Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό

Οι προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής ειδικών επιστημόνων που επεξεργάζεται τη συνταγματική αναθεώρηση

της Γιάννας Παπαδάκου

Αμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό αν αποτύχει η Βουλή μετά τις τρεις ψηφοφορίες, κατάργηση των επιτροπών της Βουλής για τον ποινικό έλεγχο της ευθύνης των υπουργών, αποσβεστική προθεσμία (παραγραφή) 20 χρόνων για τους πολιτικούς όπως για τους πολίτες και ίδρυση ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων είναι οι βασικές αλλαγές στο Σύνταγμα τις οποίες αναμένεται να υποβάλει στον Πρωθυπουργό αυτή την εβδομάδα η αρμόδια επιτροπή που επεξεργάζεται τη συνταγματική αναθεώρηση. Οι προτάσεις θα εξαγγελθούν από τον ίδιο τον κ. Αντώνη Σαμαρά προτού εισαχθούν στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να συσταθεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος. Τις αλλαγές που αποκαλύπτει «Το Βήμα» έχει επεξεργαστεί επιτροπή ειδικών επιστημόνων με την καθοδήγηση του πρώην υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου, έπειτα από συνεννόηση σε ανώτατο επίπεδο.

Ειδικότερα προτείνεται:

l Επαναφορά της πρότασης αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Προβλέπεται η ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με σκοπό να προσελκυσθούν και τμήματα πανεπιστημίων του εξωτερικού (LSE, Yale, Harvard), ώστε να απολαμβάνουν και οι έλληνες φοιτητές υψηλής εκπαίδευσης προγράμματα.

l Αλλάζουν ριζικά οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι αρμοδιότητες ενισχύονται καθώς επαναφέρεται το καθεστώς του Συντάγματος του 1975. Εξαίρεση από τις ενισχυμένες αρμοδιότητές του αποτελεί η δυνατότητα που του παρείχε το Σύνταγμα να διαλύει τη Βουλή λόγω προφανούς δυσαρμονίας. Αντιθέτως του δίνεται πάλι η αρμοδιότητα κύρωσης των νόμων, σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, των διαγγελμάτων και των δημοψηφισμάτων. Επαναφέρονται οι αρμοδιότητες του 1975 με στόχο να αποκατασταθεί ο ρυθμιστικός του ρόλος.

l Μεγάλη αλλαγή είναι και ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διατηρούνται οι τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή και η εκλογή του Προέδρου με την αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών που προβλέπει και σήμερα το Σύνταγμα. Αν όμως δεν γίνει δυνατή η εκλογή Προέδρου δεν διαλύεται η Βουλή και δεν προκηρύσσονται εκλογές. Αντιθέτως σε αυτή την περίπτωση καθιερώνεται η προσφυγή σε εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου. Υποψήφιοι όμως μπορούν να είναι μόνο όσοι ήταν υποψήφιοι για το ανώτατο αξίωμα στη Βουλή και στις τρεις ψηφοφορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες επιλέγεται αυτή η διαδικασία για να μην υπάρξουν ενστάσεις ότι παραβιάζονται οι βασικές διατάξεις για το πολίτευμά μας της Προεδρευομένης Δημοκρατίας.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=654674

εκλογήΛΑΟΣΠρόεδρος ΔημοκρατίαςΣυνταγματική Αναθεώρηση