Turn The Page

Είναι το τελευταίο μας τεύχος πριν την Κυριακή, η τελευταία φορά που μπορούμε να τοποθετηθούμε απέναντί σας πριν τη μέρα που κατά τη γνώμη μας θα καθορίσει αποφασιστικά την κατεύθυνση που θα πάρει τις επόμενες δεκαετίες η χώρα μας. Την άποψή μας την ξέρετε: θεωρούμε ότι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να πάει σε δημοψήφισμα ήταν μια απεγνωσμένη πιρουέτα πολιτικής επιβίωσης, η οποία όμως κινδυνεύει να μας διχάσει ανεπανόρθωτα, καταστρέφοντας στην πορεία ό,τι είχε απομείνει από την ελληνική οικονομία. Αν η αθηΝΕΑ ψήφιζε, θα ψήφιζε ΝΑΙ, γιατί μεταξύ δύο κακών επιλογών εκ των οποίων η μία αποτελεί αδιαμφισβήτητη καταστροφή, η λογική προτάσσει την επιλογή του μη χείρονος. Ελπίζω και εύχομαι η λογική να πρυτανεύσει στην απόφαση αυτή του λαού, καθώς δεν τολμώ αυτή τη στιγμή να αναλογιστώ τι θα γίνει στην ανάποδη περίπτωση.

Αλλά το ΝΑΙ, αν τελικά κερδίσει, δεν είναι πανάκεια. Είναι η αρχή μιας δύσκολης πορείας προς την εθνική ανασυγκρότηση, η οποία όμως πρέπει να στηθεί σε νέες βάσεις, χωρίς τις κομματικές παθογένειες του παρελθόντος. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα καπηλευτεί πολιτικά το ΝΑΙ την επόμενη μέρα για ίδιον όφελος, ότι κανείς δεν θα πάει να δώσει στον εαυτό του μια μεγαλοπρεπή άφεση αμαρτιών. Πρέπει να διατηρήσουμε την αφύπνιση των τελευταίων μηνών και να μη ξεχάσουμε ότι οι εύκολες λύσεις και οι αυτάρεσκες υποσχέσεις σπάνια συνοδεύονται από απτά κυβερνητικά αποτελέσματα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εκπροσώπους μας να επιστρέψουν στις λαϊκίστικες κορόνες που μας οδήγησαν μέχρι εδώ.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει κάνει τεράστια λάθη, ίσως και πρωτοφανή. Δυσκολεύομαι να σκεφτώ πώς θα επιβιώσει πολιτικά είτε με ένα ΝΑΙ, είτε με ένα ΟΧΙ. Πρέπει όμως την επόμενη μέρα, ό,τι πιο υγιές έχουμε στο πολιτικό φάσμα (αλλά και εκτός αυτού) να συστρατευτεί ώστε να καταφέρουμε επιτέλους να κάνουμε αυτά που εδώ και καιρό έπρεπε να έχουμε κάνει σε αυτή τη χώρα: δεν θα είναι εύκολες πολιτικές, αλλά είναι στο χέρι μας να είναι δικαιότερες από ότι έχουν υπάρξει μέχρι τώρα. Δεν θα μας πάνε κατευθείαν στην Ελλάδα που ονειρευόμαστε, αλλά θα θέσουν τις σωστές βάσεις και τα σωστά κίνητρα για μια συλλογική αναγέννηση που θα δώσει βιώσιμη, ρεαλιστική και μακροπρόθεσμη ελπίδα στους ανθρώπους αυτής της χώρας. Αν την Κυριακή η χώρα πει ΝΑΙ στην Ευρώπη, ας μη πάει χαμένη η τελευταία ευκαιρία που θα μας δοθεί για να σώσουμε την Ελλάδα. Θα είναι κρίμα.

Aλέξης Τσίπραςδημοψήφισμακυβέρνηση