Την Ελλάδα την τσάκισε η ασωτία της και ο… κακός της ο καιρός. Την Πορτογαλία τη συνέθλιψε η αδυναμία της να γίνει ανταγωνιστική έναντι των ισχυρών εταίρων της και την Ιρλανδία την έριξαν στα βράχια οι άπληστοι τραπεζίτες. Αυτά τα έχουμε… εμπεδώσει. Με την Ιταλία, την τρίτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και μία από τις οκτώ πιο πλούσιες χώρες του κόσμου τι συνέβη; Και αυτή είναι θύμα των άθλιων κερδοσκόπων που θέλουν τα τσακίσουν σώνει και καλά την ευρωζώνη; Και εάν είναι έτσι, ποιος επιτρέπει στους οίκους αξιολόγησης και τους λεγόμενους επενδυτικούς ομίλους εδώ και ενάμιση χρόνο να αλωνίζουν στη Γηραιά Ηπειρο, να καταργούν τις πολιτικές ηγεσίες και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να ταπεινώνουν τις εκλεγμένες κυβερνήσεις; Η απάντηση πέρυσι, μέσα στη γενική αναταραχή, ήταν σύνθετη, φέτος είναι απλή και σε όλους κατανοητή. Η ευρωζώνη ήταν και παραμένει ξέφραγο αμπέλι χωρίς θεσμούς και συνοχή. Με τη Γερμανία, η οποία έχει τον πλούτο και την ισχύ, να βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να κατανοήσει ότι το τσουνάμι απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο σύνολό του. Ετσι η κ. Μέρκελ και οι άλλοι ισχυροί της συντροφιάς της αντιδρούν με τα μάτια στους ψηφοφόρους τους και απορρίπτουν τη μία μετά την άλλη τις λύσεις που ρίχνουν ειδικοί στο τραπέζι. Ας ελπίσουμε ότι θα αποφασίσουν τώρα, που ο κόμπος έφθασε στο χτένι, πριν η Ρώμη γίνει η νέα Αθήνα.
ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ πάντως όσοι πιστεύουν ότι θα τη γλιτώσουμε λόγω της επέκτασης της κρίσης στις μεγάλες οικονομίες είναι μακριά νυχτωμένοι. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας και αποτελεί από μόνη της μια κατηγορία χώρας που βρίσκεται στο κατώφλι της χρεοκοπίας. Αυτό το καλοκαίρι έχει την τελευταία ευκαιρία της για αποφύγει οριστικό ναυάγιο και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Μέσα σε 60 μέρες η πολιτική ηγεσία πρέπει να κάνει ό,τι δεν έγινε σε 60 χρόνια. Οκτώ κρίσιμα νομοσχέδια που φέρνουν επώδυνες ανατροπές για όλους είναι ανάγκη αν ψηφιστούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τρέχει και δεν φτάνει να συντονίσει και κυρίως να πείσει υπουργούς, στελέχη και βουλευτές ότι αυτή η διαδικασία είναι μονόδρομος και απολύτως επιβεβλημένη.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ στις Βρυξέλλες έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός. Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η μετάδοση της… νόσου στην Ιταλία δεν αφήνει περιθώρια πια για πολύμηνες διαβουλεύσεις και χαρακτηρίζουν αυτό το 24ωρο το πιο κρίσιμο των τελευταίων δύο ετών. Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ έχει συγκαλέσει για σήμερα το πρωί έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με αποκλειστικό θέμα τη λύση που θα επιλεγεί για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. Μια λύση που προφανώς θα πρέπει να έχει τη σφραγίδα της Γερμανίας ώστε να αποτελέσει τον μπούσουλα για τις υπόλοιπες χώρες στο ντόμινο που έχει αρχίσει.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “