Για παιχνίδια με τους θεσμούς καταγγέλλει τη N.Δ. ο εμπνευστής του νέου εκλογικού νόμου Κώστας Σκανδαλίδης. «Την ώρα που εμείς καταθέτουμε ανοιχτά και σε δημόσιο διάλογο προτάσεις για το πολιτικό σύστημα, αυτοί προσπαθούν να το ευτελίσουν» τονίζει χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην άρνηση της N.Δ. να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, επισημαίνει: «Δεν ζητάμε αναγκαστικά συναίνεση. Ζητάμε διάλογο».
Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτηρίζει «αστειότητες αστήρικτες και υστερόβουλες» τα σενάρια που λένε ότι το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο, με στόχο να κερδίσει τις εκλογές που πιθανόν να γίνουν το 2005 αν η Βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ο νέος νόμος κάθε άλλο παρά ευνοεί το δεύτερο κόμμα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν η N. Δ είναι το πρώτο κόμμα, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.
«Θα παράγουμε έργο»
Πόθεν έσχες, εκλογικός νόμος και, όπως λέτε, έπονται κι άλλα. Γιατί τώρα; Γιατί όχι έναν χρόνο πριν; Δεν νιώθετε ότι προκαλείτε θέλοντας να στριμώξετε τόσο μεγάλα θέματα σε τόσο λίγο χρόνο;
Αυτό το νιώθουν οι εν αναμονή πρωθυπουργοί. Εμείς δεν είμαστε κυβέρνηση σε αναμονή. Ούτε κυβέρνηση των δημοσκοπήσεων. Είμαστε κυβέρνηση λαϊκής εντολής που λήγει τον Απρίλιο του 2004. Μέχρι τότε, μέχρι κυριολεκτικά τη μέρα προκήρυξης των εκλογών, έχουμε χρέος να παράγουμε έργο. Εξάλλου από τον Απρίλιο ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε για τον Ιούλιο αυτές τις πρωτοβουλίες. Αιφνιδιάστηκαν; Καλώς.
Αντικειμενικά, δεν βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο; Δεν είναι φυσικό τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα ο κ. Καραμανλής, να θεωρούν ότι προσπαθείτε «να αρπαχτείτε από τα μαλλιά σας» εν όψει της επερχόμενης ήττας;
«Προγεφύρωμα νέας 4ετίας»
Ο κ. Καραμανλής αντί να προδικάζει την προσεχή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ας φροντίσει να ανταποκριθεί στον ρόλο που του εμπιστεύτηκαν οι πολίτες, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. H χώρα διαθέτει κυβέρνηση που κυβερνά και Βουλή που νομοθετεί. Δεν είμαστε κυβέρνηση υπό προθεσμία ή περιορισμένης ευθύνης. Αντιθέτως, το διάστημα μέχρι τις εκλογές δεν το θεωρούμε το τέλος μιας θητείας, αλλά το δείγμα γραφής, το προγεφύρωμα της νέας τετραετίας για το ΠΑΣΟΚ. Έχουμε μπροστά μας εννέα ολόκληρους μήνες. Θα ξεδιπλώσουμε όλες τις πρωτοβουλίες που θεωρούμε απαραίτητες τόσο για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος όσο και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες.
Ο κ. Καραμανλής πάντως συνεχίζει να ζητά επιμόνως «εκλογές τώρα».
Θα απαντήσω με τα ίδια του τα λόγια, την προηγούμενη θέση του για το ζήτημα. Μπορεί να τις επιβάλει; Γιατί τις ζητά; Και προπαντός, γιατί τόσο οι δικές του δηλώσεις όσο και των στελεχών τής N.Δ. έχουν τόση υποκρισία; Την ώρα που εμείς καταθέτουμε ανοιχτά και σε δημόσιο διάλογο προτάσεις για το πολιτικό σύστημα, αυτοί προσπαθούν να το ευτελίσουν. Πότε με προτροπές για παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, πότε με αστείες σκέψεις για παραίτηση όλων των βουλευτών της N.Δ., για να οδηγηθεί η χώρα δήθεν σε εκλογές. Αυτά είναι τα παιχνίδια με τους θεσμούς, όχι οι ουσιαστικές προτάσεις μας που απορρέουν από τις ανάγκες της χώρας.
Δεν θα έπρεπε, όμως, αντί να ζητάτε τη συναίνεση την τελευταία στιγμή από την αντιπολίτευση, να τη διασφαλίζατε εδώ και πολύ καιρό;
Δεν ζητάμε αναγκαστικά συναίνεση. Ζητάμε υπεύθυνο και εποικοδομητικό διάλογο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνίες και συναινέσεις για το καλό του τόπου και για τόσο σοβαρά ζητήματα. Ο διάλογος είναι η πεμπτουσία τής δημοκρατίας και προϋποθέτει, εκτός των άλλων, καλή διάθεση, προτάσεις και θέσεις. Στοιχεία ξένα με τη σημερινή N.Δ.
Για την Αριστερά
Μα, απ’ ό,τι διαφαίνεται και η Αριστερά δεν είναι πρόθυμη για διάλογο. Το KKE μάλιστα σχεδόν τον αποκλείει…
Από την Αριστερά περιμένω στάση ευθύνης. Θέλουμε να χτυπήσουμε την εξάρτηση της πολιτικής και των πολιτικών από κάθε λογής εξωθεσμικά κέντρα; Ας συζητήσουμε για την αναδιάρθρωση ή την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών. Θέλουμε την αναβάθμιση τού ρόλου τού βουλευτή; Ας συζητήσουμε για τον τρόπο εκλογής του. Θέλουμε μια δικαιότερη σχέση αποτύπωσης της ψήφου των πολιτών και καταγραφής των κομματικών δυνάμεων; Ας συζητήσουμε την αναλογικότητα τής ψήφου. Τους περιμένω στο τραπέζι του διαλόγου.
Μήπως η στόχευσή σας είναι το 2005; Πολλοί υπολογίζουν στη N.Δ. ότι έχετε στον νου σας το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης». Ότι σχεδιάζετε δηλαδή να κερδίσετε τις εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή.
Αστειότητες, αστήρικτες και υστερόβουλες. Δεν είναι μόνο η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι συζητάμε και τον χρόνο έναρξης εφαρμογής του νόμου για μετά την ολοκλήρωση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπάρχει και κάτι άλλο που δεν γράφτηκε και είναι αποστομωτικό. Ο νέος νόμος κάθε άλλο παρά βοηθά το δεύτερο κόμμα, ενώ δίνει αυτοδυναμία με χαμηλό σχετικά ποσοστό. Πώς συνδέεται αυτό με την επίκληση του κ. Καραμανλή για διαχείριση τής διπλής ήττας από το ΠΑΣΟΚ; Ίσως δεν το κατάλαβε ότι το μόνο που επιδιώκουμε είναι να κερδίσουμε τις εκλογές και θα τις κερδίσουμε. Γι’ αυτό η πρότασή μας έχει γνώμονα τις ευρύτερες ανάγκες του πολιτικού συστήματος και της χώρας.
Δυνατότητα προεκλογικών προγραμματικών συγκλίσεων
H ξεχωριστή ψήφος σε κόμμα και σε βουλευτή που προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος δεν είναι ψήφος σε δύο κόμματα, όπως ερμηνεύτηκε από αρκετούς την πρώτη στιγμή, υποστηρίζει ο κ. K. Σκανδαλίδης. Και προσθέτει: Ένα κόμμα θα ψηφίζουμε αλλά εάν επιθυμούμε θα έχουμε λόγο με την ψήφο μας και στην εκλογή των βουλευτών του άλλου κόμματος.
Μπορείτε να μας πείτε ποιες ανάγκες της χώρας και του πολιτικού συστήματος υπηρετεί η πρότασή σας για αλλαγή του εκλογικού συστήματος αυτή την ώρα;
Ευχαρίστως. Κατ’ αρχήν είναι το δικαιότερο, αντιπροσωπευτικότερο και αναλογικότερο σύστημα που είχε ποτέ η χώρα ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει σταθερή κυβέρνηση. Οι μεγάλες τομές όμως, είναι η αναδιάρθρωση των περιφερειών στη βάση των αναπτυξιακών και σύγχρονων αναγκών και η θέσπιση του βουλευτή περιφέρειας, η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών για την αλλαγή του ρόλου του βουλευτή και την κατοχύρωση της διαφάνειας· η δυνατότητα του πολίτη να ψηφίζει ξεχωριστά το κόμμα και ξεχωριστά τον βουλευτή που διευρύνει τη βάση της δημοκρατίας και της αξιοκρατίας και η δυνατότητα των προεκλογικών προγραμματικών συγκλίσεων ανάμεσα σε όμορα κόμματα, η οποία ανοίγει νέα εποχή στη σχέση των προοδευτικών κομμάτων.
Έχετε εισηγηθεί την ξεχωριστή ψήφο στο κόμμα και ξεχωριστή στον βουλευτή. Πώς θα λειτουργήσει το σύστημα;
H ψήφος στο κόμμα είναι αυτή που προσδιορίζει τη δύναμή του, τον αριθμό των εδρών του, την κατανομή τους στις εκλογικές περιφέρειες. H σταυροδότηση στους υποψήφιους βουλευτές δίνει τη δυνατότητα επιλογής υποψηφίου και από άλλο κόμμα, αλλά δεν αποτελεί ψήφο για το κόμμα. Γι’ αυτό χρειάζονται δύο κάλπες. Το κυριότερο είναι ότι τα ίδια τα κόμματα θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν, να κατοχυρώσουν ευρύτερα εκλεκτορικά σώματα, να επιλέξουν κοινωνικά καταξιωμένα στελέχη, να κινήσουν διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, να ισχυροποιήσουν την κοινωνία των πολιτών. Είναι μεγάλη τομή και προπαντός καθαρή.
«Ο K. Λαλιώτης θα είναι στην πρώτη γραμμή»
Ο Κώστας Σκανδαλίδης δηλώνει ότι θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο χαρακτηρίζει άνθρωπο με δίψα προσφοράς στην παράταξη. Επίσης μιλώντας για τον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Λαλιώτη, λέει ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή και στον επόμενο εκλογικό αγώνα.
Το νέο Εκτελεστικό Γραφείο αλλά και η εκλογή του Μιχ. Χρυσοχοΐδη στη θέση του γραμματέα, θέση που υπηρετήσατε για έξι χρόνια σάς ικανοποιεί ή έχετε επιφυλάξεις;
Τόσα χρόνια στην κορυφαία αυτή θέση γνωρίζω καλά τον πλούτο των στελεχών που διαθέτει αυτό το κόμμα, και πόσο εξαιτίας αυτού διαφέρει από τα υπόλοιπα. Στο E.Γ. βρίσκονται άνθρωποι με δίψα προσφοράς στην παράταξη. Όσο για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχει παλιά κομματική αναφορά και διαδρομή, πέρασε με εξαιρετική επιτυχία από κυβερνητικά πόστα, είναι γέννημα θρέμμα της παράταξης. Γιατί να έχω επιφυλάξεις; Θα τον στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις. Νομίζω ότι μπορεί να πετύχει.
Και ο Κώστας Λαλιώτης; Απών για πρώτη φορά από τη μεγάλη εκλογική μάχη; Και μάλιστα στην εσωκομματική αντιπολίτευση όπως πολλοί ισχυρίζονται;
Ο Κώστας Λαλιώτης ποτέ δεν υπήρξε φυγομάχος ούτε εσωκομματικά αντιπολιτευόμενος. Ακόμη περισσότερο ποτέ, ανεξαρτήτως θέσης ή αξιώματος, δεν υπήρξε απών από εκλογικές μάχες. Και παρών, και στην πρώτη γραμμή θα είναι. Εξάλλου δεν νομίζω ότι στην τελική ευθεία για τη μεγάλη μάχη θα υπάρξουν απόντες. Και ΠΑΣΟΚ ενωμένο ποτέ νικημένο!
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “