Ποινική δίωξη σε βάρος δύο υπαλλήλων του ΥΠΑΠΕΝ για απιστία - Εμπλοκή Σκορδά, έλεγχος για Ξυνίδη

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος δυο υπαλλήλων του Υπουργείου Ανάπτυξης για απιστία, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, αλλά και κατά του διευθυντή του γραφείου του πρώην Υφυπουργού Αθανάσιου Σκορδά για ηθική αυτουργία σε απιστία, ασκήθηκε από την εισαγγελία Διαφθοράς. Παράλληλα, η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του κ. Σκορδά αλλά και στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) για τη διερεύνηση πιθανών φορολογικών αδικημάτων.

Η έρευνα, την οποία διενήργησαν οι επίκουρες εισαγγελείς διαφθοράς Αγγελική Τριανταφύλλου και Πόπη Παπανδρέου κατόπιν παραγγελίας της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράϊκου, αφορά σε επιχορήγηση στην εταιρεία «Ελληνική Βιομηχανία Ανακύκλωσης ΑΒΕΕ».

Η συγκεκριμένη εταιρεία, όπως αναφέρει ρεπορτάζ στο skai.gr, συμμετείχε σε πρόγραμμα για την ενίσχυση και επέκταση μονάδων για τη διαχείριση των αποβλήτων, πλην όμως – όπως όμως προέκυψε από την έρευνα – αν και έλαβε κρατική επιχορήγηση, δεν προχώρησε στην υλοποίηση της επένδυσης.

Ειδικότερα, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν στα 2,5 εκατ. ευρώ με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε ποσοστό 40%. Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε πιστοποιήθηκαν συνολικές δαπάνες ύψους 1.8 εκατ. ευρώ, ωστόσο η επένδυση δεν πραγματοποιήθηκε καθώς υπήρχαν αμφιβολίες για τη γνησιότητα των τιμολογίων.

Για το λόγο αυτό το 2010 αποφασίστηκε η αφαίρεση της εταιρείας από το πρόγραμμα και η επιστροφή της επιχορήγησης που είχε λάβει και στη συνέχεια μετά απο διάφορες διαδικαστικές ενέργειες, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σωκράτης Ξυνίδης, ζήτησε η υπόθεση να διαβιβαστεί για τα περαιτέρω στις εισαγγελικές αρχές και το ΣΔΟΕ, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ!

Τελικά, στα τέλη του 2012 αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία από το 2010 είχε βάλει «λουκέτο» καθώς είχε παύσει να λειτουργεί, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Μάλιστα, είχε πουλήσει τα μηχανήματά της σε άλλη εταιρεία.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, υπάλληλοι του Υπουργείου κατόπιν συνεννόησης με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Σκορδά συνέταξαν σχέδιο το οποίο περιλάμβανε την μερική αποδοχή του αιτήματος θεραπείας της εταιρείας και την επανένταξή της στο πρόγραμμα επιχορηγήσεων. Στην απόφαση αυτή συμφώνησε και ο πρωηντυφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Α. Σκοδράς.

Η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο από τις πράξεις των κατηγορουμένων ανέρχεται σε περίπου 800 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, έχει τηρηθεί πλήρως η νομιμότητα και οι διαδικασίες που ορίζει ο αναπτυξιακός νόμος και αναφέρουν ότι ουδέποτε ζητήθηκε απένταξη του έργου την εποχή που αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός ήταν ο Σωκράτης Ξυνίδης.

Αθανάσιος Σκορδάςαπιστία και απάτηποινική δίωξηΣωκράτης Ξυνίδηςυπάλληλοι υπουργείου Ανάπτυξης