Εκεί που μας χρωστούν, θα μας ζητήσουν και το βόδι

Το σκοπιανό ξεκόλλησε από τα βράχια στην πρώτη ψηφοφορία .Την ώρα που έδειχνε η συμφωνία των Πρεσπών να οδηγείται σε αδιέξοδο, βρέθηκαν οι 80 βουλευτές που αναζητούσε ο Ζάεφ. Το παιχνίδι όμως δεν έχει ακόμη κριθεί. Το ναυάγιο στη γειτονική χώρα είναι σε κάθε φάση της διαδικασίας πιθανό. Σε μια κοινωνία απολύτως διχασμένη και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να πυροβολεί ανοιχτά την κυβέρνηση για το πιο ζωτικό θέμα της χώρας ,το τοπίο παραμένει θολό. Ό,τι κι αν συμβεί τις προσεχείς εβδομάδες στην γειτονική χώρα με τις καταγγελίες περί χρηματισμού βουλευτών. η Αθήνα δεν πρέπει να γίνει μέρος του προβλήματος .

Οι σχέσεις πάντως της ελληνικής κυβέρνησης με τον διεθνή παράγοντα που κίνησε γη και ουρανό για κλείσει μέχρι τον Δεκέμβριο η εκκρεμότητα,- όπως αποκαλούν το εθνικό μας θέμα στην Ουάσιγκτον-μοιάζουν να είναι αδιατάραχτες. Και πώς να ήταν αλλιώς αφού κόντρα στην θέληση των πολλών, κόντρα στο συναίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Μακεδόνων, κόντρα στην λογική, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς είναι, από την πρώτη στιγμή, αποφασισμένοι να κλείσουν το θέμα . Έχουν βρει και τους βουλευτές. Είναι έτοιμη η πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο Έχουν αναγάγει μάλιστα το ζήτημα σε κορυφαίο πολιτικό -ιδεολογικό ζήτημα για τους ίδιους. Σημαία της πολιτικής τους. Ως οι άνθρωποι που συνομίλησαν με τον ιστορικό του μέλλοντος, που θα τους πιστώσει ότι τόλμησαν να κλείσουν μια μεγάλη εκκρεμότητα στα Βαλκάνια.

Ο ίδιος ιστορικός ωστόσο δεν πέρασε ακόμη από τα Σκόπια. Εκεί το τοπίο παραμένει θολό, και στην κορυφή του πολιτικού συστήματος και στη βάση της κοινωνίας. Μετά την μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων από την κάλπη, ο Ζάεφ δεν κατάφερε να φορέσει το φωτοστέφανο που έψαχνε.

Το ενδεχόμενο η γειτονική χώρα να πάει σύντομα σε εκλογές είναι πάντα ανοιχτό. Ένας Θεός ξέρει τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, σε μια περιοχή που γίνεται πάρτι πρακτόρων . Ο Ζάεφ δεν είναι δύσκολο να ηττηθεί. Εάν στην επόμενη κυβέρνηση πάρει το πάνω χέρι η σημερινή αντιπολίτευση , παρότι η συμφωνία των Πρεσπών θα δεσμεύει και τις δυο χώρες το πολιτικό κλίμα θα αλλάξει ριζικά .Ξεκινάμε σχεδόν από την αρχή. Σε άλλο περιβάλλον, με αλλο φόντο, με άλλες ηγεσίες και από τις δυο πλευρές. Το μόνο που δεν θα αλλάξει είναι η πίεση των Αμερικανών και των Γερμανών από την μια και των Ρώσων από την άλλη.

Αυτά τα «διάβασε» εγκαίρως ο Νίκος Κοτζιάς και αποχαιρέτησε.Ήθελε να καρπωθεί στους ισχυρούς συμμάχους και στο ακροατήριό του στην Ελλάδα ,την υπογραφή στις Πρέσπες και όχι ένα διαφαινόμενο ναυάγιο της συμφωνίας. Όσα ειπώθηκαν για το θυμό του με τον Καμμένο ισχύουν, αλλά δεν ήταν τα κυρίαρχα. Το βασικό ήταν να γίνει «ήρωας» , στο 25% της κοινωνίας που θέλει την λύση και τον χειροκροτεί. αλλά και να εισπράξει τα εύσημα των Η.Π.Α δημοσίως. Αυτά τα πέτυχε. Πώς θα τα επενδύσει; Είναι πολλές οι θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς, για ανθρώπους με τα προσόντα του. Πολλούς μάλιστα έβαλαν στο …ιερό οι ίδιοι οι Αμερικάνοι . Ίσως, πάλι, να θέλει να δοκιμάσει την τύχη του με νέο κόμμα. Αυτό θα το καταλάβουμε σύντομα.

