Το ενδεχόμενο να μην αποστείλει νέο email στην τρόικα αλλά να παρουσιαστούν ενδελεχώς και συνολικά οι ελληνικές θέσεις στο Eurogroup της Δευτέρας με στόχο την επίτευξης λύσης – πακέτου φαίνεται ότι εξετάζει η Αθήνα.
Οι σκέψεις αυτές έρχονται μετά από τις αλλεπάλληλες ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τις εντεινόμενες πιέσεις της Τρόικας, όχι μόνο για λήψη επιπλέον μέτρων αλλά και για άμεση υιοθέτησή τους προκειμένου, κατά το σκεπτικό της, να «προληφθεί» τυχόν δημοσιονομικό κενό του 2015.
Όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η Τρόικα έχει, ήδη, απειλήσει την Αθήνα με τερματισμό της ρευστότητας, σε περίπτωση που δεν συναινέσει σε όσα απαιτεί για να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση συζήτησαν, για άλλη μια φορά, επί δίωρο στο Μέγαρο Μαξίμου, την Παρασκευή το πρωί, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
Ο κ. Χαρδούβελης εξερχόμενος από τη συνάντηση ήταν ο πρώτος που έδωσε την αίσθηση ότι δεν είναι βέβαιη η αποστολή νέου email προς την τρόικα καθώς σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση απάντησε: «Όλα θα γίνουν στην ώρα τους».
Ανάλογη ήταν η αίσθηση που δημιούργησε και δήλωση – σχόλιο του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος στην ίδια ερώτηση απάντησε με ελαφρά ειρωνεία «θα στείλουμε..sms».
Λίγο αργότερα, μιλώντας στη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι είναι ακόμη εφικτή η επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα τέλη του χρόνου και η επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων και νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.
Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Αθήνα εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος ν’ αποσταλεί νέο ηλεκτρονικό μήνυμα προς την τρόικα, με δεδομένο και το γεγονός ότι το περιεχόμενο των μηνυμάτων αυτών διαρρέεται από την ίδια τρόικα με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να έρχεται σε ακόμη δυσκολότερη θέση στο εσωτερικό.
Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από τις διαρκώς κλιμακούμενες πιέσεις του ΔΝΤ, το οποίο σκληραίνει συνεχώς τη στάση του και ζητά, κατά πληροφορίες, δέσμευση για λήψη συγκεκριμένων μέτρων ακόμη και για τη διετία 2016 – 2017.
Όσον αφορά στα σενάρια παράτασης του ελληνικού προγράμματος που δημοσιοποίησε, επικαλούμενο επίσημο εσωτερικό έγγραφο της τρόικας, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters την Πέμπτη, κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι το μόνο ενδεχόμενο που, προς το παρόν τουλάχιστον, μοιάζει να είναι διαχειρίσιμο ως προς το εσωτερικό της χώρας για την ελληνική κυβέρνηση, είναι η τρίμηνη παράταση του προγράμματος.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει, και αυτή από την πλευρά της, σειρά σεναρίων που θα της επιτρέψουν να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διαμορφωθείσα κατάσταση και να προσπεράσει τα εμπόδια που τίθενται. Ένα από αυτά τα σενάρια είναι η επίσπευση της διαδικασίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, μια σκέψη που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μια τέτοια προοπτική θα αξιοποιούνταν από την κυβέρνηση για να πεισθούν οι εταίροι ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στη λήψη επιπλέον μέτρων υπό τη σκιά των εξελίξεων στην Ελλάδα και ότι υπάρχουν δημοκρατικά και κοινοβουλευτικά όρια, που δεν προτίθεται να υπερβεί.
Πρακτικά, με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση διεκδικεί μια συνολική λύση για τα «ανοιχτά μέτωπα» θέτοντας ως διαπραγματευτικό χαρτί στο μπρα ντε φερ με την τρόικα και την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Η Κυβέρνηση, ουσιαστικά, διαμηνύει στους δανειστές ότι για να συνεχίσει να υπάρχει και να καταφέρει να συγκεντρώσει τους 180 για την εκλογή του προέδρου θα πρέπει να δοθεί τέλος στο διαπραγματευτικό αδιέξοδο, να υποβαθμιστεί η προοπτική λήψης νέων μέτρων αλλά και να τελειώσουν οι ασφυκτικές πιέσεις.
Σε περίπτωση που συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, η δικομματική κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει ότι έχει μια «ανανεωμένη» εντολή και να προχωρήσει στην υιοθέτηση ορισμένων νέων μέτρων, τα οποία, όμως, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές δεν μπορούν να είναι αυτά για τα οποία πιέζουν τώρα οι δανειστές.
Αν πάλι δεν καταστεί δυνατή η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και το «καυτό πακέτο» της επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα θα περάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.