Σε κίνδυνο τίθεται η λειτουργία και η δυναμικότητα 1.365 δημοτικών παιδικών σταθμών – κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα – στους οποίους φιλοξενούνται σήμερα 35.351 παιδιά λόγω εισήγησης του Υπουργείου Εσωτερικών για ρύθμιση. Πρόκειται για παιδικούς σταθμούς που μεταβιβάσθηκαν την περίοδο 2001-2003 από το Υπουργείο Υγείας στους Δήμους και λειτούργησαν έκτοτε με βάση το ΦΕΚ της ίδρυσής τους. Περίπου άλλοι τόσοι είναι οι παιδικοί σταθμοί που κατασκευάστηκαν από τους ίδιους τους δήμους και αδειοδοτήθηκαν με βάση πιο σύγχρονες προδιαγραφές.
Στο τέλος του 2014 έληγε η προθεσμία βάσει της οποίας λειτουργούσαν νομίμως με το ιδρυτικό τους ΦΕΚ, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, και από τότε ελλόχευε ο κίνδυνος για «λουκέτο». Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών σταθμών είχαν κινηθεί ζητώντας από Αστυνομία και Δικαιοσύνη να ελέγξουν τη νομιμότητα της λειτουργίας των δημοτικών, αλλά το πρόβλημα αποφεύχθηκε όταν η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε παράταση προθεσμίας έως το τέλος του 2015. Το σχέδιο υπουργικής απόφασης που έστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ίδιο με εκείνο που είχε επεξεργαστεί πέρυσι.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΕΔΕ, Σίμο Δανιηλίδη, το 70% των παραπάνω 1365 δομών είναι τεχνικώς αδύνατο να αδειοδοτηθούν και θα οδηγηθούν σε οριστικό κλείσιμο. Πρόκειται για παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν σε μισθωμένα κτήρια, κατασκευασμένα αρχικώς για άλλες χρήσεις και χωρίς ειδικές προδιαγραφές.
Ο κ. Δανιηλίδης τόνισε ότι στο υπόλοιπο 30% των δομών θα χορηγηθούν μεν άδειες, αλλά θεωρείται μαθηματικά βέβαιο ότι εκεί που σήμερα φιλοξενούν 100-140 παιδιά νηπιακής και βρεφικής ηλικίας, θα μπορούν στο μέλλον να δέχονται το πολύ 40.Υπογράμμισε δε ότι δε διασφαλίζεται η χρηματοδότηση που θα επέτρεπε στους δήμους να προχωρήσουν στην κατασκευή νέων δομών με σύγχρονες προδιαγραφές μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Αυτοδικοικητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι εάν έστω 1000 δημοτικές δομές έβγαιναν εκτός νομιμότητας, θα ήταν αδύνατο στους ιδιώτες να καλύψουν αμέσως το κενό προσφέροντας φιλοξενία σε ακόμη 25.000 παιδιά μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος. Επίσης, το κλείσιμο τόσων μονάδων θα έπληττε ευθέως και χιλιάδες άλλες οικογένειες των οποίων τα παιδιά φιλοξενούνται σε δημοτικές δομές με τροφείο.