Δεν υποφέρουν μόνο οι άνθρωποι από τα capital controls. Υποφέρουν και τα ζώα. Το βάσανό τους δεν έγκειται στην κούραση από τις ουρές στα ATM ή στις αγωνίες για τις καταθέσεις τους αλλά …στους απλήρωτους λογαριασμούς, υπό μία έννοια.
Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, μέγα θέμα έχει προκαλέσει η απαγόρευση μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό (απαγόρευση που παραμένει σε ισχύ) καθώς τα αποθέματα ειδικών τροφών και συμπληρωμάτων διατροφής που έχουν για τα φιλοξενούμενα ζώα αρκούν μόνο για άλλες δύο εβδομάδες και μετά πλέον τα ζώα θα πεινάσουν.
Συνολικά 2.200 ζώα από 345 είδη φιλοξενούνται στον μοναδικό, ιδιωτικό ζωολογικό κήπο της Αθήνας. «Πολλά από τα ζώα μας χρειάζονται ειδική δίαιτα με θρεπτικά συστατικά που μπορούν μόνο να εισαχθούν» δηλώνει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο ιδρυτής του πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ.
Δελφίνια, φώκιες και διάφορα θαλασσοπούλια βασίζονται σε κατεψυγμένες ρέγκες που εισάγονται από την Ολλανδία, ενώ οι μυρμηγκοφάγοι καταναλώνουν κάθε χρόνο γύρω στον έναν τόνο σκουληκιών από τη Γερμανία.
Ο Λεσουέρ, Γάλλος που μένει στην Αθήνα εδώ και 45 χρόνια, δοκιμάζει τώρα κάθε δυνατή λύση, όπως το να δίνει στους ρινόκερους συμπληρώματα διατροφής που παράγονται στην Ελλάδα αλλά προορίζονται για άλογα.
Το πρόβλημα προέκυψε στις 7 Ιουλίου, λίγες μέρες μετά την επιβολή των capital controls στις 29 Ιουνίου, όταν ο Λεσουέρ ενημερώθηκε από τους προμηθευτές ότι έπρεπε πλέον να εξοφλεί προκαταβολικά τις παραγγελίες του. Οι προμηθευτές δέχτηκαν τελικά να κάνουν εξαίρεση, όμως οι τράπεζες ήταν κλειστές.
Η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε όταν άνοιξαν. Ο Λεσουέρ αναφέρει στο Lifo.gr ότι υπέβαλε αίτημα άμεσα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τους προμηθευτές με έμβασμα. Απάντηση όμως δεν έχει δοθεί «Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερο από την Παρασκευή, αφού συνυπολογίζουμε και τον χρόνο που θα χρειαστούν οι τροφές για να μεταφερθούν» εξηγεί ο ιδρυτής του πάρκου.
«Τα κατεψυγμένα αποθέματα δεν επαρκούν για περισσότερο από δύο εβδομάδες» είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters. «Μετά από αυτό η κατάσταση θα γίνει πολύ επείγουσα. Είναι θέμα ζωής ή θανάτου για αυτά τα ζώα» προειδοποιεί.
Η κατάσταση δεν ήταν καλή ακόμα και πριν το κλείσιμο των τραπεζών, αφού όπως λέει ο Λεσουέρ οι επισκέπτες είχαν μειωθεί λόγω κρίσης και τα τρία τελευταία χρόνια το πάρκο καταγράφει ζημιές. Σε αυτό έρχεται τώρα να προστεθεί η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, η οποία οδήγησε σε αύξηση της τιμής του εισιτηρίου. «Προσπαθούμε να μην κάνουμε μειώσεις ή απολύσεις, ωστόσο η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους» λέει ο Λεσουέρ.