Σε μετωπική σύγκρουση για τα ιδιωτικά ΑΕΙ οδηγούνται σήμερα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει – σύμφωνα με συνεργάτες του – να διαχωρίσει τις αλλαγές Γιαννάκου στην Παιδεία από την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, περιμένει την επίθεση και είναι έτοιμος να σηκώσει το γάντι
Ο Κ. Καραμανλής σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το πάγωμα των μεταρρυθμίσεων για την Παιδεία, στο οποίο οδηγείται από τον φόβο νέου κύκλου μεγάλων κινητοποιήσεων, θα προσπαθήσει να αναδείξει τις εσωτερικές διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ για το «αγκάθι» της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.
«Είναι κρίμα», θα πει σύμφωνα με τους συνεργάτες του ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Γιώργο Παπανδρέου, «εσείς που από τους πρώτους είχατε πάρει θέση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα στην προηγούμενη Αναθεώρηση, τώρα να υπαναχωρείτε». Και θα επιχειρήσει – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – να διαχωρίσει τις αλλαγές Γιαννάκου στην Παιδεία από την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, περιμένει την επίθεση και είναι έτοιμος να σηκώσει το γάντι. Θα επιτεθεί – λένε οι ίδιες πηγές – με δριμύτητα στην κυβέρνηση για τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει στον χώρο της εκπαίδευσης για να τονίσει με έμφαση ότι «δεν μπορεί να παραπλανήσει η κυβέρνηση κανέναν». Κι αυτό γιατί, όπως θα υποστηρίξει, «το άρθρο 16 δεν είναι το μείζον θέμα για την Παιδεία, αλλά τα μεγάλα προβλήματα είναι η αυτονομία των δημόσιων πανεπιστημίων, η χρηματοδότηση και το κυριότερο η αναβάθμιση των πτυχίων».
Ο κ. Παπανδρέου θα υποστηρίξει ακόμη – απαντώντας και στην εσωκομματική κριτική – ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 16 είναι επισήμως κατατεθειμένη στη Βουλή από το σύνολο των βουλευτών και θα καταστήσει σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Δηλαδή θα ξεκαθαρίσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιθυμεί η ανώτατη εκπαίδευση να περάσει στα χέρια επιχειρηματιών.
Πάντως το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 προκαλεί αναταράξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Κορυφαία στελέχη, και κυρίως εκείνα που προέρχονται από την πανεπιστημιακή κοινότητα, είναι κατηγορηματικά αντίθετα στην προοπτική να ανοίξει ο δρόμος στα ιδιωτικά ΑΕΙ. Την καταψήφιση της πρότασης για αλλαγή του επίμαχου άρθρου έχει προαναγγείλει ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι θα κινηθεί «κατά συνείδηση». Ο πρώην υπουργός επικαλέστηκε, μάλιστα, χθες και τη διαφοροποίηση των κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Θοδ. Πάγκαλου από την επίσημη κομματική γραμμή κατά την προηγούμενη Αναθεώρηση (του 2001), όταν το ΠΑΣΟΚ είχε πει «όχι» στην αλλαγή του άρθρου 16. Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος προτείνει να μην ψηφιστεί τώρα η επίμαχη διάταξη από το ΠΑΣΟΚ, ώστε να αναζητηθεί πεδίο συναίνεσης στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή και η ευρύτατη πλειοψηφία των 180 ψήφων.
Στο ίδιο μήκος με τον κ. Βενιζέλο κινείται και ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος, δηλώνοντας ότι «δεν θα προσθέσει τη δική του ψήφο στις ψήφους της Ν.Δ.», ενώ κατηγορηματικά αντίθετη με την αναθεώρηση του άρθρου 16 δηλώνει και η Αριστερή Πρωτοβουλία, της οποίας ηγείται το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος, που με χθεσινή ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η εκπαίδευση δεν είναι οργάνωση απονομής πτυχίων εμπορικού τύπου γιατί δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό».
