Το πανεπιστήμιο Κρήτης συγκαταλέγεται στα 100 καλύτερα νέα πανεπιστήμια διεθνώς. Το πανεπιστήμιο βρίσκεται στην 51η θέση μετά από την αναγνώριση του για 4η συνεχόμενη χρονιά από την ειδική έκδοση «THE 100 Under 50», η οποία έρχεται να συμπληρωθεί στην παγκόσμια κατάταξη από την έκδοση των Times Higher Education.
Πρόκειται για επιβράβευση των προσπαθειών και της αποτελεσματικότητας του ιδρύματος, σχετικά με τη διδασκαλία, την έρευνα, την μεταφορά τεχνογνωσίας και την εξωστρέφεια που επιδεικνύει τόσο προς την εσωτερική κοινωνία όσο και προς το εξωτερικό, δεδομένου μάλιστα ότι η κατάταξη αφορά πανεπιστήμια που λειτουργούν κάτω των 50 ετών.
Το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο Κρήτης συγκαταλέγεται στην διεθνή Ελίτ των νέων πανεπιστημίων, αποδεικνύει σύμφωνα και με μέλη της κοινότητας των καθηγητών που το υπηρετούν, ότι δεν έχει ξεφύγει από τους στόχους του με κυρίαρχο αυτό της ποιότητας σπουδών. Αυτό είναι και ο λόγος που το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατά καιρούς έχεις δεχτεί πολλές διεθνείς και άλλες ακαδημαϊκές βραβεύσεις.
Σύμφωνα και τον εκδότη των «The 100 Under 50» Phil Baty: «ίσως τα νιάτα τους να είναι η δύναµη των συγκεκριμένων πανεπιστημίων που διακρίθηκαν και φέτος, όταν μάλιστα καταφέρνουν να εµφανίζονται ισάξια µε τα καθιερωμένα στις διεθνείς κατατάξεις».
Μετά τη γνωστοποίηση της διεθνούς διάκρισης, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης, και καθηγητής του τμήματος Χημείας Ευριπίδης Στεφάνου έκανε λόγο για την καινοτομία πάνω στην οποία δρουν και οδεύουν τα νέα πανεπιστήμια ενώ συμφωνεί και με τον Προέδρο του Dublin City University, Brian MacCraith ο οποίος ανέφερε στο THE 100-Under-50 ότι δηλαδή τα νέα πανεπιστήμια δεν φοβούνται τις προκλήσεις.. δεν μένουν στα παλιά… Είναι δραστήρια, δυναμικά, και έτοιμα να υιοθετήσουν νέα οργανωτικά πρότυπα που θα υποστηρίξουν τον προορισμό τους. .. Σίγουρα τέτοια πανεπιστήμια προσελκύουν ηγέτες που θέλουν να κάνουν την διαφορά παρά να διατηρήσουν το status quo…». στοιχεία δηλαδή ικανά να υποστηρίξουν τον προορισμός τους ως εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πανεπιστήμιο Κρήτης από ιδρύσεώς του είχε ερευνητικό προσανατολισμό σε όλα τα επιστημονικά αντικείμενα, τα οποία αναπτύσσονται, διδάσκονται και μεταλαμπαδεύονται στους νέους επιστήμονες – φοιτητές στα 17 Τμήματα και τα διάφορα εργαστήριά του, με αποτέλεσμα να αποτελεί σήμερα στην κυριολεξία τον χώρο στον οποίο καλλιεργείται και παράγεται νέα γνώση και τεχνολογική καινοτομία σε ένα μεγάλο φάσμα ερευνητικών περιοχών.
Ένας μεγάλος αριθμός ερευνητικών προγραμμάτων υλοποιείται στο πανεπιστήμιο Κρήτης με επιστημονικό έργο, που ενισχύει τόσο τη βασική έρευνα, όσο και τις εφαρμογές, την καινοτομία, τα ερευνητικά πρωτόκολλα, την εκπαίδευση, την επιμόρφωση, την ανάδειξη και διάχυση ερευνητικών αποτελεσμάτων, σε τομείς όπως στην βιοϊατρική και υγεία, την βιοτεχνολογία, το περιβάλλον – χερσαίο, θαλάσσιο και ατμοσφαιρικό -, την πληροφορική, την φυσική, τα μαθηματικά και τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, την νανοτεχνολογία, την επιστήμη των υλικών, την επιστήμη της θάλασσας, την εκπαίδευση και την γλώσσα, την ιστορία και την αρχαιολογία, την ψυχολογία, τις κοινωνικές, τις πολιτικές και τις οικονομικές επιστήμες.
Η έκδοση Times Higher Education που ασχολείται με την παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων (World University Rankings) δίνει κάθε χρόνο τη λίστα με τα καλύτερα διεθνή πανεπιστήμια βάση διεθνών πινάκων των επιδόσεων τους, σε όλες τις βασικές αποστολές των ιδρυμάτων, σχετικά με τη διδασκαλία, έρευνα, τη μεταφορά γνώσεων και τη διεθνή προοπτική, όπως αναφέρουν από την έκδοση.
Οι βαθμολογίες για τα κορυφαία πανεπιστήμια είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένο και ισορροπημένο και αποτελεί, ασφαλές εργαλείο για φοιτητές, ακαδημαϊκούς, πανεπιστημιακούς ιθύνοντες, τη βιομηχανία αλλά και τις κυβερνήσεις.