Daily Mail: «Αηδιαστικό κολαστήριο» η Κως

«Πόσα ακόμα μπορεί να αντέξει η Κως; Τουρίστες βιώνουν τη μιζέρια καθώς χιλιάδες άνθρωποι από τη Συρία και το Αφγανιστάν συγκεντρώνονται σε στρατόπεδα μεταναστών, μετατρέποντας το δημοφιλές ελληνικό νησί σε αηδιαστικό κολαστήριο».Έτσι τιτλοφορείται το προκλητικό νέο άρθρο της Daily Mail.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, την ώρα που οικογένειες τουριστών απολαμβάνουν τον ήλιο στις ξαπλώστρες, «πιο πέρα δεκάδες μετανάστες έχουν στήσει έναν καταυλισμό, κοιμούνται σε κούτες, με σκουπίδια να είναι σκορπισμένα παντού». Μάλιστα, φιλοξενεί μαρτυρίες τουριστών για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της.

«Ερχόμαστε εδώ περίπου δέκα χρόνια. Μας αρέσει να πηγαίνουμε για φαγητό, για ποτό και να χαλαρώνουμε. Αλλά αυτή τη φορά η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει. Είναι πραγματικά βρώμικα και ακατάστατα τώρα. Και είναι περίεργο. Δεν πρόκειται να καθίσω σε ένα εστιατόριο για φαγητό με τον κόσμο γύρω μου να με κοιτάει», λέει η Αν Σέρβαντ στην Daily Mail, περιγράφοντας πως «οι καλοκαιρινές μου διακοπές μετατράπηκαν σε εφιάλτη με τους απένταρους μετανάστες που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα να στέκονται έξω από τα εστιατόρια και να μας κοιτάνε όσο τρώμε».

Μία άλλη οικογένεια από το Μπέρμιγχαμ περιγράφει στην εφημερίδα την εμπειρία της.

«Δεν έχουμε ξανάρθει στο παρελθόν, αλλά δεν μας αρέσει. Δεν θα επιστρέψουμε το επόμενο καλοκαίρι αν συνεχίσει να μοιάζει με στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών», λένε.

«Οι πιο πλούσιοι έχουν smartphones και πιστωτικές κάρτες και μένουν σε ξενοδοχεία για 10-15 ευρώ τη βραδιά, ενώ οι υπόλοιποι κατασκηνώνουν στην πλευρά του λιμανιού και σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο», αναφέρει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Ξυπόλητα νήπια παίζουν ανάμεσα σε συντρίμμια, ενώ άντρες με μουστάκια κάθονται και αγναντεύουν τη θάλασσα και σχεδιάζουν το επόμενο στάδιο του ταξιδιού τους στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ευρώπη -με μερικούς να κατευθύνονται στη Βρετανία».

Σύμφωνα με το άρθρο, οι μετανάστες πηγαίνουν «κατευθείαν από τις βάρκες στην πόλη, κρατώντας τους σάκους τους πηγαίνουν στην πόλη για να βρουν τους φίλους τους και να κάνουν αίτηση για άδεια ταξιδιού στο αστυνομικό τμήμα. Ξυπόλητα νήπια με βρώμικα ρούχα παίζουν μέσα στα χαλάσματα, ενώ άνδρες με μουστάκια ατενίζουν τη θάλασσα κάνοντας σχέδια για τα επόμενα στάδια του ταξιδιού τους στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ευρώπη, ίσως ακόμα και στη Βρετανία. Νεαρές Αφγανές μητέρες με μαντίλες, που αλλάζουν τα μωρά τους και τα ρούχα των παιδιών τους στη θάλασσα, μοιράζονται τον πεζόδρομο με τους τουρίστες που κάθονται άβολα».

Τουλάχιστον 6.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Κω τους τελευταίους δύο μήνες, αναφέρει το άρθρο προσθέτοντας μεταξύ 3 τα ξημερώματα και 7 το πρωί, γίνονται νέες αφίξεις στις παραλίες.

Κωςμετανάστεςτουρίστες