24ωρη απεργία στην υγεία: Σε τραγική κατάσταση το ΕΣΥ

Σε κοινή 24ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ενώ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας. Στην απεργία συμμετέχουν η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων), ΕΙΝΑΠ (Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), ΕΝΙΘ (Ένωση Νοσοκομειακών ΓΙατρών Θεσσαλονίκης) και ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας).

Σε αρκετά νοσοκομεία συνεχίζονται οι επισχέσεις εργασίας των γιατρών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις απλήρωτες εφημερίες και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ εξαιτίας της υποστελέχωσης και της έλλειψης πόρων.

Η ΕΙΝΑΠ ζητά άμεσα μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με μόνιμο προσωπικό και με «γενναία» χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών.

Με αφορμή την απεργία ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και τα Σωματεία των Εργαζομένων στο ΚΑΤ και στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με το “Ριζοσπάστη”, όπως τονίστηκε απ’ τους προέδρους των σωματείων ΚΑΤ, Βούλα Πάκου και ΣΕΝΕ, Ηλία Σιώρα, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορεί να περιμένει όταν η υποχρηματοδότηση επιτείνει την ασφυξία τους, σε βάρος εργαζομένων και ασθενών.

Για παράδειγμα, στον «Ευαγγελισμό» η επιχορήγηση για τις λειτουργικές δαπάνες το 2015 προϋπολογίστηκε σε 72 εκ. ευρώ – μειωμένη δηλαδή κατά 14% σε σχέση με το 2014. Κι ενώ θα έπρεπε να είχε εισπράξει κοντά στα 30 εκ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο, επιχορηγήθηκε μόλις με 2 εκ. ευρώ. Το αποτέλεσμα – μεταξύ άλλων – είναι να παραμένουν άδειες οι αποθήκες από υλικά και τα εργαστήρια άδεια από αντιδραστήρια.

Στο ΚΑΤ εισέρρευσαν 1,983 εκ. ευρώ στο πεντάμηνο, όταν η προγραμματισμένη μηνιαία επιχορήγηση είναι 3,2 εκ. ευρώ. Εκφραση των τρομακτικών ελλείψεων προσωπικού αποτελεί το τμήμα της ακτινολογίας, όπου υπηρετούν 31 άτομα έναντι 62 που προβλέπονται απ’ τον οργανισμό.

«Αυτό το προσωπικό έβγαλε 290.329 ακτινογραφίες ή 9.365 ακτινογραφίες ο καθένας το 2014», είπε η Βούλα Πάκου, για να προσθέσει: «Παντού υπάρχει ένα άτομο, όπως μάγειρας, ηλεκτρολόγος και θερμαστής με εξαίρεση την πρωινή βάρδια όπου υπάρχουν δύο (!) νοσοκόμοι, για να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα περιστατικά».

Για τη λειτουργία του Κέντρου Βρεφών «Η Μητέρα» κάτω απ’ το όριο επικινδυνότητας, λόγω έλλειψης προσωπικού, μίλησε η πρόεδρος του Σωματείου Τασούλα Παπαδογιαννάκη. «Το προσωπικό ασφαλείας, είπε, είναι 3 – 4 άτομα ανά βάρδια για κάθε τμήμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας εργαζόμενος σε κάθε βάρδια για να προσφέρει υπηρεσίες σε 13 παιδιά. Ολα τα τμήματα λειτουργούν με το μισό προσωπικό. Η κοινωνική και ψυχολογική υπηρεσία είναι αποδεκατισμένες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 40 παιδιά να βρίσκονται με εισαγγελικές αποφάσεις στα δημόσια νοσοκομεία».

Τέλος, κατάγγειλε ότι τα Δημόσια Ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας στην Ηπειρο, παρά το γεγονός ότι υπολειτουργούν, πειθαρχώντας στις υποδείξεις της κυβέρνησης, κατέθεσαν στην Τράπεζα της Ελλάδας 800.000 ευρώ και μετέτρεψαν σε «ρέπος» 1.681.000 ευρώ.

ΑπεργίαγιατροίΕΣΥνοσοκομεία