Οι χωροταξικές αλλαγές στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου

Οι χωροταξικές αλλαγές του Μεγάρου Μαξίμου, ολοκληρώθηκαν μόλις πριν από λίγες μέρες κι αυτό γιατί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν τις βρήκε όπως τις είχε αφήσει.

Πιο συγκεκριμένα η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου, αν και παρέμεινε στη θέση της μόλις 20 ημέρες, προέβη σε αρκετές αλλαγές στην κατανομή των γραφείων του Μεγάρου. Για παράδειγμα ο υπηρεσιακός εκπρόσωπος Τύπου, Ροδόλφος Μορώνης, για παράδειγμα, είχε φροντίσει να μετακομίσει από τον πρώτο όροφο στο ισόγειο του Μαξίμου, για να είναι δίπλα στο πρωθυπουργικό γραφείο. Αντιθέτως, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, επέλεξε να μη μείνει στο ισόγειο, αλλά να εγκατασταθεί στο υπόγειο με τους συνεργάτες της. Αναλυτικά οι αλλαγές στην χωροταξία, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Παραπολιτικά”, είναι οι εξής:

ΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ

Θα ξεκινήσουμε την ξενάγηση από την κύρια είσοδο, που βλέπει στην Ηρώδου του Αττικού. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά και περνώντας το κατώφλι της βαριάς, σκουρόχρωμης πόρτας, οδηγούμαστε σε ένα μεγάλο, ¬στρωμένο με μάρμαρα, κεντρικό χολ, που οριοθε¬τείται από τέσσερις ιωνικούς κίονες. Ενα ορθογώνιο, γυάλινο άνοιγμα στην ορο¬φή, σε στυλ art nouveau, αφήνει να περνά το αττικό φως. Πρόκειται για έναν λιτό και ταυτόχρονα επιβλητικό χώρο.

Αριστερά από το χολ βρίσκεται το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα και στο διπλανό γραφείο, που επικοινωνεί με το δικό του, η γραμματειακή υποστήριξη του πρωθυπουργού. Μάλιστα, αυτό το γραφείο λειτουργεί και ως χώρος υποδοχής για όσους θέλουν να δουν τον πρόεδρο της κυβέρνησης. Εξαίρεση αποτελούν οι επίσημοι προσκεκλημένοι, που χρησιμοποιούν διαφορετική είσοδο, με απευθείας πρόσβαση στο γραφείο του.

Ευθεία μπροστά από το χολ, βλέπουμε το γνωστό τζάκι, μπροστά από το οποίο εκφωνούνται τα διαγγέλματα, και παραδίπλα το γραφείο του 34χρονου διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Δεξιά από το χολ φιγουράρει ο επίσημος χώρος υποδοχής, όπου υπογράφονται ενίοτε οι διεθνείς Συνθήκες, καθώς και η μεγάλη τραπεζαρία, για τα επίσημα δείπνα.

Ο ΕΠAΝΩ OΡΟΦΟΣ

Στον επάνω όροφο έχουν εγκατασταθεί δύο πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Τσίπρα. Δεξιά από τη σκάλα βρίσκεται το γραφείο του πρωθυπουργικού alter ego, του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, και λίγα μέτρα πιο πέρα έχει το δικό του γραφείο ο έτερος υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης. Ο κ. Φλαμπουράρης είναι ο μόνος υπουργός που διατηρεί δύο γραφεία, ένα στο Μέγαρο Μαξίμου και ένα στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Στα υπόλοιπα δωμάτια του ορόφου, που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80 λειτουργούσαν ως… κρεβατοκάμαρες, στεγάζονται οι λοιπές διοικητικές υπηρεσίες του Μεγάρου.

ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ

Στο υπόγειο βρίσκεται η ομάδα επικοινωνίας της κυβέρνησης. Σε μια γωνία αυτού του επιπέδου βρίσκεται το όχι και ιδιαίτερα μεγάλο γραφείο της υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη. Δίπλα είναι εκείνο των υπαλλήλων του γραφείου Τύπου και, ακολούθως, του τμήματος διεκπεραίωσης, της φρουράς του πρωθυπουργού, του τηλεφωνικού κέντρου και του λοιπού προσωπικού, αλλά και το… μαγειρείο. Στο υπόγειο είναι και το γραφείο του Θεόδωρου Μιχόπουλου, ο οποίος επέστρεψε από την προηγούμενη εβδομάδα στο επιτελείο του πρωθυπουργού, ως επικεφαλής της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού. Επίσης, υπάρχουν ένα ημιυπαίθριο κυλικείο και χώρος ανάπαυσης των αστυνομικών, που, όπως και στη Βουλή, κυκλοφορούν ως επί το πλείστον με πολιτική περιβολή.

Ο παλιός βασιλικός λαχανόκηπος

Τα παλαιότερα στοιχεία που γνωρίζουμε για το οικόπεδο όπου έχει χτιστεί το Μέγαρο Μαξίμου χρονολογούνται στα μέσα του 19ου αιώνα. Τα συμβόλαια του 1856 φέρουν ως ιδιοκτήτες του οικοπέδου τους αδελφούς Αγγελο και Αργύρη Καραγιάννη. Δεν έχουμε κανένα άλλο στοιχείο γι’ αυτούς. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι σε όλη την περιοχή έξω από το παλαιό κέντρο της πόλης (που τότε ήταν η Πλάκα) υπήρχαν μόνο λαχανόκηποι και χωράφια.

Το 1891, στην οδό Ηρώδου του Αττικού, στον χώρο που μέχρι τότε χρησιμοποιείτο ως βασιλικός λαχανόκηπος, αρχίζουν να χτίζονται τα ανάκτορα του διαδόχου, για να στεγάσουν την οικογένεια του πρωτότοκου γιου του βασιλιά Γεωργίου του Α’, Κωνσταντίνου, και της γυναίκας του, πριγκίπισσας Σοφίας Χοετζόλερν. Τον σχεδιασμό αναλαμβάνει ο Ερνέστος Τσίλλερ. Οταν ο εφοπλιστής Αλέξανδρος Mιχαλnνός αγοράζει το 1912 το οικόπεδο στη γωνία των οδών Ηρώδου του Αττικού και Γεωργίου του Β’, το κτίριο είναι πλέον βασιλικό ανάκτορο. Αμέσως αρχίζει την ανοικοδόμηση του μεγάρου, για να χρησιμεύσει ως κατοικία του. Λίγα χρόνια αργότερα πεθαίνει και η χήρα του, Ειρήνη, παντρεύεται τον τραπεζίτη Δημήτριο Μάξιμο. Το 1952, το ελληνικό Δημόσιο έρχεται σε συνεννόηση με τον Δ. Μάξιμο, προκειμένου να αγοράσει την κατοικία. Αν και η αξία του είναι 11 δισ. δραχμές, ο Δ. Μάξιμος δηλώνει ότι πουλά την κατοικία του στο Δημόσιο ένατι μόλις 5,7 δισ. δραχμών. Επίσης, προσφέρει όλη την επίπλωση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως «κυβερνητικόν μέγαρον». Το 1982, η εποπτεία του Μεγάρου Μαξίμου περιέρχεται στο υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως, για να χρησιμοποιηθεί ως επίσημη κατοικία και γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού.

αλλαγέςΜαξίμουΧωροταξία