Η εκτίμηση ότι για πρώτη φορά υπάρχει μια φιλοευρωπαϊκή, μετριοπαθής κυβέρνηση στα Σκόπια που δημιουργεί τις προϋποθέσεις να μπει ένα τέλος στην εμμονή των γειτόνων με τον μέγα Αλέξανδρο. δεν αποδέχθηκε ρεαλιστική. Οι γείτονες προτίμησαν δια της αποχής. την φτώχεια και τον μύθο τους .

Η νέα προσπάθεια για λύση αποδεκτή από την πλειοψηφία της κοινωνίας των δύο χωρών κακοφόρμισε νωρίς και εκεί και εδώ. Έγινε περισσότερο από ποτέ κυρίαρχο ζήτημα της εσωτερικής πολιτικής. Από τη μια, οι «προδότες» και από την άλλη οι «πατριδοκάπηλοι».

Ο αδύναμος πρωθυπουργός Ζάεφ, μόνος του δεν μπορεί να αλλάξει τη βούληση της πλειοψηφίας της κοινωνίας του. Παρότι κέρδισε γλώσσα και εθνότητα, το όνομα παίζει καθοριστικό ρόλο στους συμπατριώτες του. Αυτό δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο από καμιά κυβέρνηση. Έτσι όλα δείχνουν ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να φτάσουμε μέχρι το τέλος .

Σε ότι μάς αφορά τώρα. Η ορθή στάση των κομμάτων στην Ελλάδα για κάποιους μήνες πρέπει να είναι η σιωπή. Οι πολιτικές εξελίξεις των Σκοπίων, θα δώσουν την απάντηση για τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας. Έτσι κι αλλιώς όπου να’ναι η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να αλλάξει την ατζέντα. Ο,τι έχει στην ντουλάπα μεγάλο η μικρό που νομίζει ότι την ωφελεί θα το βγάλει πάνω στο τραπέζι . Οπότε θα βρεθούν νέα πεδία σύγκρουσης. Από το σκοπιανό ό,τι είχε να κερδίσει ο καθένας κέρδισε. Ο πρόεδρος της Ν.Δ συσπείρωσε το κόμμα του με την σκληρή στάση. Ο Πρωθυπουργός κρατάει δίπλα του, βρέξει-χιονίσει, ένα μεγάλο ποσοστό (πάνω από 20%) αφοσιωμένων οπαδών που δεν κλονίστηκαν σε καμιά από τις μεγάλες περιπέτειες της κυβέρνησης .

Μέσα στον προεκλογικό πυρετό, που έχει ήδη ανέβει ,δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά τα 25 χρόνια καταλάβαμε πως η διεθνής κοινότητα δεν είναι καθόλου φιλική μαζί μας στην επίλυση αυτής της διαφοράς. Έξω από τα σύνορα της Ευρώπης ελάχιστοι αντιλαμβάνονται γιατί αντιδρούμε με αυτό τον τρόπο και δεν αφήνουμε τους φτωχούς γείτονες να αυτοπροσδιοριστούν, εφόσον γεωγραφικά κατοικούν στο βόρειο μέρος της Μακεδονίας. Οι αλυτρωτικές τους βλέψεις και η κακοποίηση της ελληνικής ιστορίας, στα διεθνή φόρα ακούγονται ως ψίθυροι.

Είμαστε αντιμέτωποι και με έναν ακόμη κίνδυνο. Αν στις εκλογές ηττηθεί ο Ζάεφ, η νέα κυβέρνηση θα είναι εχθρική με την Αθήνα προκειμένου να συσπειρώσει όσους δεν ήθελαν την «Βόρεια Μακεδονία». Οι σχέσεις μας για μια μακρά περίοδο θα χειροτερεύσουν. Εκεί που μας χρωστάνε θα μας ζητάνε και το βόδι. Δήθεν ότι εκβιάσαμε μια μικρή χώρα με μια κακή συμφωνία προκειμένου να μπει στο ΝΑΤΟ και να ανοίξει ο δρόμος για την Ευρώπη .
Επειδή λοιπόν το σήριαλ θα έχει πολλά παράλογα επεισόδια, η ψυχραιμία, η αυτοπεποίθηση, οι λίγες κουβέντες και η αποφυγή εμπλοκής στα εσωτερικά των γειτόνων, από αυτή ή την επόμενη κυβέρνηση είναι η μόνη στρατηγική που θα ωφελήσει την Αθήνα.

 

ΣΚΟΠΙΑΝΟ