Γιώργος Παπανδρέου: Επαναφέρει το θέμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος

Στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή 18 Ιανουαρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου, επανέφερε το θέμα του Δημοψηφίσματος, για το ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, σε συνεννόηση με τους εταίρους.

“Είμαι βαθιά πεπεισμένος, ότι η όποια λύση, η όποια διαπραγμάτευση για το χρέος, για το πρόγραμμα προσαρμογής, για τα επόμενα βήματα της Ελλάδας και της Ε.Ε., πρέπει να έχει τη γνώμη και την απόφαση του ελληνικού λαού. Πρέπει να έχει την υπογραφή του Ελληνικού λαού μέσα από την δημοκρατική διαδικασία ενός δημοψηφίσματος”.

Οι λόγοι που θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να διενεργηθεί ένα δημοψήφισμα είναι οι εξής:

Γιατί είναι το ουσιαστικό διαπραγματευτικό χαρτί οποιασδήποτε κυβέρνησης,

Γιατί εγγυάται ότι καμιά κυβέρνηση δεν θα φέρει μέτρα και πολιτικές που αποτελούν νέα άδικα βάρη ή αποσταθεροποιούν τη χώρα και

Γιατί θα μπορέσει να αποτελέσει συμβόλαιο και εγγύηση μεταξύ του ελληνικού λαού και των υπόλοιπων λαών της ΕΕ.

Για τις συνεργασίες των κομμάτων μεταξύ τους, τόνισε πως επιβάλλονται, πως δεν πρέπει να υπάρξει λευκή επιταγή σε κανέναν.

Οι όροι που έθεσε για να συνεργαστεί με το όποιο κόμμα είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Ο Γ.Παπανδρέου τόνισε ότι “το ισχυρότερο μήνυμα προς τους εταίρους μπορεί να δοθεί με την ανακοίνωση της πρόθεσης να γίνει δημοψήφισμα και επέστησε την προσοχή στη νέα κυβέρνηση να προσέξει τι θα κάνει γιατί γίνονται και ατυχήματα και έχουν ειπωθεί και πολλές υπερβολές”.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για το χρέος είπε ότι “το ΔΝΤ είναι σύμμαχός μας για το χρέος και πως αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί. Κατηγόρησε τη Γερμανία ότι τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά διότι ενώ αποδέχεται τα δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ δεν αποδέχεται τη θέση του για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους”.

Μιλώντας για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του “Κινήματος Σοσιαλιστών Δημοκρατών”, είπε πως “το μόνο που υπόσχονται είναι ομαλή έξοδο από το μνημόνιο μετά τις εκλογές. Είπε ειδικότερα ότι είναι απαράδεκτο που σήμερα η χώρα βρίσκεται στην ίδια αβεβαιότητα όπως και το 2012”.

Και συνέχισε αναφερόμενος στην κυβέρνηση: “Ήταν γνωστό εδώ και δύο χρόνια ότι το πρόγραμμα τελειώνει τον Δεκέμβρη, απέτυχε να διασφαλίσει το αυτονόητο, δηλαδή την ασφαλή έξοδο και το τελευταίο εξάμηνο έδιωχνε στα λόγια την τρόικα και το ΔΝΤ”.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, μεταξύ άλλων: “Αγνοεί προκλητικά ότι το πρόβλημα της χώρας δεν προέκυψε από τα μνημόνια αλλά από τα αίτια που μας έφεραν στο μνημόνιο και τις ανερμάτιστες πολιτικές, που ακολουθήθηκαν από τις προηγούμενες κυβέρνησης”.

Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι για την επόμενη μέρα, δείχνει την ίδια εμμονή με τη ΝΔ για την επιστροφή στις παθογένειες του παρελθόντος.

“Τα αίτια της κρίσης αφορούν την αιχμαλωσία του πολιτικού συστήματος από τον πελατειακό καπιταλισμό, ο οποίος εμποδίζει και καθιστά αδύνατη την εξεύρεση πολιτικών λύσεων για τα αίτια των προβλημάτων”.