Νέα δικογραφία εξοπλιστικών προγραμμάτων φέρνει αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη τον πρώην γενικό γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπύρο Τραυλό, στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τον ήδη προφυλακισμένο επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο. Παράλληλα, αντίγραφα του φακέλου αποστέλλονται στη Βουλή για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου, επί των ημερών του οποίου στο Υπ. Εθνικής Άμυνας υπεγράφη, το 2003, η επίμαχη σύμβαση.
Η νέα δικογραφία αφορά στα αντισταθμιστικά ωφελήματα της σύμβασης για την προμήθεια των 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64D Apache από την εταιρεία Boeing, για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, έναντι συμβατικού τιμήματος 594 εκατομμυρίων δολαρίων.
Για την υπόθεση διατάχθηκε, με παραγγελία της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου, προκαταρκτική εξέταση, μετά το τέλος της οποίας ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της απιστίας με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, αλλά και για ηθική αυτουργία στην απιστία.
Η δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπ. Τραυλού, αλλά και σε βάρος ακόμη επτά υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ ο ήδη προφυλακισμένος επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος διώκεται για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία.
Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί την τέταρτη περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς για εξοπλιστικό πρόγραμμα στο οποίο έχει εμπλοκή ο Θωμάς Λιακουνάκος, έπειτα από εκείνες του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου για τον Ελληνικό Στρατό, των αντισταθμιστικών ωφελημάτων στο πλαίσιο της προμήθειας των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL και του Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου ERIEYE, για την οποία κρατείται προσωρινά. Σημειώνεται ότι τις εν λόγω υποθέσεις επεξεργάστηκαν οι ίδιοι εισαγγελείς.
Όπως προέκυψε από την προκαταρκτική εξέταση και την έρευνα του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του γραφείου Διαφθοράς, η σύμβαση 22/2003 υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία στην περιουσία του ελληνικού Δημοσίου.
Ειδικότερα, στην εν λόγω σύμβαση προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο ονομαστικής αξίας χαμηλότερης κατά $14 εκατομμύρια σε σχέση με εκείνο που απαιτούσε ο νόμος, ενώ η αναπροσαρμογή λόγω της παρόδου χρόνου της ονομαστικής αξίας των αντισταθμιστικών ωφελημάτων πραγματοποιήθηκε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι χαμηλότερη κατά $2,5 εκατομμύρια σε σύγκριση με εκείνη που θα προέκυπτε εάν εφαρμόζονταν οι κείμενες διατάξεις.
Παράλληλα, τα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων που είχαν ως αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό του συστήματος «Δαίδαλος» εκτελέσθηκαν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η αξία των υλικών και υπηρεσιών που προσφέρθηκαν στο ελληνικό Δημόσιο να είναι χαμηλότερη κατά περίπου $9 εκατομμύρια, αυτήν τη φορά με αντίστοιχη ωφέλεια της εταιρείας Sonak, ιδιοκτησίας του Θωμά Λιακουνάκου.
Πηγή: ΑΜΠΕ