Σίγουρος για τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές εμφανίζεται οι αρμόδιος συντονιστής για θέματα Οικονομίας της N.Δ. κ. Γ. Αλογοσκούφης. Το κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει ότι ο κ. K. Σημίτης θέτει το προσωπικό του στοίχημα αυτή την ώρα, αλλά, όπως υποστηρίζει, «καμία κυβέρνηση δεν κέρδισε δίνοντας παροχές τις τελευταίας στιγμής». Όσο για τη Βαβέλ απόψεων που εκφράστηκαν από στελέχη του κόμματός του μετά την ακοίνωση των μέτρων, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις: «Δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές φιλοσοφίας μεταξύ των στελεχών της N.Δ.» λέει.
EP.: Το κοινωνικό πακέτο μέτρων της κυβέρνησης πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία της αντιστροφής του κλίματος για το ΠΑΣΟΚ. Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που ανακύπτει για σας;
ΑΠ.: Κανένα πρόβλημα. Είναι προφανές ότι η κυβερνητική στρατηγική αντανακλά την απελπιστική πολιτική της θέση. Είναι μία στρατηγική υψηλού κινδύνου τόσο για την ίδια όσο και για τη χώρα. Αφού επί τρία χρόνια δεν κατόρθωσε να ανατρέψει το πολιτικό κλίμα με θετικές πολιτικές πρωτοβουλίες, καταφεύγει στην παλιά, δοκιμασμένη, αλλά αποτυχημένη συνταγή της προεκλογικής παροχολογίας. Ουδέποτε απέδωσε η συνταγή αυτή για κυβερνήσεις που είχαν χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οι πολίτες θέλουν από τους κυβερνήτες τους συνέπεια, συνέχεια και αξιοπιστία. Πιστεύω ότι το εκλογικό σώμα είναι ώριμο. Αντιλαμβάνεται την πραγματική σκοπιμότητα των εξαγγελιών που έγιναν από τον Πρωθυπουργό. Αν η κυβέρνηση είχε τη διάθεση να ενισχύσει τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες θα το είχε πράξει πολύ νωρίτερα και δεν θα περίμενε τις παραμονές των εκλογών. Θεωρώ ότι η επίπτωση των μέτρων στο πολιτικό κλίμα θα είναι από μικρή έως ασήμαντη.
EP.: Συζητείται, ωστόσο, έντονα και από πολλούς στο κόμμα σας ότι τα μέτρα αυτά ίσως μικρύνουν την ψαλίδα της διαφοράς των δύο κομμάτων δίνοντας ανάσα στο ΠΑΣΟΚ.
ΑΠ.: Εγώ θεωρώ ότι αυτό είναι το στοίχημα του κ. Σημίτη, η ζωή όμως έχει αποδείξει ότι καμιά κυβέρνηση δεν έχει ωφεληθεί δίνοντας παροχές την τελευταία στιγμή.
EP.: Ωστόσο, εκφράστηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις από στελέχη του κόμματός σας για τα μέτρα.
ΑΠ.: Δεν γίνεται οι δηλώσεις των στελεχών να είναι ταυτόσημες. Το έχω πει ξανά – φωτίζουν διαφορετικές απόψεις του θέματος.
EP.: Πάντως, οι αντιφάσεις στις απόψεις που εκφράστηκαν από τη N.Δ. είναι σαφείς όταν τα μέτρα ο κ. Γιώργος Σουφλιάς τα χαρακτηρίζει «ψίχουλα», ενώ ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι αντιγραφή κάποιων μέτρων της Νέας Δημοκρατίας…
ΑΠ.: Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι στη Νέα Δημοκρατία έχουμε κοινή προσέγγιση απέναντι στην ανεύθυνη κυβερνητική πολιτική. Κανένας δεν έχει αντίρρηση να ενισχυθούν οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει όχι στη λογική των φιλοδωρημάτων αλλά στα πλαίσια μιας συγκροτημένης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Μιας πολιτικής, που θα ισορροπεί ανάμεσα στην ανάγκη για ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας, για αύξηση της απασχόλησης, για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και για μείωση του δημοσίου χρέους. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι από τη φύση τους αποσπασματικές και αντιφατικές. H πολιτική της κυβέρνησης είναι αντιφατική, όχι η κριτική που της γίνεται.
