Η Τρίτη 2 Μαρτίου 2004 ήταν πολύ άσχημη ημέρα για τον Κώστα Καραμανλή και το τότε επιτελείο του, που τη μνημονεύουν στη Ρηγίλλης ως τη «Μαύρη Τρίτη» της γαλάζιας παράταξης. Ο Βύρων Πολύδωρας, με μία δήλωση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του προσωπικού του προεκλογικού αγώνα στη Β’ Αθηνών, τίναξε στον αέρα την προεκλογική καμπάνια της Ν.Δ. και ακύρωσε τις δεσμεύσεις του Κώστα Καραμανλή πως όταν έρθει το κόμμα του στην εξουσία θα είναι η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και δεν έχει κανένας να φοβηθεί τίποτε.
Ο σημερινός υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε το εντελώς αντίθετο: με το καλημέρα θα διώξουμε 10.000 ΠΑΣΟΚους. Ο πανικός που επικράτησε εκείνη την ημέρα στη Ρηγίλλης θα παραμείνει για χρόνια ο εφιάλτης του Γιάννη Λούλη και όσων άλλων συμμετείχαν στην επικοινωνιακή ομάδα του κόμματος. Οι αρνητικές αντιδράσεις και οι επιπτώσεις στο εκλογικό σώμα των δηλώσεων Πολύδωρα καταγράφηκαν αμέσως στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις και η ηγεσία της Ν.Δ. έπρεπε να δώσει την απάντηση για να αντιστρέψει το κλίμα. Ο πανικός όμως είναι ο χειρότερος σύμβουλος στη λήψη πολιτικών αποφάσεων υπό συνθήκες κρίσης και το επιτελείο της Ν.Δ. πήρε τη λανθασμένη απόφαση: πρότεινε στον Κ. Καραμανλή να δεσμευτεί ότι αν κερδίσει τις εκλογές η κυβέρνησή του θα μονιμοποιήσει 250.000 συμβασιούχους. Έτσι και έγινε: μία μέρα αργότερα, βράδυ της Τετάρτης 3 Μαρτίου, στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε στον δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη ότι «είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στην ομηρεία των 250.000 συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δεσμευόμαστε να τους μονιμοποιήσουμε». Πριν από την τηλεοπτική δήλωση του Κ. Καραμανλή η Ν.Δ. είχε εξαγγείλει ότι θα μονιμοποιήσει συμβασιούχους αλλά χωρίς να αναφερθεί σε αριθμό. Έτσι η εξαγγελία έδειχνε να πέφτει στο κενό. Η κατηγορηματική δέσμευση του κ. Κ. Καραμανλή όμως την κατέστησε κεντρικό γεγονός στην αναμέτρηση, με αποτέλεσμα τα εκλογικά οφέλη για τη Ν.Δ. να είναι μεγάλα, αφού η μονιμοποίηση είναι όνειρο ζωής για κάθε συμβασιούχο.
Ανοιχτή πληγή. Επειδή όμως τίποτε στην πολιτική δεν είναι τσάμπα, η υπόθεση αυτή εξελίχθηκε σε πληγή, η οποία θα βασανίζει την κυβέρνηση της Ν.Δ. μέχρι τη λήξη της θητεία της. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα λένε ότι η εξαγγελία έγινε με άγχος, βιασύνη και προχειρότητα, χωρίς να μελετηθεί το θέμα των συμβασιούχων και χωρίς να μετρηθούν πόσοι και ποιοι καλύπτουν πράγματι πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επρόκειτο με άλλα λόγια για καθαρή προεκλογική παρόλα. Μάταια σήμερα επιχειρεί ο αρμόδιος υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος να πείσει ότι μόνο 33.000 συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ότι ποτέ το ΠΑΣΟΚ δεν μονιμοποίησε τόσο πολλούς. Η ξεκάθαρη δέσμευση του Κώστα Καραμανλή για 250.000 εργαζομένους επισκιάζει κάθε άλλο επιχείρημα.
