«Παγώνει» μέχρι νεωτέρας η προεκλογική αλλά και μετεκλογική εξαγγελία της N.Δ. για μείωση της στρατιωτικής θητείας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με τη συνέντευξή του στα «NEA» δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες ότι το θέμα παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.
«H θητεία δεν μας κάνει κακό. Δεν πάθαμε τίποτα όσοι υπηρετήσαμε. Έχω ζητήσει πάντως εισηγήσεις για το αν, το πώς και το πότε θα αρχίσουμε τη σταδιακή μείωση της θητείας», λέει ο κ. Μεϊμαράκης και τονίζει ότι «για τη διατήρηση της ειρήνης απαιτούνται και ο ικανός αριθμός στελεχών και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων».
Για θέματα της κεντρικής πολιτικής ο κ. Μεϊμαράκης υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν παρά τα όσα λέγονται και πως το κόμμα του θα κερδίσει τις εκλογές, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αξιόπιστη πρόταση. Αφήνει ωστόσο σαφώς να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο νικητής των δημοτικών εκλογών. Όταν ερωτάται για το ενδεχόμενο να υποστεί απώλειες η N.Δ. στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, απαντά: «Οι κυβερνήσεις κρίνονται στις εθνικές εκλογές».
Κύριε υπουργέ, θα συμφωνείτε ότι όσα συνέβησαν στη συγκέντρωση της ΔΑΠ με τον Γεώργιο Βουλγαράκη δημιούργησαν πολύ βαρύ κλίμα στην πολιτική ζωή και ζημίωσαν το κόμμα και την κυβέρνησή σας.
Αναφέρεστε σ’ ένα μεμονωμένο περιστατικό το οποίο έχει ήδη καταδικαστεί. Αλίμονο όμως αν ένα σύνθημα που φώναξε μικρή ομάδα «θερμοκέφαλων» σε μια ενθουσιώδη εκδήλωση της νεολαίας, μπορούσε να δημιουργήσει πραγματικό πρόβλημα στην κυβέρνηση ή στο κόμμα.
Και μια που ο λόγος για τον κ. Γ. Βουλγαράκη, πολλοί πιστεύουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή του ξετυλίγματος του κουβαριού και σύντομα θα αποκαλυφθούν σημαντικά πράγματα γι’ αυτή την περίεργη υπόθεση των υποκλοπών. Σας φοβίζουν αυτά που έρχονται;
H κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτε και οι πολίτες κατανοούν ότι το επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ για συγκάλυψη είναι αίολο, αφού από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε η Δικαιοσύνη. Εμείς πρώτοι θέλουμε να λάμψει η αλήθεια και να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα. Και πιστεύουμε πως η Δικαιοσύνη, όπως πάντα, θα κάνει καλά τη δουλειά της.
Είναι ενδεικτικό πάντως ότι η αλλαγή της αντιπολιτευτικής στάσης του Γιώργου Παπανδρέου με τη νέα σκληρή γραμμή άρχισε με την υπόθεση των υποκλοπών.
H αλλαγή αυτή της αντιπολιτευτικής στάσης του ΠΑΣΟΚ και το «σκληρό ροκ» του παρελθόντος θεωρώ ότι είναι λάθος πολιτική και επικοινωνιακή τακτική. Μπορεί να προκαλεί φανατισμό και να συσπειρώνει τον σκληρό πυρήνα του κόμματος, αλλά αφήνει αδιάφορους τους πολίτες οι οποίοι κατανοούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει προτάσεις. Τα προβλήματα δεν λύνονται με κραυγές.
Δηλαδή μου λέτε ότι δεν σας ανησυχεί ότι το ΠΑΣΟΚ συσπειρώνεται γύρω από τον πρόεδρό του και η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων έχει κλείσει…
Κατ’ αρχήν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Ξέραμε ότι η περίοδος αυτή θα είναι δύσκολη για την κυβέρνηση, γιατί βρισκόμαστε στο μέσον μιας πορείας αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, των οποίων τα αποτελέσματα συνολικά θα φανούν αργότερα. H Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται σταθερά του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις. Ο Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί να βρίσκεται πρώτος και με διαφορά στην «καταλληλότητα» για πρωθυπουργός, από τον Γιώργο Παπανδρέου. H εργασιακή ειρήνη δείχνει να παγιώνεται έπειτα και από τη συμφωνία ΣΕΒ και ΓΣΕΕ με την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Βεβαίως δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε την εφαρμογή του προγράμματός μας, προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και είμαι σίγουρος ότι και πάλι οι πολίτες, όταν θα έλθει η ώρα, θα δείξουν την εμπιστοσύνη τους στη N.Δ.
Οι βουλευτές σας όμως προειδοποιούν ότι το κόμμα σας κινδυνεύει να χάσει πολλές νομαρχίες και δήμους τον Οκτώβριο. Κι εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα ότι αυτό είναι πολύ πιθανό.
