«Ανάσα» 1,2 εκατ. δολαρίων για τις νεοελληνικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά

Την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της έδρας Νεοελληνικών και Ελληνοκαναδικών Σπουδών του Πανεπιστημίου McGill του Μόντρεαλ εξασφαλίζει η νέα δωρεά ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων που έκανε η ηγεσία της ελληνοκαναδικής κοινότητας.

Παράλληλα, εξασφαλίζεται η υποστήριξη ερευνών ζωτικής σημασίας, αλλά και η χορήγηση υποτροφιών στον τομέα των Νεοελληνικών Σπουδών.

Η δωρεά προς την έδρα Νεοελληνικών και Ελληνοκαναδικών Σπουδών «Φρίξος Β. Παπαχρηστίδης»περιλαμβάνει συνεισφορές από 70 και πλέον δωρητές από το Μόντρεαλ και ολόκληρο τον Καναδά.

Θα επιτρέψει στο McGill, το οποίο κατέχει ήδη την πρώτη θέση μεταξύ των πανεπιστημίων του Καναδά με τον πιο ισχυρό διεθνή προσανατολισμό, να διευρύνει το πεδίο του προγράμματος ελληνικών σπουδών, ένα από τα λίγα προγράμματα στη χώρα που μελετούν τις σύγχρονες πτυχές της ελληνικής πολιτισμικής διασποράς.

«Είμαστε ευγνώμονες στην ελληνοκαναδική κοινότητα για τη γενναιοδωρία που επέδειξε μέσα από αυτή την εξαιρετική δωρεά», δήλωσε η Σουζάν Φορτιέ, πρύτανης και αντικαγκελάριος του McGill.

«Αυτή η επιχορηγούμενη έδρα θα ενισχύσει το ήδη πλούσιο πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του McGill και θα εδραιώσει περαιτέρω τη θέση του πανεπιστημίου στο προσκήνιο αυτού του σημαντικού ερευνητικού τομέα», πρόσθεσε.

Η έδρα «Φρίξος Β. Παπαχρηστίδης», που στεγάζεται στο τμήμα Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών του McGill, ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1988 από την οικογένεια Παπαχρηστίδη προς τιμήν του εκλιπόντα βιομηχάνου και εφοπλιστή.

Το McGill, προσηλωμένο στην επέκταση της ακαδημαϊκής παρουσίας του στον τομέα των ελληνικών σπουδών, χρηματοδοτεί σε ετήσια βάση την έδρα από την ίδρυσή της.

Το εν λόγω πρόγραμμα έχει λάβει επίσης σημαντική χρηματοδότηση από την κυβέρνηση του Καναδά καθώς και δωρεά ύψους 400.000 δολαρίων από την ελληνική κυβέρνηση.

Η εν λόγω δωρεά ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη στο McGill του τότε υπουργού Πολιτισμού και νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο σημερινός κάτοχος της έδρας είναι ο Τάσος Αναστασιάδης, που είναι ειδικευμένος στη μελέτη των διεθνών δικτύων ακτιβιστών (στους τομείς της θρησκείας και της εκπαίδευσης) και του ρόλου τους στις θεσμικές αλλαγές και τη συγκρότηση του κράτους, όσον αφορά ειδικότερα την Ελλάδα εντός του σύγχρονου βαλκανικού και μεσογειακού πλαισίου.

Ο καθηγητής κ. Αναστασιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα, και σπούδασε πολιτικές επιστήμες, γλωσσολογία και ιστορία στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, εργάστηκε στην Ελλάδα και τη Γαλλία, πριν αναλάβει τα καθήκοντα του επίκουρου καθηγητή ιστορίας στο McGill το 2011.

«Η χρηματοδότηση αυτή μάς επιτρέπει να οραματιστούμε με διαυγές πνεύμα την ανάδειξη του προγράμματος Νεοελληνικών και Ελληνοκαναδικών Σπουδών του McGill σε ένα από τα πιο καινοτόμα πανεπιστημιακά προγράμματα της Βορείου Αμερικής σε τομείς, όπως η αποδημία των Ελλήνων στον Καναδά, η έρευνα σχετικά με τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους εντός του βαλκανικού, μεσογειακού, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πλαισίου, η από κοινού διοργάνωση με ελληνικά πανεπιστήμια θερινών προγραμμάτων σπουδών στην Ελλάδα και η κατάρτιση καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την ελληνική διασπορά», δήλωσε ο καθηγητής κ. Αναστασιάδης.

Η απόφαση των μελών της ελληνικής κοινότητας του Καναδά να κάνουν αυτή τη δωρεά θα επιτρέψει στο McGill να προσλάβει σε μόνιμη βάση διεθνείς εμπειρογνώμονες του κλάδου.

Η νέα χρηματοδότηση θα επιτρέψει επίσης στο McGill να εμπλουτίσει το πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών, προσφέροντας την ευκαιρία σε φοιτητές να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, προσκαλώντας διακεκριμένους ακαδημαϊκούς στο McGill υπό την ιδιότητα του επισκέπτη καθηγητή και ενισχύοντας τους δεσμούς με τα ιδρύματα ελληνικής γλώσσας του Μόντρεαλ.

Καθοριστικό ρόλο για την ευόδωση αυτού του εγχειρήματος διαδραμάτισε μια ομάδα εθελοντών με επικεφαλής τους Βασίλη Παπαευαγγέλου, Αντριου Χριστόπουλο, Δημήτρη Μανωλάκο, Νικ Φωτιάδη (Dip Man’76) και Γιώργο Μ. Τσούκα, πτυχιούχο θετικών επιστημών (BSc’64) και διδάκτορα ιατρικής (MDCM’68) οι οποίοι ηγήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια μιας φιλόδοξης εκστρατείας για τη συγκέντρωση χρημάτων.

«Η ελληνική κοινότητα στήριξε αυτό το σημαντικό εγχείρημα, όχι μόνο για να προσφέρει κάτι ξεχωριστό στο McGill, αλλά και για να αποτίσει φόρο τιμής σε έναν αξιόλογο φιλάνθρωπο που βοήθησε επί σειρά ετών αμέτρητους Ελληνες», ανέφερε ο κ. Παπαευαγγέλου, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου του Μόντρεαλ (Hellenic Board of Trade of Metropolitan Montreal).

«Η εξασφάλιση διαρκούς χρηματοδότησης για αυτή την έδρα αποτελεί τεράστιο επίτευγμα ειδικά για έναν πολιτισμό που έχει να επιδείξει μια μακραίωνη ιστορική παρουσία».

Το Πανεπιστήμιο McGill

Το Πανεπιστήμιο McGill είναι ένα από τα κορυφαία ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης του Καναδά και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο διάσημα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου.

Το πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1821 χάρη στη γενναιόδωρη κληροδοσία του Τζέιμς ΜακΓκιλ, διαθέτει δύο πανεπιστημιουπόλεις, 11 σχολές, περίπου 300 προγράμματα σπουδών, ενώ σε αυτό σπουδάζουν πάνω από 39.000 φοιτητές.

Οι 250.000 απόφοιτοι του McGill συνθέτουν ένα ευρύ παγκόσμιο δίκτυο με πολλούς αποφοίτους να καταλαμβάνουν τις υψηλότερες θέσεις του κλάδου τους ως, μεταξύ άλλων, δικαστές ανωτάτων δικαστηρίων, βραβευμένοι συγγραφείς και μουσικοί, αστροναύτες.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5190270/anasa-1-2-ekat-dolariwn-gia-tis-neoellhnikes-spoydes-sto-panepisthmio-mcgill-toy-kanada/

δωρεάΚαναδάς