Σοβαρό ζήτημα βιωσιμότητας των Κέντρων Αποκατάστασης, μετά την αύξηση του ΦΠΑ, θέτει η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδας (ΕΚΑΕ) , η οποία ζητά να επανεξεταστεί το ζήτημα με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, ή ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.
Η ΕΚΑΕΑ στην ανακοίνωση της αναφέρει:
“Σήμερα δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι μας. Οι υπηρεσίες υγείας αντιμετωπίζονται ως είδος πολυτελείας, με τον συντελεστή ΦΠΑ να αυξάνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (από 13% σε 23%). Ειδικά όσον αφορά στο χώρο της Αποκατάστασης, όπου οι δημόσιες δομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, το νέο μέτρο θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΚΑΑ), ενός κλάδου που καλύπτει σχεδόν αποκλειστικά τις εθνικές ανάγκες σε υπηρεσίες Αποκατάστασης. Ενδεικτικό της κοινωνικά ανάλγητης και ανεύθυνης πολιτικής που ακολουθείται απέναντι στην Αποκατάσταση είναι το γεγονός ότι η αύξηση του ΦΠΑ επιβαρύνει υπηρεσίες που απευθύνονται σε άτομα με Ειδικές Ανάγκες, σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα,λόγω της δυσκολίας ένταξής τους στην αγορά εργασίας.
Ο ΕΟΠΥΥ, έχοντας δημιουργήσει έναν παγκόσμιας “ευρεσιτεχνίας” προϋπολογισμό που περιλαμβάνει ΦΠΑ, αφού κουρεύει τα πάντα, θα πληρώνει ουσιαστικά μόνο το ΦΠΑ στο κράτος και μάλιστα με καθυστέρηση. Πρόκειται για πολιτική εξόντωσης των ελληνικών ΚΑΑ, που σύντομα θα απειλήσει της υπηρεσίες Αποκατάστασης με… εξαφάνιση”.
Η ΕΚΑΕ ζητά από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου και να βρεθούν λύσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η αδικία που απειλεί, όπως λέει, συθέμελα το Σύστημα Υγείας στη χώρα.
Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Η Αποκατάσταση ανήκει στην Πρόνοια, ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με ΦΠΑ.
Επίσης στην περίπτωση παραμονής του συντελεστή στα σημερινά επίπεδα (23%) ζητά την ενίσχυση κατά 10% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα ΚΑΑ και παρακράτηση του αντίστοιχου ποσού από τις ΔΟΥ (ως ποσοστό ΦΠΑ επί του πληρωτέου, όταν αυτό καθίσταται πληρωτέο).