Μέσα από κάθε εκλογική διαδικασία και κάθε κάλπη ξεχωριστά βγαίνει ένα πολιτικό μήνυμα. Όμως οι κυβερνήσεις κρίνονται στις εθνικές εκλογές. Είμαι αισιόδοξος ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σημασία των ρήξεων και των τομών που προωθεί η κυβέρνηση και πιστεύω ότι η N.Δ. με τον Λευτέρη Ζαγορίτη μπορεί να πάει ακόμα πιο ψηλά, ακόμα πιο δυνατά.
Πάντως, κύριε Μεϊμαράκη πολλοί λένε ότι σιωπήσατε και σταματήσατε να κάνετε κριτική από τότε που γίνατε υπουργός.
Ίσα – ίσα που δέχομαι και κριτική από ορισμένους συναδέλφους σας ότι τακτικά μιλώ ενθυμούμενος την ιδιότητα του γραμματέα.
Οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν ν’ αποδίδουν καρπούς
«ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ θα συνεχιστούν» λέει ο κ. Μεϊμαράκης
Ο φόβος της ήττας στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές αναγκάζει την κυβέρνηση να «παγώσει» τις μεταρρυθμίσεις;
Όχι βέβαια. Μην ξεχνάτε ότι η εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες στις τελευταίες εκλογές ήταν να εφαρμόσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, το οποίο μάλιστα παρουσιάσαμε αναλυτικότατα στον ελληνικό λαό προεκλογικά. Το πρόγραμμα αυτό, σε βάθος τετραετίας, προβλέπει σειρά μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που ήδη κάποιες έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και να παγιώνονται στην συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και αποδίδουν καρπούς. Εκτιμώ ότι το πολιτικό όφελος θα μεγιστοποιηθεί έως τις εκλογές.
H θητεία δεν μας κάνει κακό
«ΔΕΧΟΜΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ επιθέσεις για τα εξοπλιστικά» δηλώνει ο υπουργός Άμυνας.
Στα δικά σας τώρα. Γιατί ακυρώσατε τα δέκα F-16; Αυτό σημαίνει ότι θα προχωρήσετε σε αγορά ευρωπαϊκών μαχητικών;
Πρέπει να σας πω ότι η ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ σε καμία περίπτωση δεν προδικάζει τον τύπο των 30 αεροσκαφών νεώτερης γενιάς που πρόκειται να προμηθευθούμε. Σκοπός μας είναι να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Αεροπορία μας, τη βιομηχανία μας και την άμυνά μας.
H προεκλογική εξαγγελία για μείωση της θητείας είναι μετέωρη. Τελικά θα μειώσετε ή θα την αυξήσετε μέσα στην τετραετία;
Υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα μπορούσε να μειωθεί η θητεία. Επιτρέψτε μου πάντως να σας πω ότι είμαι από εκείνους που θεωρούν ότι η θητεία δεν μας κάνει κακό. Δεν πάθαμε κάτι όσοι υπηρετήσαμε. Αντιθέτως, νομίζω ότι και την αυτοπειθαρχία μας βελτιώσαμε και λάβαμε πολλές χρήσιμες εμπειρίες. Να μπορούμε δηλαδή να πειθαρχούμε σε αποφάσεις που μπορεί πολλές φορές και να μη μας αρέσουν. Να καταλάβουμε ότι το «εγώ» πρέπει να το εντάξουμε μέσα στο «εμείς» και στη συλλογική προσπάθεια. H άμυνα της χώρας είναι πολύ σοβαρό θέμα και ανάλογα πάντοτε με τις συγκυρίες που επικρατούν οφείλουμε να έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις τέτοιες που να δίδουν το μήνυμα της αποτροπής και της ειρήνης. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν και ο ικανός αριθμός στελεχών και το αξιόμαχο των δυνάμεων. Έχω ήδη ζητήσει εισηγήσεις από τους αρμόδιους φορείς ώστε να καταλήξουμε στο αν, πώς και πότε θα αρχίσουμε τη σταδιακή μείωση της στρατιωτικής θητείας.
Είπατε ότι τα πολύ μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα πρέπει να κυρώνονται από την Ολομέλεια της Βουλής. Κάποιοι λένε ότι θέλετε να βγάλετε την ευθύνη από πάνω σας, ώστε να μην έχετε ταλαιπωρίες στο μέλλον…
Πρώτη φορά αισθάνομαι να γίνεται κριτική σε πρόταση που και τη διαφάνεια εξασφαλίζει και τη Βουλή αναβαθμίζει. Κατ’ επανάληψη έχουμε διακηρύξει ότι πρέπει να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ο ελεγκτικός ρόλος της Βουλής. Αντί λοιπόν όλοι να επιδοκιμάζουν την πρόταση ότι πρέπει όλα να γίνονται στο φως, μάς κάνουν κριτική με γελοία επιχειρήματα.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “