Ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία» έχει καθιερωθεί η 28η Απριλίου, από το 2001, ενώ η Ελλάδα έχει ενταχθεί επισήμως από το 2005 στην ομάδα των 100 και πλέον χωρών, ανά τον κόσμο, που συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, «εθνική κουλτούρα ασφάλειας και υγείας είναι εκείνη κατά την οποία το δικαίωμα σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον είναι σεβαστό σε όλα τα επίπεδα, όπου οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά στη διασφάλιση ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, μέσω ενός συστήματος καθορισμένων δικαιωμάτων, ευθυνών και καθηκόντων και όπου η υψηλότερη προτεραιότητα δίνεται στην αρχή πρόληψης».
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Αντώνης Χριστοδούλου, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε στην ημέρα και στο μήνυμα που πρέπει να σταλεί προς όλους, ενώ παρουσίασε και κάποια στοιχεία που αφορούν στα ατυχήματα στον εργασιακό χώρο και στις πολλαπλές συνέπειες τους, που σίγουρα γεννούν ανησυχία και προβληματισμό.
«Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία έχει καθιερωθεί από το 2001 με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Συγκεκριμένα, η μη πρόληψη κοστίζει κάθε χρόνο κατά μέσο όρο το 4% του ΑΕΠ παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα αυτό μεταφράζεται σε 6 δισ. ευρώ ετησίως. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά έχει να κάνει και με κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Από εργατικά ατυχήματα θρηνούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον χρόνο σχεδόν 5.000 ανθρώπινες ζωές και σχεδόν 160.000 επαγγελματικές ασθένειες, κυρίως καρκίνους. Εμείς στη Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία στον φετινό εορτασμό, που έχει θέμα: “Δημιουργούμε όλοι μαζί κουλτούρα πρόληψης για ΑΥΕ”, με μια σειρά από δράσεις, θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι είναι μείζον να δημιουργηθεί μια νοοτροπία πρόληψης που αφορά όλους, τόσο την Πολιτεία όσο και τους εργοδότες και τους εργαζομένους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αμείλικτα όμως είναι συνολικά τα στοιχεία που δίνει η Eurostat, τα οποία αναφέρονται μέχρι το 2007:
– το 2007, για το οποίο είναι διαθέσιμα συγκριτικά στατιστικά στοιχεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, 6,9 εκατομμύρια άνθρωποι υπέστησαν ένα ή περισσότερα ατυχήματα στους χώρους εργασίας
– κάθε 3,5 λεπτά σημειώνεται ένας θάνατος στην Ε.Ε. λόγω ατυχημάτων ή ασθένειας που σχετίζεται με τις συνθήκες του εργασιακού περιβάλλοντος
– το 25% των εργαζομένων έχει δηλώσει ότι η εργασία του έχει ως επί το πλείστον αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του
– μεταξύ του 1999 και του 2007 η Ε.Ε. βελτίωσε την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, καθώς τα θανατηφόρα ατυχήματα μειώθηκαν στην Ε.Ε. των 15, ενώ η ασφάλεια στο εργασιακό περιβάλλον βελτιώθηκε ακόμα πιο δραστικά όσον αφορά στα μη θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, τα οποία κατέγραψαν δραματική μείωση
– παρά τα ενθαρρυντικά αυτά νέα, οι ασθένειες που σχετίζονται με την εργασία και οι οποίες εκδηλώνονται ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα σαφώς παρουσιάζουν ανοδική πορεία.
Το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της ανάδειξης των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην εργασία, έχει προγραμματίσει μια σειρά από δράσεις με αφορμή την Ημέρα που θα συμβάλλουν κυρίως στην ευαισθητοποίηση για το ευρύ κοινό στο ζήτημα, αλλά και την ευρύτερη γνωστοποίηση της ημέρας.
Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν με τη συνδρομή των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με τη μετάδοση σχετικών spot και με μια έκθεση φωτογραφιών που παράγει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την ΑΥΕ σε μορφή banners και με διανομή ενημερωτικού υλικού στο σταθμό μετρό «Σύνταγμα» με την ευγενική χορηγία της «ΣΤΑΣΥ Α.Ε.». Επίσης, η ενημέρωση θα φτάσει και στα σχολεία, ενώ θα υπάρξει και μια σειρά άλλων δράσεων. Το μήνυμα που στοχεύεται να σταλεί για τη σημερινή ημέρα είναι ότι όλοι μαζί μπορούν να είναι αποτελεσματικοί, αρκεί να υπάρχει θέληση και προσπάθεια.