Τρεις κρίσεις. Η δήλωση Πολύδωρα ήταν η κορύφωση του πανικού στη Ρηγίλλης εκείνη την περίοδο. Είχαν προϋπάρξει άλλες τρεις πολύ δύσκολες στιγμές που είχαν βαρύνει πολύ το κλίμα. Το πρώτο μεγάλο σοκ στο επιτελείο της Ρηγίλλης ήρθε στις 10 Ιανουαρίου όταν ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφτηκε τη γενέτειρα του παππού του στο Καλέντζι Αχαΐας προκαλώντας μεγάλη συσπείρωση στο κόμμα του. Έκπληκτοι δύο μέρες αργότερα οι δημοσκόποι είδαν τότε τη διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων να είναι οριακή, με τη Ν.Δ. να έχει πολύ μικρό προβάδισμα, ενώ το ηγετικό προφίλ του Κώστα Καραμανλή έναντι του Γιώργου Παπανδρέου υστερούσε σημαντικά. Σε μία από τις δημοσκοπήσεις μάλιστα στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός το 46,9% των ερωτηθέντων απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου και το 41,7% ο Κώστας Καραμανλής. Η άλλη κρίση πανικού προκλήθηκε με την ανακοίνωση του προγράμματος του κόμματος στο «Χίλτον», στις 3 Φεβρουαρίου. Εκεί λοιπόν ο Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα εφαρμόσει πλήρως τον νόμο για το Ασφαλιστικό που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την περίοδο 1990-1993. Ένας νόμος που αύξανε τα όρια ηλικίας και μείωνε τις συντάξεις. Χρειάστηκε να επιστρατευτούν όλα τα στελέχη του κόμματος για να εξηγήσουν ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, το εκλογικό σώμα όμως είχε κλυδωνιστεί.
Πολιτικό λάθος. Οι προεκλογικές υπερβολές της Νέας Δημοκρατίας, υπό το καθεστώς του πανικού που προκάλεσε η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, μπορεί να δικαιολογηθούν ίσως με όρους επικοινωνιακούς. Με όρους πολιτικούς όμως ήταν λάθος. Η Ν.Δ., όπως παραδέχονται τώρα κυβερνητικά, στελέχη πήρε ένα πολύ μεγάλο μάθημα από αυτές τις ακραίες υποσχέσεις της. Και αυτό θα επηρεάσει καθοριστικά τον τρόπο που θα κινηθεί την προεκλογική περίοδο στις προσεχείς εθνικές εκλογές ώστε να μη βρεθεί ξανά παγιδευμένη στην περίπτωση που κερδίσει ξανά τις εκλογές.
Προϊόν πανικού οι υποσχέσεις σε όσους έχουν τρία παιδιά
Οι κακές στιγμές του προεκλογικού αγώνα δεν έφεραν μόνο την γκάφα με τους συμβασιούχους, αλλά μία ακόμη δέσμευση του Πρωθυπουργού για τους πολυτέκνους. Από τον τηλεοπτικό σταθμό Alter σε αυτή την περίπτωση, όπου ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε πει ότι όσοι έχουν τρία παιδιά θα αποκτούν πλήρη δικαιώματα πολυτέκνων. Μία δέσμευση που μέχρι αυτήν την ώρα παραμένει μετέωρη και αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. «Εάν ξέραμε πόσο άσχημα θα εξελίσσονταν για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα το τελευταίο 20ήμερο και αν μπορούσαμε να διαβλέψουμε ότι η υπόθεση Πάχτα και το debate θα βελτίωναν τη θέση μας, θα ήμασταν περισσότερο ψύχραιμοι», παραδέχεται ένα από τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και προσθέτει: «Οι στιγμές όμως τότε ήταν κρίσιμες και έπρεπε να αντεπιτεθούμε με πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις που αφορούσαν μεγάλες κοινωνικές ομάδες και αυτό κάναμε, τόσο με τους συμβασιούχους όσο και με τους πολυτέκνους».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “