Ο μεγάλος νικητής των εκλογών, το ξεκίνημα και η πορεία προς την Πρωθυπουργία

Στις πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της Ελλάδας μετά τη μεταπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό που προσεγγίζει το 37%, γίνεται Πρωθυπουργός και αφήνει πίσω του τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά, που θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος που οδήγησε το κυβερνών, μέχρι πρότινος, κόμμα στην μεγαλύτερη ήττα της ιστορίας του.

Η ανθρωπιστική και οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έθεσαν τους πολίτες απέναντι στο δίλημμα, “αλλαγή” ή “στασιμότητα”, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για την πολιτική κατάσταση της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέκτησε την Πρωθυπουργία της χώρας με ένα εντυπωσιακό, κατά πολλούς, αποτέλεσμα, οδηγώντας το κόμμα του σε μια νίκη που, δικαίως, ονομάστηκε “ιστορική νίκη για την Αριστερά”.  Οι πολίτες ήθελαν επειγόντως “αλλαγή” και ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από πολυετή “αγώνα” κατόρθωσε να τους πείσει πως η αλλαγή” είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, κατακτώντας την Πρωθυπουργία της χώρας, με ένα εντυπωσιακό, κατά πολλούς εκλογικό αποτέλεσμα.

Η Αριστερά, όπως εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέτει, σύμφωνα με τις διακηρύξεις του, τις βάσεις για αλλαγή του πολιτικοοικονομικού και γεωπολιτικού τοπίου στην Ελλάδα, φιλοδοξώντας να διαδραματίσει ρόλο για την επίτευξη αντίστοιχων αλλαγών στην Ευρώπη.

Καθ’όλη τη διάρκεια, άλλωστε, της προεκλογικής περιόδου, ο Αλέξης Τσίπρας, είχε στο πλευρό του αρκετούς ηγέτες – επικεφαλής, των ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο πως η αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα, θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας, εφαρμόσει όλα όσα έχει πει, τότε θα πρόκειται για την πρώτη κυβέρνηση στην Ευρωζώνη, που θα συγκρουστεί ευθέως με την Γερμανία και την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πολιτική ιστορία του Αλέξη Τσίπρα:

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από τον Μάιο του 2012. Κατέχει επίσης τη θέση ενός εκ των Αντιπροέδρων του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ανάπτυξε μεγάλη πολιτική δράση ήδη από τα μαθητικά του χρόνια, καθώς συμμετείχε ενεργά σε αρκετές αριστερές οργανώσεις.
Πρώτος πολιτικός του σταθμός ήταν η Κουμουνιστική Νεολαία Ελλάδος, (ΚΝΕ), από όπου την περίοδο 1990-1991, πρωτοστάτισε στις μαθητικές κινητοποιήσεις της περιόδου.

Ως φοιτητής η συνδικαλιστική του δράση ξεκίνησε από το ιστορικό σχήμα “Εγκέλαδος”, το οποίο συμμετείχε στην ομοσπονδία των Εναλλακτικών Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων (πρόγονος του σημερινού ΔΑΡΑΣ και της μετέπειτα ΑΡΕΝ). Με τα ΕΡΑΣ εκλέχθηκε στο Κ.Σ. της ΕΦΕΕ την περίοδο 1995-1997.

Κατά την ίδια περίοδο υπήρξε γραμματέας της Σπουδάζουσας Αθήνας της Νεολαίας του Συνασπισμού (τότε Ένωσης Αριστερών Νέων). Το 1999 εξελέγη Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης και διατήρησε τη θέση αυτή έως το 2003.

Ήταν από τους πρωτοστάτες στις προσπάθειες για την ίδρυση του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και έλαβε μέρος στις διεθνείς διαδηλώσεις του κινήματος ενάντια στη “Νεοφιλελεύθερη Παγκοσμιοποίηση”.

Τον Δεκέμβριο του 2004, κατά το 4ο συνέδριο του Συνασπισμού, αποχώρησε από τη Νεολαία και εξελέγη, με το 42% των ψήφων των συνέδρων (πέμπτος σε σειρά), στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού και εν συνεχεία στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, όπου ανέλαβε αρμόδιος για θέματα παιδείας και νεολαίας.

Ήταν υποψήφιος στο Δήμο Αθηναίων στις δημοτικές εκλογές του 2006, επικεφαλής του συνδυασμού “Ανοιχτή Πόλη”, λαμβάνοντας το ποσοστό του 10,5% καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, πίσω από τον Νικήτα Κακλαμάνη και τον Κώστα Σκανδαλίδη και μπροστά από τον Σπύρο Χαλβατζή του ΚΚΕ, ενώ ο συνδυασμός του κατέλαβε συνολικά 4 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο.

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2008 εξελέγη πρόεδρος του κόμματος του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ), διαδεχόμενος στην θέση τον Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος παρέμεινε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, της πολιτικής συμμαχίας στην οποία συμμετείχε το κόμμα του Συνασπισμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκέντρωσε 840 ψήφους (70,41%) έναντι 342 ψήφων του Φώτη Κουβέλη (28,67%), το μεγαλύτερο ποσοστό που είχε λάβει υποψήφιος πρόεδρος του Συνασπισμού, χωρίς να προσμετράται η επανεκλογή του Νίκου Κωνσταντόπουλου από το 2ο Συνέδριο το Μάρτιο του 1996, όταν δεν υπήρξε συνυποψήφιος.

Ο Τσίπρας, ως πρόεδρος του Συνασπισμού, τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2009, καταφέρνοντας να εκλεγεί βουλευτής στην Α’Αθηνών.

Τα χαμηλά αποτελέσματα στις εκλογές του 2009 προκαλούν τη διάσπαση του ΣΥΝ και τη δημιουργία από τον Φώτη Κουβέλη του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Την ίδια περίοδο στο τρίτο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το οποίο διεξήχθη στο Παρίσι από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου 2010, ο Τσίπρας εξελέγη αντιπρόεδρος του κόμματος

Ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές 6ης Μαΐου 2012 στο 16,78%, από 4,6% που είχε αποσπάσει στις εκλογές του 2009, επιτυγχάνοντας ένα ιστορικό ρεκόρ στα μεταπολιτευτικά εκλογικά χρονικά της Ελλάδας για κόμμα της Αριστεράς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε την επιτυχία ως “Ειρηνική Επανάσταση”, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι οι Έλληνες “ζήτησαν με την ψήφο τους μια κυβέρνηση της αριστεράς”.

Οι επόμενες μέρες έφεραν τον Αλέξη Τσίπρα στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ, με αφιερώματα γι’ αυτόν, ενώ παράλληλα ο ίδιος ξεκίνησε να αρθρογραφεί και να δίνει συνεντεύξεις σε ξένους δημοσιογράφους και εφημερίδες.

Κατά τις εκλογές της 6ης Μαίου, δεν ήταν εφικτό να σχηματιστεί κυβέρνηση και έτσι προκυρήχθηκαν εκ νέου για την Κυριακή 17 Ιουνίου, στις οποίες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως η μάχη θα είναι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η κεντροαριστερή βρετανική εφημερίδα Guardian, χαρακτήριζε τον Α.Τσίπρα ως ένα από τα φαβορί των εκλογών της 17ης Ιουνίου, αλλά ταυτόχρονα τον “κατηγορούσε” ότι είναι δημαγωγός και λαϊκιστής.

Εντέλει, στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ (26,89% – 71 έδρες) κατετάγη δεύτερο κόμμα με λιγότερο από τρεις μονάδες διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία (29,66% – 129 έδρες), η οποία σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ (12,28% – 33 έδρες) και τη Δημοκρατική Αριστερά (6,26% – 17 έδρες), με Πρωθυπουργό τον Πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Τα θετικά αποτελέσματα των εκλογών του 2012, οδήγησαν στην διενέργεια του ιδρυτικού Συνεδρίου του ενιαίου πλέον ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας εκλέχτηκε πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 74%.

Το Δεκέμβριο του 2013 το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επέλεξε τον Αλέξη Τσίπρα ως υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).

Στην τριπλή αναμέτρηση του Μαΐου 2014, για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Ευρωεκλογές, ο Α.Τσίπρας αποφάσισε να αναβαθμίσει την σημασία του αποτελέσματος, προσδίδοντάς του χαρακτήρα δημοψηφίσματος, μια πολιτική απόφαση που δέχθηκε να ακολουθήσει και η πλευρά του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να καταλάβει την πρώτη θέση στις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα, κατέκτησε τις περιφέρειες Αττικής και των Ιωνίων Νήσων.

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς κατέλαβε την έκτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσιάζοντας, ωστόσο, μια αύξηση της τάξης του 6% σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές.

Επιγραμματικά το βιογραφικό του:

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ & του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας

Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (European Left)

Γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων. Είναι διπλωματούχος Πολιτικός

Μηχανικός Ε.Μ.Π. με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και Χωροταξία. Εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός στον κατασκευαστικό κλάδο και εκπόνησε μια σειρά μελέτες για την πόλη.

Κοινωνική και πολιτική δράση

Οργανώθηκε στην αριστερά στα μαθητικά του χρόνια από τις γραμμές της ενιαίας τότε ΚΝΕ. Συμμετείχε ενεργά στο μαθητικό κίνημα κατά την περίοδο των καταλήψεων ’90-’91 και στη συνέχεια στο φοιτητικό κίνημα.

Το 1999 εκλέχθηκε Γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού, θέση που διατήρησε μέχρι το 3ο Συνέδριο της Οργάνωσης (Μάρτιος 2003).

Στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΝ (Δεκέμβριος 2004) εκλέχθηκε στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και ακολούθως στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, όπου ανέλαβε την ευθύνη για θέματα Παιδείας και Νεολαίας.

Τον Οκτώβριο του 2006 εκλέχθηκε σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, ως επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ”.

Στο 5ο τακτικό Συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας (Φεβρουάριος 2008) εκλέχθηκε Πρόεδρος του Κόμματος.

Στις εθνικές εκλογές του 2009 έθεσε τον εαυτό του στην κρίση των πολιτών και εκλέχθηκε βουλευτής στην Α’ Αθηνών.

πηγή: http://www.syriza.gr/

 

Aλέξης Τσίπραςαφιέρωμα