EP.: Ακούγεται ότι στην ομιλία του ο κ. K. Καραμανλής το επόμενο Σαββατοκύριακο, στη Θεσσαλονίκη, δεν θα εξαγγείλει μέτρα για την οικονομία. Δεν είστε ακόμη έτοιμοι;
ΑΠ.: Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Καραμανλή, ούτε θα ήθελα να πω κάτι που να θεωρηθεί ως δημόσια υπόδειξη. Το πρόβλημα της οικονομίας μας είναι πολιτικό. Δεν περιμένει κανείς από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει σε εξειδικευμένα μέτρα σε αυτήν τη φάση. Όλοι περιμένουν ότι θα αναλύσει το όραμά του για μια διαφορετική πολιτική, μια πολιτική που να δίνει προοπτική στην οικονομία, στην κοινωνία και στη χώρα.
Μεταξύ των στελεχών της N.Δ. δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές
EP.: Θα μπορούσατε να αναφερθείτε σε συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβει η Νέα Δημοκρατία εάν κερδίσει τις εκλογές για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα; (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες)
ΑΠ.: Στόχος μας είναι μία νέα κοινωνική πολιτική. H πολιτική αυτή θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί κυρίως με αναδιάρθρωση των υφισταμένων δαπανών του κράτους, γιατί οι δαπάνες αυτές δεν έχουν ώς σήμερα αποτέλεσμα. Θα πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική γενικευμένων δαπανών και να δώσουμε έμφαση, όπως και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, στις εισοδηματικές ενισχύσεις. Ιδιαίτερα για κατηγορίες όπως οι νέοι άνεργοι, οι αγρότες και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Τα εξειδικευμένα μέτρα θα υπάρχουν στο αναμορφωμένο κοινωνικό και οικονομικό μας πρόγραμμα.
EP.: Τι απαντάτε σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, ταυτίζονται;
ΑΠ.: Απαντώ ότι απλώς δεν ταυτίζονται. Παρά τις οβιδιακές μεταμορφώσεις τους, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν κατόρθωσαν όλα αυτά τα χρόνια να ξεφύγουν από τον αδιέξοδο κρατισμό που συντηρεί τον κομματικό τους στρατό. Για αυτό και δεν μπορούν να προσεγγίσουν κανέναν από τους τρεις στόχους μιας αποτελεσματικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Ούτε την ανάπτυξη ούτε την απασχόληση ούτε την κοινωνική συνοχή. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία έχει μία πρόταση μετριοπαθή, με ξεκάθαρη ιεράρχηση στόχων και αποτελεσματική κατανομή των μέσων πολιτικής. Μία πρόταση φιλελεύθερη που βασίζεται στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνατοτήτων των πολιτών της χώρας από ένα αντιπαραγωγικό κομματικό κράτος.
EP.: Τα μέσα ενημέρωσης έχουν επισημάνει κατά καιρούς διαφορές σας, όσον αφορά βασικές επιλογές στον νευραλγικό τομέα της οικονομίας, με τον κ. Γ. Σουφλιά. Μήπως, τελικά, διαπνέεστε από διαφορετική φιλοσοφία για την οικονομία; Και αν είναι έτσι, πώς θα συνεννοηθείτε αν κερδίσετε τις εκλογές;
ΑΠ.: Δεν έχω διαπιστώσει ουσιαστικές διαφορές φιλοσοφίας με κανένα από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από το 1997, όταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μού ανέθεσε για πρώτη φορά την ευθύνη του συντονισμού του οικονομικού τομέα. Μας διαπνέει όλους η κεντρική φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας, μια φιλοσοφία φιλελεύθερη, η οποία δεν παραβλέπει όμως τον κοινωνικό και ρυθμιστικό ρόλο του κράτους.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “