Να αποκοπεί το ΠΑΣΟΚ από οτιδήποτε δημιουργεί σκιές και υπόνοιες ζητεί ο Πέτρος Ευθυμίου και τονίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου στην υπόθεση Πάχτα «τράβηξε μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή σε επίπεδο αρχής». Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτή η ιστορία έχει πολλαπλή αφετηρία και δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συμμετοχή των τριών βουλευτών της N.Δ. που έχουν υπογράψει την ίδια τροπολογία.
Ο υπουργός Παιδείας, ένα από τα πολιτικά στελέχη της δεύτερης γενιάς που πολιτεύεται με σταυρό για πρώτη φορά στη B’ Αθηνών, εκτιμά ότι το κλίμα έχει αλλάξει και έχει διαμορφωθεί ένα απολύτως νέο σκηνικό. Αποκρούει τις καταγγελίες της N. Δ για επικοινωνιακή καταιγίδα τονίζοντας ότι «η καταιγίδα που μόλις άρχισε είναι πολιτική με κοινωνικές αναφορές».
Κύριε Ευθυμίου ανησυχείτε ότι η θύελλα που προκάλεσε η υπόθεση του κ. Πάχτα και των εννέα βουλευτών θα ανακόψει τη δυναμική που απέκτησε το ΠΑΣΟΚ με την αλλαγή ηγεσίας.
Κανείς μας δεν μπορεί να συμβιβαστεί με γκρίζες ζώνες στην πολιτική και κατά μείζονα λόγο στις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ. Χρέος όλων μας είναι να προστατεύσουμε την πολιτική από την αμφισβήτηση και τον κυνισμό στους κόλπους της κοινωνίας. H αποκοπή του ΠΑΣΟΚ από οτιδήποτε δημιουργεί σκιές και υπόνοιες είναι υπόθεση όλων μας στο ΠΑΣΟΚ, από τη βάση ώς την κορυφή. Και αυτό έγινε στην περίπτωση που αναφέρεσθε. Βέβαια πρέπει να προσθέσουμε την εμπλοκή και της N.Δ. στην υπόθεση, όπως επίσης ότι η έννοια της πολιτικής ευθύνης έχει διαβαθμίσεις. Είναι προφανές ότι αυτή η ιστορία και πολλαπλή αφετηρία έχει και όλοι δεν εμπλέκονται με τον ίδιο τρόπο.
H απόφαση του κ. Γιώργου Παπανδρέου ήταν στη σωστή κατεύθυνση;
H απαίτηση για διαφάνεια είναι κοινή και σ’ αυτό το θέμα δεν μπορεί να υπάρχει διπλή στάση. Ως εκ τούτου ο Γιώργος Παπανδρέου στην υπόθεση αυτή τράβηξε μια καθαρή διαχωριστική γραμμή σε επίπεδο αρχής.
Κύριε υπουργέ, πράγματι έχει ανατραπεί το πολιτικό κλίμα;
Το κλίμα έχει πράγματι ανατραπεί, αυτό το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες εκτός από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, που δεν μπορεί ακόμα να προσαρμοστεί στις εξελίξεις. Το ΠΑΣΟΚ είχε και πριν έχει και τώρα πολύ περισσότερες προοπτικές νίκης, χάρη σε δύο στοιχεία: Την υπεροχή στον προγραμματικό του λόγο που πιστοποιείται από ένα μεγάλο έργο στην περίοδο Σημίτη και χάρη στο γεγονός ότι κάνει για άλλη μια φορά πράξη την ανανέωση σε πρόσωπα, θέσεις και ιδέες, διαμορφώνοντας ένα απολύτως νέο πολιτικό σκηνικό, με πρωτοβουλίες του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, της ίδιας της παράταξης, της ίδιας της ηγεσίας του.
Ποιο είναι το δυνατό όπλο του Γιώργου Παπανδρέου, με το οποίο κατάφερε να μικρύνει την ψαλίδα από τις 8 μονάδες στις 2,5;
Ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει και το έργο και την αξία της προσφοράς της περιόδου του Κώστα Σημίτη. Προστέθηκε τώρα, μια νέα, ανανεωτική δυναμική, όχι απλώς για την εμπέδωση όσων ήδη έχουν γίνει κτήμα κοινό του ελληνικού λαού αλλά για τη διεύρυνση αυτών των κατακτήσεων και το άνοιγμα καινούργιων δρόμων για την κοινωνία και τον Έλληνα πολίτη. H ανανέωση μέσα από τη συνέχεια, η δυναμική των νέων προτάσεων και η αυθεντικότητα των στάσεων είναι το δυνατό όπλο του Γιώργου Παπανδρέου.
H Νέα Δημοκρατία πάντως λέει πως οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ είναι μια επικοινωνιακή καταιγίδα χωρίς ουσία, η οποία σύντομα θα κοπάσει.
Είναι ο λόγος που η Νέα Δημοκρατία θα βρίσκεται μονίμως σε παραζάλη ώς τις 7 Μαρτίου. Γιατί, η καταιγίδα μόλις τώρα άρχισε και η καταιγίδα είναι πολιτική, έχει βάθος λαϊκής και κοινωνικής αναφοράς όπως θα φανεί στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 6 Φεβρουαρίου και στην εκλογή του νέου αρχηγού από τη βάση στις 8 Φεβρουαρίου.
Ο κ. Καραμανλής και τα στελέχη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας θα απομείνουν να είναι οι μόνοι Έλληνες που δεν θα κατανοούν ότι έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο η δύναμη μιας μεγάλης παράταξης. Μια παράταξη που είναι πλειοψηφική, που έχει ταυτιστεί με μεγάλες αλλαγές στον τόπο και αυτή η παράταξη αλλάζει τώρα τον εαυτό της, για να προχωρήσει ακόμα πιο αποφασιστικά σε μια νέα αλλαγή για την Ελλάδα και τον Έλληνα πολίτη.
Πιστεύετε ότι θα είναι καθοριστικές οι εξαγγελίες για τους αγρότες;
Οι εξαγγελίες όχι μόνο για τους αγρότες αλλά για τους μικρομεσαίους, για την απασχόληση και την ανεργία, για ένα νέο σχέδιο για την παιδεία και την ανάπτυξη και το σύνολο των προγραμματικών θέσεων, οι οποίες αποτελούν το κέντρο βάρους της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου, είναι αυτές που θεμελιώνουν την νέα προοπτική ελπίδας για το 2004 – 2010.
H πρωτοβουλία του Κώστα Σημίτη για αλλαγή ηγεσίας ήταν γενναία πράξη ή ηρωική έξοδός του από το κόμμα εν όψει βεβαίας ήττας;
Ήταν πολιτική πράξη υψηλού ήθους, πολιτικού ρεαλισμού και μοναδικής αξίας. Στη νεώτερη πολιτική ιστορία του τόπου δεν έχουμε παρόμοιο παράδειγμα. Ένας ηγέτης σε ακμή προσφοράς σχεδιάζει για την Ελλάδα, σχεδιάζει για την παράταξή του, δείχνοντας με το παράδειγμά του ότι όποιος στρατεύεται σε αυτή την παράταξη πρέπει να μην είναι αγκιστρωμένος στη λογική των αξιωμάτων αλλά στη λογική της υπηρέτησης των συμφερόντων του πολίτη και της χώρας.
Ο Κώστας Σημίτης έκανε μια συνειδητή πολιτική επιλογή να συμβολίσει ο ίδιος την κίνηση ανανέωσης της παράταξης με αυτό που εξήγγειλε και πραγματοποίησε, με τρόπο που νομίζω ότι έχει προκαλέσει βαθύ σεβασμό ακόμα και στους αντιπάλους, όσο και αν σήμερα αυτοί τον λοιδορούν.
H πρότασή του για τους νέους εργαζόμενους έγινε αντικείμενο σκληρής κριτικής από την αντιπολίτευση, εσείς τι λέτε;
Θεωρώ δείγμα πολιτικού κυνισμού ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αδιαφορεί για προτάσεις που οδηγούν στην αύξηση της απασχόλησης των νέων και στο χτύπημα της νεανικής ανεργίας, προκειμένου απλώς να μετατρέψει τα πάντα σε μια στείρα αντιπολίτευση όπως έχει κάνει σε όλη την περασμένη περίοδο.
H πρόταση αυτή έχει ένα δυναμικό στοιχείο, οδηγεί τον νέο από τον αποκλεισμό της ανεργίας στην απασχόληση. Αυτό είναι το κυρίαρχο, από εκεί πρέπει να ξεκινάμε, πώς δηλαδή θα δώσουμε δύναμη σε τέτοιες προτάσεις με θετική κριτική και όχι με τον μηδενισμό που επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία και που δείχνει την κυνική αδιαφορία για την τύχη του άνεργου νέου και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της πλήρους απασχόλησης των νέων.
Με την πρόταση Παπανδρέου θα έχουν νέο ρόλο τα Ανώτατα Ιδρύματα
Με ένα συνολικά νέο ρόλο συνδέθηκε η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά Ανώτατα Ιδρύματα τονίζει ο Π. Ευθυμίου
H πρόταση του νέου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ για ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων είναι ρεαλιστική;
Την περίοδο 2000-2004 δώσαμε βάρος στην ενίσχυση των δημόσιων Πανεπιστημίων και TEI σε υποδομές (200 δισ. δρχ. διατέθηκαν μόνο στο κτιριολογικό πρόγραμμα), σε ανανέωση των προγραμμάτων σπουδών, στην ενίσχυση των μεταπτυχιακών σπουδών (έχουμε αυτή τη στιγμή 330 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών) και την έρευνα (με ισχυρή χρηματοδότηση και το άνοιγμα της συνεργασίας στην έρευνα με τις επιχειρήσεις).
Σε αυτό το υπόβαθρο υποδομών, η πρόταση για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά Ανώτατα Ιδρύματα από φορείς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, οι Εργατικές Ενώσεις, συνδέθηκε από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου με έναν συνολικά νέο ρόλο των Ανώτατων Ιδρυμάτων, Πανεπιστημίων και TEI, στην ανάπτυξη της περιφέρειας και την τοπική ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “