Κανονικά πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για αγορές εντός της Ελλάδας. Αυτό υπογραμμίζει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας με αφορμή καταγγελίες πολιτών σχετικά με τη μη αποδοχή καρτών από τις επιχειρήσεις.
Η Γενική Γραμματεία υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την από 28/6/2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όσο διαρκεί η «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (ΦΕΚ Α΄65), “όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, οι συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες πραγματοποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδας, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβαση με την τράπεζα”.
Επιπλέον τονίζει ότι “χωρίς κανένα πρόβλημα διενεργούνται, όπως και πριν, μεταφορές χρηματικών ποσών και πάσης φύσεως συναλλαγές από απόσταση, όπως μέσω διαδικτύου (web-banking/e-banking) ή μέσω τηλεφώνου (phone-banking)”.
Η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή καλεί μάλιστα τους καταναλωτές και επιχειρηματίες να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους το “πλαστικό” χρήμα: “Συνιστούμε ανεπιφύλακτα, τόσο στους πολίτες, όσο και στις επιχειρήσεις, να επιδιώκουν τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και των εναλλακτικών τρόπων πληρωμής για την ταχύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτησή τους”.
Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν κάρτες και web-banking, αναφέρει: “Ενημερώνουμε επίσης τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν κάρτες (χρεωστικές ή πιστωτικές) ή κωδικούς web/e-banking, ότι κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας μπορούν να αιτούνται την έκδοση νέων χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, καθώς επίσης και κωδικών web/e-banking, μέσω των καταστημάτων των τραπεζών που είναι ανοιχτά και εξυπηρετούν το συναλλακτικό κοινό.
Επίσης, μετά από συνεννόηση με την Τράπεζα, δύνανται να διενεργούνται κεντρικές εντολές πληρωμής σε λογαριασμούς εντός της Ελλάδας”.
Εξάλλου, η γενική γραμματεία Καταναλωτή ζητά από τις επιχειρήσεις που δεν δέχονται κάρτες να βγάλουν κωδικούς web-banking: “Καλούμε τις επιχειρήσεις που δε δέχονται κάρτες με επιχείρημα ότι δεν διαθέτουν web/e-banking, αφενός να εφαρμόζουν τις διατάξεις της ως άνω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αφετέρου να επικοινωνήσουν με την τράπεζα που συνεργάζονται προκειμένου να εκδώσουν τους απαραίτητους κωδικούς ή να διενεργούν εντολές πληρωμής”.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας, οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν από το σχετικό δελτίο τύπου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στο σύνδεσμο.