ΤΑΙΠΕΔ: Οι ημερομηνίες για διαγωνισμούς ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ

Καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για διαγωνισμούς σχετικά με τον ΟΛΠ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ΕΕΣΣΤΥ και τον ΟΛΘ,  όρισε το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε αναφέρει:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ συνεδρίασε σήμερα και στη βάση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς όρισε καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για 4 διαγωνισμούς σύμφωνα με το εξής χρονοδιάγραμμα:

Οκτώβριος 2015: ΟΛΠ

Δεκέμβριος 2015: ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ και ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ

Φεβρουάριος 2016: ΟΛΘ

Το σχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις

Προθεσμία μέχρι τον Δεκέμβριο έχει η κυβέρνηση, ώστε να παρουσιάσει τους κανόνες λειτουργίας και το γενικότερο καθεστώς που διέπει το νέο ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ταυτόχρονα, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), όπως ανέφερε χτες το αναλυτικό ρεπορτάζ του euro2day, έχει ήδη εγκρίνει το πρόγραμμα αξιοποίησης όλων των περιουσιακών στοιχείων που κατείχε στις 31 Δεκεμβρίου 2014, το οποίο προβλέπει έσοδα 1,4 δισ. ευρώ, 3,7 δισ. και 1,3 δισ. ευρώ για τα έτη 2015, 2016 και 2017 αντίστοιχα.

Η δανειακή σύμβαση προβλέπει πως η κυβέρνηση (το υπουργικό συμβούλιο ή το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής) θα εγκρίνει το σχέδιο αξιοποίησης που αποφάσισε το ΤΑΙΠΕΔ στις 30 Ιουλίου και το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της συμφωνίας με τους δανειστές.

Όσο για το νέο ταμείο, πρωταρχικός στόχος «είναι να διαχειρίζεται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας και να προστατεύει, να δημιουργεί και εν τέλει να μεγιστοποιεί την αξία τους την οποία και θα ρευστοποιεί με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα». Μέχρι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση καλείται να συστήσειανεξάρτητη ομάδα δράσης, η οποία θα προχωρήσει τις ρυθμίσεις για τη δομή και τη διακυβέρνηση του νέου ταμείου. Η ομάδα δράσης θα υποβάλει αναφορά μέχρι τον Δεκέμβριο και η κυβέρνηση, σε συμφωνία με τους θεσμούς, θα λάβει μέτρα για την εφαρμογή της μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

Η ομάδα δράσης θα περιλαμβάνει στην έκθεσή της π.χ. τα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο ταμείο και των καλύτερων λύσεων ρευστοποίησης, με ιδιαίτερη έμφαση στα ακίνητα. Θα περιλαμβάνει, επίσης, και τις ρυθμίσεις διακυβέρνησης του νέου ταμείου και τότε θα αποφασιστεί αν θα παραμείνει ανεξάρτητο το ΤΑΙΠΕΔ, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ή άλλες οντότητες, ή θα απορροφηθούν από το νέο Ταμείο.

Η ομάδα δράσης καλείται να εισηγηθεί και το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την αξιοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Τέλος, καλείται να λύσει το θέμα με το αν τυχόν έκδοση τίτλων από το νέο ταμείο θα μετράει ή όχι στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, αλλά και να διασφαλίσει πως τέτοιες εκδόσεις (π.χ. τιτλοποιήσεις) δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους.

διαγωνισμοίΕΕΣΣΤΥημερομηνίεςΟΛΘΟΛΠΤΑΙΠΕΔΤΡΑΙΝΟΣΕ