«Πριόνισαν» το κλαδί που κάθονται

Δεν έφταιγαν όλοι οι επιχειρηματίες της Μυκόνου. Είναι άδικο να πετροβολούμε το σύνολο των ανθρώπων που έχτισαν με μέθοδο και φαντασία επί χρόνια αυτόν τον μοναδικό παγκόσμιο προορισμό. Την ζημιά την έκαναν οι άπληστοι. Και αυτοί είναι αρκετοί. Πήγαν να ρεφάρουν απ’ τον πρώτο κιόλας μήνα τη χασούρα της περσινής χρονιάς και «πριόνισαν» σε λίγες ημέρες το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται.

Γράφει ο Γιάννης Πολίτης

Οργάνωναν ολονύχτια πάρτι σε κάθε σημείο του νησιού με ξέφρενα γλέντια, σαν να μην υπάρχει αύριο. Σε μπαρ, σε βίλες και σε σκάφη. Το νησί, πριν από δέκα ημέρες, ήταν σαν να πάτησες ένα κουμπί και να έγιναν όλα όπως το 2019. Πατείς με, πατώ σε, χωρίς μάσκες, περιφέρονταν όλοι στα μπαρ, στα καφέ και στα εστιατόρια της Χώρας και στριμώχνονταν στα δρομάκια του νησιού.

Οι οδηγίες και οι κατευθύνσεις των ειδικών ότι πρέπει οι διακοπές να γίνουν με κανόνες, για να σωθεί φέτος ό,τι σώζεται από τη βιομηχανία του τουρισμού, στη Μύκονο έφτασαν ως ψίθυροι. Τα αποτελέσματα είναι δραματικά. Τα ξενοδοχεία καραντίνας γέμισαν, οι ακυρώσεις έρχονται η μία μετά την άλλη και είναι θέμα λίγου χρόνου να κατρακυλήσουν οι τιμές των καταλυμάτων στον πιο ακριβό προορισμό της χώρας. Η ζημιά που προκλήθηκε δεν αφορά μόνο τους Μυκονιάτες ή εκείνους που φταίνε και εκείνους που δεν φταίνε. Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου και τίναξε στον αέρα την καμπάνια για covid-free ελληνικά νησιά και ασφαλείς διακοπές στην Ελλάδα.

Σε κάθε κακό υπάρχει πάντα και ένα καλό. Αυτό το πρώτο μεγάλο αυτογκόλ στον τουρισμό μας ευτυχώς μπήκε νωρίς και ενδεχομένως να αποτελέσει παράδειγμα για να προλάβουμε τα χειρότερα. Και εξηγούμαι: είναι ανάγκη επιβίωσης οι υπόλοιπες Κυκλάδες να βάλουν τώρα φραγμό σε παρόμοια φαινόμενα, ώστε να μην τελειώσει η σεζόν πριν καν αρχίσει. Η Πάρος, η Σαντορίνη και η Ίος συγκεντρώνουν πολλούς νέους ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, που, μετά από δεκαπέντε μήνες καραντίνας, είναι έτοιμοι για μεγάλα γλέντια.

Η Πάρος, για παράδειγμα, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, εδώ και χρόνια, είναι τόπος συνάντησης εφήβων μαθητών του λυκείου. Χιλιάδες παιδιά μαζεύονται στη Χρυσή Ακτή το μεσημέρι και στη Νάουσα το βράδυ και γλεντούν μέχρι να βγει ο ήλιος.

Φέτος, οι επιχειρηματίες του νησιού, αλλά και οι γονείς που θα στείλουν τα παιδιά τους στο νησί, πρέπει να βάλουν νέους κανόνες. Διαφορετικά, το lockdown θα είναι αναπόφευκτο και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχουν τόσα καταλύματα καραντίνας για τα παιδιά που θα νοσήσουν. Η Πολιτική Προστασία κάνει σχέδια για μεταφορά των μολυσμένων από τα νησιά με ειδική επιχείρηση σε καμπίνες πλοίων, που θα κρατηθούν ελεύθερες γι’ αυτόν τον σκοπό. Δύσκολη επιχείρηση που ενδεχομένως να προκαλέσει αντιδράσεις από τους επιβάτες των πλοίων που τηρούν τους κανόνες και ταξιδεύουν με τα τεστ και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στο χέρι.

Καλό θα ήταν να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθούν έκτακτα μέτρα. Κάθε αρνητική είδηση που θα βγαίνει από τα νησιά θα ζημιώνει τον τουρισμό σε μια πολύ δύσκολη χρονιά πανελλαδικά. Είναι πάρα πολύ απλό. Όταν ένας Ευρωπαίος βλέπει προορισμούς της Ελλάδας να «κοκκινίζουν», δεν θα κάτσει να ψάξει ποιο νησί είναι πορτοκαλί, ποιο είναι πράσινο και ποιο είναι κόκκινο.

Θα ματαιώσει ή θα αναβάλει για του χρόνου τις διακοπές του στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, θα συμβεί σε λίγες εβδομάδες αυτό που προσπαθούμε εδώ και μήνες να αποτρέψουμε.

Θα πείτε: «Οι Κυκλάδες βρίσκονται σε κίνδυνο γιατί πάνε οι νέοι και γλεντούν. Η Κρήτη γιατί κινδυνεύει;». Πράγματι η κατάσταση στο Ρέθυμνο και τα Χανιά προκαλεί μεγάλη ανησυχία, γιατί, εάν η Κρήτη βυθιστεί σε lockdown, η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη. Δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλείς εκτιμήσεις γιατί η μετάλλαξη «Δέλτα» σαρώνει σε αυτό το νησί. Αυτό, πάντως, που ξέρουμε είναι ότι οι ανεμβολίαστοι είναι πολλοί, ενώ η κοινωνική ζωή των Κρητικών, δηλαδή γάμοι και πανηγύρια, που είναι μία από τις ομορφιές αυτού του τόπου τις καλές εποχές, έχει επανέλθει πλήρως. Μαζεύεται πολύς κόσμος, όπως γινόταν παλιά, χωρίς μέτρα προστασίας. Είναι σεβαστά και ωραία τα έθιμα των Κρητικών, όμως, δυστυχώς, δεν έφτασε ακόμη η στιγμή για επιστροφή στην κανονικότητα.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ακόμα περιθώριο να σωθεί φέτος ο τουρισμός και να επιτευχθεί ο στόχος για εξασφάλιση του 50% των εσόδων του 2019. Αρκεί να αποφασίσουμε όλοι, τουρίστες και επιχειρηματίες, ότι οι διακοπές φέτος θα γίνουν με άλλο τρόπο. Δηλαδή, θα απολαύσουμε τον ήλιο και την θάλασσα χωρίς γλέντια, πανηγύρια, clubing και ξεφάντωμα. Ακόμη και η Μύκονος που δίνει τον τόνο μπορεί να σώσει τη σεζόν της, αν οι σοβαροί επιχειρηματίες απομονώσουν εκείνους που κάνουν τη ζημιά, τώρα που χαλαρώνουν ξανά τα περιοριστικά μέτρα.

Όσο για το κράτος, στο οποίο συνηθίζουμε με ευκολία να φορτώνουμε τα πάντα, τι να πρωτοπρολάβει. Όταν στήνονται στα κρυφά εκατό πάρτι κάθε βράδυ σε βίλες και σκάφη, πρέπει να μετακομίσει η μισή Ελληνική Αστυνομία στο νησί για να εντοπίζει τους παράνομους. Αυτό, ακόμη κι αν συνέβαινε, οι σοβαροί επισκέπτες θα έφευγαν άρον-άρον για να μη ζήσουν αυτήν την τρέλα.

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, λοιπόν, θα μάθουμε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί το σκάφος. Υπάρχει τρόπος -και είναι στο χέρι μας- όχι μόνο να σωθεί η τουριστική σεζόν, αλλά να επεκταθεί και μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να μην κλαίμε πάλι πάνω απ’ το χυμένο γάλα και τρέχουμε για νέες επιδοτήσεις και νέα επιδόματα.

 

 

 

΄Ιοςcovid-freeLockdownεπιχειρηματίεςΚορωνοιόςΚρήτημέτραΜύκονοςνησιάΠάροςΡέθυμνοΧανιά