Μισό... θαύµα

Την ώρα που η οικονοµική κρίση έχει σαρώσει όλο το τόξο του λεγόµενου ανεπτυγµένου κόσµου, µια χώρα µεγαλουργεί κατά τρόπο εντυπωσιακό. Είναι η Γερµανία που πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Συσσωρεύει πλούτο, δύναµη και εξουσία τόση όση δεν είχε ποτέ άλλοτε στην ιστορία της. Τίποτα δεν έγινε τυχαία και θα είναι µικρόψυχος όποιος δεν βγάλει το καπέλο σε εκείνους που πέτυχαν αυτό το οικονοµικό και πολιτικό θαύµα σεµια χώρα που αναγεννήθηκε από τις στάχτε ςκαι τα ερείπια που η ίδια δηµιούργησ ε µε δυο πόλεµους. Πέτυχε γιατί διαθέτει εργατικούς, πειθαρχη µένους και µεθοδικούς πολίτες.

Οι κουβέντες ότι οι Γερµανοί θησαύρισαν στην πλάτη µας βοηθούν να περνάει η ώρα στο καφενείο και βοηθούν ακόµη περισσότερο να εκτονώνουνε τον θυµό µας.

Είναι πιο εύκολο όµως να φτάσεις στην κορυφή από το να διατηρηθείς σ’ αυτή. Οι Γερµανοί τώρα κινδυνεύουν από το σύνδροµο του ύψους. Οσο καλά χειρίζονταιτη συγκέντρωση πλούτου τόσο χάλια τα πάνε στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας που αιφνιδίως τους εκχωρήθηκε από την αδυναµία των εταίρων τους.

Ο καθένας αντιλαµβάνεται ότι η Μέρκελ δέχεται πιέσεις από την κοινή γνώµη της χώρας να µη δώσει σανίδα σωτηρίας στις ναυαγισµένες χώρες του Νότου. Η ίδια όµως και οι κυβερνητικοί της εταίροι οδήγησαν τους ψηφοφόρους στον λαϊκισµό και τον εθνοκεντρισµό. Οι ίδιοι ενθάρρυναν τα περί τεµπέληδων Ελλήνων που τρώνε τα χρήµατα των νοικοκυραίων Γερµανών. ∆εν διέβλεψαν ότι η Ελλάδα ήταν µόνο η αρχή ενός ντόµινο που θα περάσει από το ∆ουβλίνο, τη Λισαβώνα τη Μαδρίτη, τη Ρώµη, για να πέσει στο τέλος στην αυλή του κ. Σαρκοζί ο οποίος όψιµα συντάσσεται µε τη σκληρή γερµανική γραµµή που λέει «όχι στο ευρωοµόλογο».

Οι ΗΠΑ έγιναν υπερδύναµη γιατί οι ηγέτες τους ήξεραν πότε να δίνουν και πότε να παίρνουν από τις χώρες δορυφόρους. Ετσι άνοιξαν δρόµους και δηµιούργησαν ισχυρούς κύκλους επιρροής. Η καγκελάριος δυστυχώς δεν είναι από την πάστα των µεγάλων ηγετών σε µια εποχή που η Ευρώπη αναζητά ηγέτη.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “