Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία είχε επιδικαστεί το ποσό των 400.000 ευρώ στους γονείς άτυχης 27χρονης κοπέλας η οποία μπήκε στο χειρουργείο κρατικού νοσοκομείου της Αθήνας για μια απλή επέμβαση αφαίρεσης αμυγδαλών, αλλά λόγω λάθους του αναισθησιολόγου, αφού παρέμεινε φυτό 36 ημέρες, στην συνέχεια απεβίωσε.
Ειδικότερα, υπέστη καρδιακή ανακοπή και στην συνέχεια εγκεφαλική νέκρωση, καθώς δεν έγινε έγκαιρα καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.
Αναλυτικότερα, η 27χρΟνη στις 4 Μαρτίου 2004 μπήκε στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε αφαίρεση και των δύο αμυγδαλών της. Οι γιατροί ενημερώθηκαν για το ιατρικό ιστορικό της και την υπέβαλαν σε προεγχειρητικές κλινικές εξετάσεις και εργαστηριακό έλεγχο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν φυσιολογικά και δεν έδειξαν κανένα πρόβλημα υγείας.
Μια μέρα μετά οδηγήθηκε στο χειρουργείο. Εκεί την συνέδεσαν με τα ιατρικά μηχανήματα (monitors) τα οποία έδειξαν φυσιολογικές ενδείξεις (πίεση, σφυγμοί, αιμοσφαιρίνη, κ.λπ.), όμως, στην συνέχεια η κοπέλα λόγω του άγχους της εν όψει της χειρουργικής επέμβασης παρουσίασε συμπτώματα συγκινησιακού stress, όπως ταχυκαρδία, μικρή αύξηση της πίεσης, εφίδρωση, ενώ πάγωσαν τα άκρα της.
Της χορηγήθηκε ενδοφλεβίως ηρεμιστικό φάρμακο (δροπεριδόλη και φεντανύλη) και η εικόνα της βελτιώθηκε, έτσι ο αναισθησιολόγος ξεκίνησε την διαδικασία νάρκωσης, ενώ ο παράλληλα άρχισε η διασωλήνωση της τραχείας με κεκαμμένο τραχειοσωλήνα.
Η ασθενής άρχισε να βήχει και να κουνάει τα άκρα της, με αποτέλεσμα να της χορηγηθεί πρόσθετη δόση μυοχαλαρωτικών φαρμάκων και να της τοποθετηθεί μάσκα οξυγόνου.
Ο αναισθησιολόγος προχώρησε στο δεύτερο στάδιο νάρκωσης και ξεκίνησε η επέμβαση.
Λίγο πριν της αφαιρεθεί και η δεύτερη αμυγδαλή, παρουσιάστηκε αιφνιδιαστικά βραδυκαρδία και της χορηγήθηκε ατροπίνη, ενώ ο αναισθησιολόγος σταμάτησε την χορήγηση της αναισθησίας και διέκοψε την λειτουργία του αναπνευστήρα, συνεχίζοντας τον αερισμό των πνευμόνων με ασκό χεριού.
Οι σφίξεις της 27χρόνης άρχισαν τα σκαμπανεβάσματα και αμέσως έπεσε απότομα η αιμοσφαιρίνη, χάθηκε η ένδειξη παλμικού οξυμέτρου από τα monitors, ενώ η οθόνη της αρτηριακής πίεσης εμφάνισε ένδειξη αδυναμίας μέτρησης και αμέσως άρχισε να χτυπάει ο συναγερμός των ιατρικών μηχανημάτων (alarms).
Διαβάστε περισσότερα στο:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=33966&subid=2&pubid=113384539