«Σχέδια και προγράμματα πρόληψης, ανά κατηγορία κινδύνου», «μέτρα ετοιμότητας» και ανάληψη δράσεων «πρόληψης, ετοιμότητας, αντιμετώπισης και αποκατάστασης», αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και χρήση δημόσιων και ιδιωτικών μέσων «σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο», ακόμη και «αναμόρφωση της αντίστοιχης νομοθεσίας» προβλέπει το ισχύον πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη της χώρας ή περιοχών της σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία ουσιαστικά «προανήγγειλε» ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας σήμερα το πρωί.
Αυτή τη στιγμή πάντως είναι ανοιχτή η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη καθώς απομακρύνθηκαν μόνοι τους οι πρόσφυγες που την είχαν καταλάβει νωρίτερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, λίγο πριν από τις 9 το βράδυ οι αρχές της ΠΓΔΜ άνοιξαν και πάλι το σημείο διέλευσης για πρόσφυγες στο ύψος της ουδέτερης ζώνης Ειδομένης – Γευγελής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές της ΠΓΔΜ θα επιτρέψουν απόψε τη διέλευση σε 400 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Πάντως, ο αριθμός αυτός θα εξαρτηθεί από το εάν η Σερβία επιτρέψει σε ανάλογο αριθμό προσφύγων να εισέλθουν στο έδαφός της από την ΠΓΔΜ.
Στην Ειδομένη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 6.500 πρόσφυγες που αναμένουν να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.
Η αστυνομία της ΠΓΔΜ, με εξαίρεση τρεις ώρες το απόγευμα του Σαββάτου όπου πέρασαν περίπου 300 πρόσφυγες, κρατούσε κλειστό εδώ και τρεις ημέρες το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, αναφέροντας ότι προβαίνει σε τέτοια περιοριστικά μέτρα επειδή η Σερβία δεν επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
Την ίδια ώρα, οι ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα θα συζητηθούν σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε για αύριο στα γραφεία της Περιφέρειας, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Πρόκειται για παρέμβαση η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των υπευθυνοτήτων του Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μπορεί κι οφείλει να έχει στο κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος.
Κατά τη συνάντηση θα εξεταστεί και πρόταση της συμβούλου, Φωτεινής Βρύνα, για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συμβάλλει το Περιφερειακό Συμβούλιο σε αυτό το κρίσιμης εθνικής σημασίας ζήτημα.
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής είχε διοργανώσει δημόσια συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού καθώς και δημάρχων, για το φλέγον ζήτημα των προσφυγικών ροών, από την έναρξη του προβλήματος.
Στο μεταξύ, οι τελευταίες εξελίξεις σε προσφυγικό και μεταναστευτικό θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεως της ΝΔ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στις 9.30 στα γραφεία του κόμματος, υπό την προεδρία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην Ομάδα μετέχουν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, η συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ο ειδικός Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, ο Συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μάκης Βορίδης, ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, ο πρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής του 10ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Εκπρόσωπος Τύπου, Γιώργος Κουμουτσάκος.