Ουκρανοί τραυματίες στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί στην Αθήνα

Επτά Ουκρανοί στρατιωτικοί, αλλά και παραστρατιωτικοί, που τραυματίστηκαν σε μάχες στην Ανατολική Ουκρανία, αναμένεται να φτάσουν σήμερα από το Κίεβο για νοσηλεία στην Ελλάδα. Αυτό δήλωσε στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNN η σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ποροσένκο, βουλευτής και επικεφαλής της επιτροπής του ουκρανικού κοινοβουλίου για θέματα υγείας, Όλγα Μπογκομόλετς.

Η βουλευτής, μάλιστα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της τόσο στην αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, όσο και ειδικά στην ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο και την ελληνική κυβέρνηση συνολικά, διότι συμφώνησε να περιθάλψουν στην Αθήνα τους βαριά τραυματισμένους στρατιωτικούς.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ωστόσο, ότι ανάμεσά τους βρίσκονται τέσσερις μαχητές της ουκρανικής Εθνοφορουράς που τραυματίστηκαν στην περιοχή του Ντονιέτσκ. Οι ένοπλοι σχηματισμοί της Εθνοφρουράς συγκροτήθηκαν από εθελοντές που επί το πλείστον προέρχονται από το ακροδεξιό – εθνικιστικό πολιτικό φάσμα της χώρας και δεν είναι τμήματα του τακτικού ουκρανικού στρατού, αν και εντάσσονται στο επιχειρησιακό σχεδιασμό των πολεμικών επιχειρήσεων στα ανατολικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους πρώτους σχηματισμούς που εντάχθηκαν στην Εθνοφρουρά ήτα οι αυτοαποκαλούμενοι “Βίκινγκ”, τμήμα του νεο-ναζιστικού ουκρανικού μορφώματος “Δεξιός Τομέας”.

Παρά τον προφανή ανθρωπιστικό χαρακτήρα της αποδοχής, από την ελληνική κυβέρνηση, του αιτήματος για νοσηλεία των στρατιωτικών και παραστρατιωτικών, είναι επίσης προφανείς και οι πολιτικές προεκτάσεις, αφού η κυβέρνηση προσπαθεί, ταυτόχρονα, να αναθερμάνει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Κάτι το οποίο είναι σαφώς δύσκολο από τη στιγμή που, την ίδια στιγμή, δηλώνει με κάθε τρόπο την επιλογή της να δεσμευτεί από τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τη χώρα λόγω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Θυμίζουμε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, είχε χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα εναντίον της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με αφορμή το ταξίδι του τότε αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλου, στο Κίεβο. Μεταξύ άλλων σημείωνε σε ανακοίνωσή του ότι “ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ δεν είπε λέξη για τη συμμετοχή στην νεοσυσταθείσα ουκρανική κυβέρνηση νεοναζιστικών μορφωμάτων που προωθούν την κατάργηση μειονοτικών δικαιωμάτων, ούτε καταδίκασε τις επιθέσεις σε ιστορικά κτήρια, μνημεία, αλλά και σε πολίτες της χώρας. Είναι σαφές πλέον ότι παραβιάζονται στοιχειώδη ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα πολιτών της Ουκρανίας”.

Ακριβώς τα ίδια καταγγέλλει σήμερα για την Ουκρανία τόσο η Ρωσία, όσο και οργανισμοί όπως η Διεθνής Αμνηστία. Από αυτή την άποψη θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον πώς θα καταφέρει να “ισορροπήσει” η κυβέρνηση σε περίπτωση που της ζητηθεί, π.χ, να περιθάλψει τραυματισμένους μαχητές που πολεμούν εναντίον του Κιέβου. Πάντως, το ελληνικό κράτος εξακολουθεί να σιωπά στις εκκλήσεις των ομογενών στην ανατολική Ουκρανία για βοήθεια.

ΕΛΛΑΔΑνοσηλείαΟυκρανίαπαραστρατιωτικοίΣτρατιωτικοίτραυματίες