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τις «δύο γραμμές» στο ΠΑΣΟΚ
Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ σχεδιάζει το προσεχές διάστημα να εκμεταλλευθεί πολιτικά τη διχογνωμία που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Όλα τα κυβερνητικά στελέχη όταν αναφέρονται σε θέματα Παιδείας θα ερωτούν τον κ. Παπανδρέου ποια τελικά είναι η γραμμή του κόμματος στο ζήτημα αυτό και θα επικαλούνται συνεχώς τις «δύο γραμμές» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στόχος του Πρωθυπουργού, όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του, είναι να εκθέσει το ΠΑΣΟΚ ώστε να το υποχρεώσει να συναινέσει στην ψήφιση του άρθρου 16. «Εάν υπάρξει συναίνεση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, ανοίγει ο δρόμος για διάλογο και συναίνεση σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα της Παιδείας» τόνιζε χθες κορυφαίος υπουργός και προσέθετε: «Σε περίπτωση υπαναχώρησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εξηγήσει τι τον οδήγησε σε αυτή την αλλαγή στάσης. Εκείνος ήταν που επί χρόνια πρότεινε συνταγματικές αλλαγές ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν μη κρατικά ΑΕΙ».
Κατά τα άλλα, ο κ. Καραμανλής θα επαναλάβει – όπως έλεγαν συνεργάτες του – πως είναι ανυποχώρητος στο θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αλλά ταυτόχρονα θα εμφανιστεί διαλλακτικός και θα αναφέρει ότι ο πολυδιαφημισμένος νόμος του υπουργείου Παιδείας δεν θα προωθηθεί άμεσα, έτσι ώστε μέσα από τη συνέχιση του διαλόγου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση και το τελικό σχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή να αντέξει στον χρόνο.
Το γεγονός ότι ο νόμος – πλαίσιο για τα ΑΕΙ θα παραμείνει στο ράφι επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή έκτακτη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός με την υπουργό Παιδείας. Και σε μια προσπάθεια να μην περάσει προς τα έξω εικόνα άτακτης υποχώρησης και να κρατηθούν τα προσχήματα, η κυβέρνηση αποφάσισε να παίξει την… κολοκυθιά: η κ. Γιαννάκου αποχώρησε από το πρωθυπουργικό γραφείο χωρίς χρονοδιάγραμμα και παρέπεμψε στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για την τύχη του νόμου. Ο κ. Ρουσόπουλος με τη σειρά του παρέπεμψε στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού από το Λονδίνο, από όπου εξήγγειλε ουσιαστικά ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία θα πάρουν κι άλλη παράταση.
Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Βερέμη
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) κ. Θάνο Βερέμη, σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ότι αν δεν μπορούσε να στείλει το παιδί του για σπουδές στην Αγγλία θα προτιμούσε τη Βουλγαρία αντί για την Ελλάδα, απέστειλε χθες ο πανεπιστημιακός και πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) κ. Κώστας Καρτάλης.
Συγκριτικοί πίνακες
Ο κ. Καρτάλης παραθέτει συγκριτικό πίνακα για τις σπουδές στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, από τον οποίο προκύπτει ότι στη Βουλγαρία υπάρχουν δίδακτρα ακόμα και στα δημόσια πανεπιστήμια, η χρηματοδότηση των ΑΕΙ και οι δαπάνες ανά φοιτητή είναι μικρότερες από ό,τι την Ελλάδα, ενώ και η δομή των σπουδών είναι διαφορετική, και ερωτά τον κ. Βερέμη:
«Δεν αντιλαμβάνομαι αν είσθε υπέρ της θέσπισης διδάκτρων για τους φοιτητές ή αν δεν είσθε, γιατί θα προτιμούσατε να πληρώνετε δίδακτρα για τις σπουδές του παιδιού σας όταν σε ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα (στην Ελλάδα) δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη.
Ή γιατί θα αποφασίζατε να στείλετε το παιδί σας σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν ακολουθεί τη διαδικασία της Μπολώνιας σε ό,τι αφορά τους κύκλους σπουδών, διαδικασία την οποία ενθέρμως υποστηρίζετε.
Ή σε ένα σύστημα που θέτει ως προτεραιότητα τη συνάρτηση του αριθμού των φοιτητών με τη φέρουσα ικανότητα της αγοράς, γεγονός που οδηγεί συγκεκριμένες – “μη παραγωγικές” – ειδικότητες σε σοβαρή συρρίκνωση ή και κατάργηση».
Τέλος, ο κ. Καρτάλης παρατηρεί ότι αν οι πανεπιστημιακοί εκφράζονται απαξιωτικά για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, δεν υπάρχει περίπτωση να το εκτιμήσουν οι φοιτητές.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “