Δημιουργία πλαισίου διαχείρισης θρησκευτικής κρίσης ζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Η αρμονική και μακρά συνύπαρξη των μονοθεϊστικών θρησκειών στη Μέση Ανατολή, μέσα στους αιώνες, αποδεικνύει ότι μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην έναρξη της ομιλίας του στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που διεξάγεται στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών, παρουσία εκκλησιαστικών, πολιτικών και επιστημονικών προσωπικοτήτων.

Ο προκαθήμενος του Οικουμενικού Θρόνου αναφέρθηκε στα χρόνια που βιώνουμε ατυχείς καταστάσεις, μέσω της τραγικής στρέβλωσης του Ισλάμ από ριζοσπαστικές τρομοκρατικές δυνάμεις υπογραμμίζοντας ότι «στο όνομα του Θεού διαπράττουν τρομερά εγκλήματα». Επεσήμανε την ανάγκη, όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες να δημιουργήσουν πλαίσιο διαχείρισης θρησκευτικής κρίσης, ενώ απηύθυνε παράκληση προς τους θρησκευτικούς ηγέτες της Μέσης Ανατολής να εμπλακούν στον διάλογο επισημαίνοντας ότι «όταν έχουμε να κάνουμε με κρίσεις που αφορούν τη θρησκεία, χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί στη διπλωματία σε συνεργασία με τους θρησκευτικούς ηγέτες».

Παράλληλα μίλησε για την άμεση σχέση της θρησκείας με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος και εξέφρασε την επιθυμία η θρησκεία να συμβάλει στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών. Σχετικά με το προσφυγικό, ο Παναγιώτατος εκτίμησε ότι οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τις 400.000. «Η Ελλάδα είναι βασική χώρα υποδοχής προσφύγων και κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιεί τις ανάγκες τους» σημείωσε και υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει το πρόγραμμα της Ε.Ε. για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα κοινωνικά δίκτυα για να υπάρξει επικοινωνία με τις νέες γενιές και εξέφρασε την ελπίδα η νεότερη γενιά να ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος.

Βαρθολομαίοςθρησκείεςπροσφυγικό