Τον κώδωνα του κινδύνου για την μη ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου κρούουν οι Πολιτικοί Μηχανικοί με επίσημη ανακοίνωση του κλάδου τους.
Επισημαίνουν ότι η ακύρωση του διαγωνισμού που έγινε το 2013 (ΚΤΙΜΑ_13) σχετικά με την κτηματογράφηση της υπόλοιπης χώρας, στην προσανατολίζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα έχει ως συνέπεια να μην γίνει δυνατόν να ολοκληρωθεί το έργο ως το 2020, στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.
Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας επισημαίνει ότι:
• Επιπλέον καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του Έργου στερεί απ’ την ελληνική κοινωνία αυτό το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο και ενδέχεται να δημιουργήσει κι άλλα προβλήματα στην Οικονομία της Χώρας -αποτελεί στόχο Αξιολόγησης.
• Τα τελευταία είκοσι (20) έτη πάρα πολλά μέλη του Σ.Π.Μ.Ε., έχουν εξειδικευθεί στην εκπόνηση του Ελληνικού Κτηματολογίου και μαζί με άλλους επιστήμονες (Τοπογράφους Μηχανικούς, Δικηγόρους, κ.α.) συμμετέχουν στις ομάδες μελετών των 70 και πλέον εταιρειών που είναι υποψήφιοι ανάδοχοι.
• Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είχε αρχικό προϋπολογισμό 803 εκ. ευρώ και στη συνέχεια το Υπουργείο, λόγω του μειωμένου ανταγωνισμού, μείωσε τα ισχύοντα τιμολόγια του 2007 (ΦΕΚ 1786/Β/2007) κατά 29% με νέα τιμολόγια (ΦΕΚ 2362/Β/2013) και κατά συνέπεια περιορίσθηκε ο προϋπολογισμός που τελικά προκηρύχθηκε στα 572 εκ. ευρώ.
• Οι προτεινόμενες, από την Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε., νέες προδιαγραφές και η σύντμηση του χρονοδιαγράμματος μπορούν να έχουν εφαρμογή και στον τρέχοντα διαγωνισμό (ΚΤΙΜΑ_13), όπως άλλωστε προβλέπεται στη διακήρυξη, χωρίς οικονομική επιβάρυνση της Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε.
• Η ακύρωση του εν λόγω διαγωνισμού και επαναπροκήρυξή του, θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση του κτηματολογίου τουλάχιστον κατά τρία (3) έτη – αυτό πορίζεται από την μέχρι τώρα εμπειρία των προηγούμενων διαγωνισμών.
• Πάρα πολλά μέλη μας είναι εγκλωβισμένα και βρίσκονται σε 3ετή ομηρία με τα πτυχία τους δηλωμένα σε ομάδες μελετών ή/και ενταγμένα στα μελετητικά πτυχία των 70 εταιρειών που αναδείχθηκαν μειοδότες, αναμένοντας την υπογραφή των συμβάσεων, στερούμενοι άλλων επιλογών απασχόλησης (πρόσληψη σε άλλες μελετητικές εταιρείες, μετατροπή του μελετητικού πτυχίου σε εργολαβικό, απασχόληση σε εταιρεία του εξωτερικού κλπ), με συνεπακόλουθη τεράστια οικονομική ζημιά, η οποία προστίθεται στις οδυνηρές επιβαρύνσεις από το σχεδιαζόμενο θεσμικό πλαίσιο για το ασφαλιστικό και φορολογικό.