Εκατοντάδες χέρια ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων, γυναικών με τα μικρά τους παιδιά στην αγκαλιά, ανδρών που έσκυβαν το κεφάλι μπροστά στους ηγέτες του Χριστιανικού κόσμου σφίγγουν από τη στιγμή που μπήκαν στο χοτ σποτ της Μόριας πριν από λίγη ώρα ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.
Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες κατευθύνθηκαν προς τη Μόρια αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μεταξύ τους συναντήσεων κατά τις οποίες επανέλαβαν την ανάγκη της ενεργοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης.
Στη Μόρια έγιναν δεκτοί πρώτα από τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που με ζωγραφιές και ταμπλό τους καλωσόριζαν αλλά και ζητούσαν να τους επιτραπεί να μετακινηθούν προς συγγενείς τους σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ανάλογα αιτήματα και από άλλες οικογένειες προσφύγων αλλά και μετανάστες που με δικά τους ταμπλό διεκδικούσαν «freedom» – «ελευθερία».
Με στοργικά λόγια οι δυο προκαθήμενοι και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ακόμα και με παιχνίδια με τα παιδιά, έδωσαν κουράγιο στους ανθρώπους αυτούς που έχουν μπει στη μεγάλη τους πλειονότητα στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου και σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ζουν υπό περιορισμό.
Από τις κορυφαίες στιγμές της μέχρι τώρα πορείας των τριών Ιεραρχών, ήταν όταν νεαρός πρόσφυγας κλαίγοντας γοερά φιλούσε τα χέρια του Πάπα και του Πατριάρχη ζητώντας τους να κάνουν κάτι για να συνεχίσουν να ελπίζουν. Πολλές γυναίκες μουσουλμάνες με μαντήλια δίνουν το χέρι τους προς τους Χριστιανούς ηγέτες και πολλές από αυτές τους φιλάνε το χέρι.
Έξω από τη σκηνή εκατοντάδες μετανάστες φωνάζουν ρυθμικά το σύνθημα «Freedom – freedom» – «Ελευθερία – Ελευθερία». Επίσης, κατά την επίσκεψη του στο κέντρο, προσφυγόπουλα πλησίασαν τον Πάπα και του έδωσαν ζωγραφιές που είχαν ετοιμάσει για εκείνον.
«Είναι για εμένα;», τα ρωτούσε ο Πάπας στη σύντομη συνομιλία που είχε μαζί τους. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ένα από τα παιδιά έδωσε και ένα γράμμα στον Ποντίφικα, ζητώντας του να το δώσει σε συγγενείς του στη βόρεια Ιταλία.
Άφιξη Πάπα Φραγκίσκου στην Λέσβο
Λίγο μετά τις 10.00 έφτασε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στη Λέσβο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τη χώρα μας.
Τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αλλά και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Κατά τη συνάντησή του με τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο και δήλωσε ότι «η επίσκεψή σας είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος και να δοθεί η δυνατότητα μίας νόμιμης οδού για αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους και αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη».
Παράλληλα τόνισε ότι οι πολίτες των νησιών, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και παρά το ότι υπέφεραν –όπως είπε- από τις πολιτικές λιτότητας, έδειξαν ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη και πρόσθεσε ότι είμαι περήφανος γι’ αυτό, τη στιγμή που κάποιοι εταίροι μας ύψωναν τείχη και φράχτες.
Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα ο Πάπας εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την στάση του ελληνικού λαού απέναντι στο προσφυγικό. Όμως, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων παρουσιάστηκε ένα τεχνικό πρόβλημα και το μεγαλύτερο μέρος των όσων είπε δεν μεταδόθηκαν ζωντανά!
Μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πάπας μοιράστηκε με τον κόσμο το μήνυμα που έστειλε για το προσφυγικό: «Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι με πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες και πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι», έγραψε ο Ποντίφικας. Μεταξύ άλλων ο Πάπας εξήρε τη στάση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δείχνει ότι εξακολουθεί να δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Πάπα στην χώρα μας έπειτα από 15 χρόνια και ενώ η Λέσβος έχει τεθεί σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού». Η σημερινή επίσκεψη του Ποντίφικα στο μεγαλύτερο νησί του Βορείου Αιγαίου, προκείμενου δείξει την έμπρακτη συμπαράσταση του στους πρόσφυγες, έχει μετατρέψει τη Μυτιλήνη αλλά και τους χώρους που θα διαβεί και θα επισκεφτεί ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε ένα… απόρθητο φρούριο.