασφαλίζεται ότι θα έχουν αμέσως έσοδα από το τέλος που θα καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για τη διαχείριση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).

Ειδικότερα, οι κάτοχοι άδειας επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών θα καταθέτουν στην εκδούσα αρχή φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, καθώς και υπεύθυνη δήλωση ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας κάθε τρία χρόνια και όχι κάθε χρόνο όπως προέβλεπε ο νόμος που ψηφίστηκε μόλις τον Μάιο του 2014. Ειδικότερα, επιτρέπεται πλανόδιος πωλητής να πωλεί τρόφιμα, χωρίς να ισχύει το πληθυσμιακό κριτήριο που έθετε ο νόμος, δηλαδή πλέον θα μπορεί να τα διαθέτει και σε δήμους με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Ακόμη, ενώ αρχικά προβλεπόταν ότι ο παραγωγός πωλητής δηλώνει στην αίτηση για άδεια τρεις λαϊκές αγορές στις οποίες επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί, προβλέπεται ότι μπορεί να δηλώνει μέχρι τρεις λαϊκές αγορές ανά ημέρα.

Αλλαγές επέρχονται και σε έναν ακόμη προσφάτως ψηφισθέντα νόμο, αυτόν που περιελάμβανε τις συστάσεις της περίφημης «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ». Ειδικότερα, το ζύγισμα του ψωμιού καθίσταται προαιρετικό, καθώς θα γίνεται εφόσον το ζητήσει ο πελάτης του αρτοποιείου.

Κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή είναι η μείωση των προστίμων για τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων. Αν και εδώ και δύο χρόνια έχουν απελευθερωθεί τα δίδακτρα, υπήρχε η υποχρέωση γνωστοποίησής τους στο υπουργείο Ανάπτυξης και το πρόστιμο σε περίπτωση παραβίασης του νόμου ήταν τουλάχιστον 10.000 ευρώ. Τώρα το υπουργείο αποφάσισε να μειώσει το πρόστιμο στα 1.000 ευρώ.

Από την άλλη, ανάστατες είναι οι διοικήσεις των επιμελητηρίων καθώς θεωρούν βέβαιο ότι για αρκετό διάστημα μέσα στο 2015 θα πρέπει να καταφύγουν στα αποθεματικά -εάν υπάρχουν- για να συνεχιστεί η λειτουργία των επιμελητηρίων. Κι αυτό διότι το ύψος, η διαδικασία, ο τρόπος είσπραξης και απόδοσης των ανταποδοτικών τελών που θα λαμβάνουν ως έσοδο τα επιμελητήρια παραπέμπεται σε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομίας. Τέλος, στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται σαφής υποχρέωση εγγραφής στο ΓΕΜΗ και των ατομικών επιχειρήσεων, οι οποίες λόγω μεγάλου αριθμού θα αύξαναν σημαντικά τα έσοδα των επιμελητηρίων.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

http://www.kathimerini.gr/796096/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/eynoikes-ry8miseis-gia-laikes-artopoieia-idiwtika-sxoleia

ΓΕΜΗιδιωτικά σχολείαλαϊκές