Αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Η χώρα βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό παρ’ ότι οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού είναι σαφείς. Και δεν το είπε μία ή δύο φορές. Το λέει με κάθε ευκαιρία, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Όσοι βρίσκονται κοντά του διευκρινίζουν ότι αυτό σημαίνει πως οι κάλπες θα στηθούν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2023. 

Του Γιάννη Πολίτη

Κάποιοι, μάλιστα, στοιχηματίζουν ότι πιθανότερη ημερομηνία είναι η 23η Απριλίου. Δεν λέει ψέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η φιλοδοξία του είναι να γραφτεί στην νεότερη ιστορία ως μεταρρυθμιστής, που δίπλα στην επιτυχία του για περιορισμό της γραφειοκρατίας με το ψηφιακό κράτος, θα καταγραφεί επίσης ότι είναι εκείνος που επέβαλε θεσμικά να γίνονται οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας και όχι όταν εξυπηρετεί αυτόν που κυβερνά.

 

Όμως, με μια βόλτα στην Βουλή και μια επίσκεψη στα κεντρικά υπουργεία, αντιλαμβάνεται κάποιος εύκολα ότι υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη δεν έχουν πειστεί ότι οι εκλογές θα γίνουν σ’ έναν χρόνο. Το ίδιο ακριβώς κλίμα διαπερνά και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα περισσότερα πολιτικά στελέχη στοιχηματίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα αιφνιδιάσει μετά τον Δεκαπενταύγουστο και θα μιλήσει για εκλογές με πρόσχημα τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά στις 2 Οκτωβρίου.

Και ότι θα χρησιμοποιήσει το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ως έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Εκεί θα κάνει έναν μακρύ απολογισμό για τα πόσα πολλά πέτυχε η κυβέρνησή του αυτά τα τρία χρόνια. Πρώτα, στην διαχείριση των μεγάλων κρίσεων, μετά στην μείωση της φορολογίας, στην μείωση της ανεργίας, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για νέες επενδύσεις και στα πολλά χρήματα που περιμένει η χώρα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εκεί θα εξαγγείλει και θα μιλήσει για την αύξηση των συντάξεων από τον Ιανουάριο του νέου έτους, που θα είναι η πρώτη μετά από δώδεκα χρόνια.

Αυτό, λοιπόν, είναι το αφήγημα που μεταδίδεται από στόμα σε στόμα όλων όσοι έχουν προεξοφλήσει την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Μάλιστα, αυτοί που εμφανίζονται ως γνώστες αυτών που συμβαίνουν στο Μαξίμου προσθέτουν μία ακόμη παράμετρο. Αναλύοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις εξηγούν ότι η Νέα Δημοκρατία, παρ’ ότι βρίσκεται μακριά από το 38,5% που χρειάζεται για να πάρει την αυτοδυναμία, παραμένει το πρώτο κόμμα και με διαφορά.

Βρίσκεται γύρω στο 34% αλλά με έναν ΣΥΡΙΖΑ που δυσκολεύεται να ανακάμψει και ακολουθεί λαχανιασμένος με διαφορά πάνω από οκτώ μονάδες. Ως προς το ΠΑΣΟΚ, δεν ανησυχεί την Νέα Δημοκρατία, γιατί παρ’ ότι ανακάμπτει, φαίνεται να πριονίζει περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τον κεντρώο χώρο που είχε μετακινηθεί στις προηγούμενες εκλογές στην Νέα Δημοκρατία.

Το πατριωτικό οπλοστάσιο της ΝΔ

Το σημαντικότερο εύρημα των δημοσκοπήσεων, ωστόσο, το οποίο αναδεικνύουν οι θιασώτες των πρόωρων εκλογών, είναι η μεγάλη υπεροχή που εμφανίζει ο πρωθυπουργός απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Μέσα σε όλο αυτό το θετικό περιβάλλον που υπάρχει σήμερα δημοσκοπικά για την Νέα Δημοκρατία, παρά την μεγάλη ακρίβεια και τον πληθωρισμό που καλπάζει, βρίσκεται στο προσκήνιο ένα ακόμη κεντρικό θέμα που μπορεί να λειτουργήσει θετικά υπέρ του πρωθυπουργού και να συσπειρώσει την σκληρή δεξιά του πτέρυγα.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται πάλι σ’ ένα κομβικό σημείο, με τον Ερντογάν και τους κυβερνητικούς του εταίρους να εξαπολύουν πρωτοφανείς απειλές και να επιχειρούν να παραχαράξουν την ιστορία. Μιλούν καθημερινά με εκφράσεις ως η διαβόητη «Γαλάζια Πατρίδα» που ανακάλυψαν εσχάτως να τους έχει γίνει εμμονή.

Αυτή η νέα απειλή, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται – γιατί η σκληρή ρητορική μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα που δεν τα επιθυμούν στ’ αλήθεια ούτε οι Τούρκοι -βολεύει εξαιρετικά στην προεκλογική περίοδο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Του δίνει την δυνατότητα, όπως συνέβη και με την Συμφωνία των Πρεσπών, να ενεργοποιήσει το πατριωτικό οπλοστάσιο που διαθέτει η Νέα Δημοκρατία και να συσπειρώσει γύρω του όλες τις πτέρυγες της Δεξιάς που παρακολουθούν επί χρόνια με επιφύλαξη τα κεντρώα ανοίγματά του.

O… χρησμός μετά τον 15αύγουστο

Αν αυτό το κλίμα του προεκλογικού πυρετού που επικρατεί σήμερα, με τους υπουργούς να έχουν κατεβάσει τα μολύβια και να ασχολούνται με τις εκλογικές τους περιφέρειες και τους βουλευτές να αλωνίζουν πόλεις και χωριά μαζεύοντας σταυρούς, συνεχιστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, τότε ενδεχομένως να λειτουργήσει η αυτοεκπληρούμενη προφητεία: δηλαδή να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές αφού όλο το πολιτικό σύστημα θα τις έχει προεξοφλήσει.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου θα ανατρέξει στην δεύτερη ανάγνωση των δημοσκοπήσεων που θα έχουν γίνει μέχρι τότε. Κι αν αυτές εμφανίζουν την Νέα Δημοκρατία να ξεπερνάει το φράγμα του 35%, δεν αποκλείεται να στηθούν πρόωρες κάλπες, αφού μια μακρά και παρατεταμένη προεκλογική περίοδος όλον τον χειμώνα δεν θα διευκολύνει στην λήψη σημαντικών αποφάσεων. Αντιθέτως, θα οδηγήσει σε φαινόμενα παράλυσης της κρατικής μηχανής.

Συμπέρασμα: την απάντηση αν θα γίνουν ή όχι πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο θα την ξέρουμε μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Τα ανοιχτά μέτωπα του καλοκαιριού, που είναι πολλά, θα καθορίσουν την απόφαση του πρωθυπουργού.