Τη βεβαιότητα ότι οι κ.κ. Μάνος και Ανδριανόπουλος δεν θα αλλοιώσουν την κεντροαριστερή ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ εκφράζει ο κ. Πέτρος Ευθυμίου με τη συνέντευξή του στα «NEA» και τονίζει με έμφαση: «Επειδή ακριβώς είμαστε μια παράταξη που διαθέτει την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία, ξέρουμε ότι έχουμε ανάγκη να είμαστε ανοιχτοί σε διαφορετικές αφετηρίες σκέψης που έρχονται και από τα αριστερά μας και από τα δεξιά μας».
Ο υπουργός Παιδείας και υποψήφιος βουλευτής στη B’ Αθήνας πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές διότι «από τις 7 Ιανουαρίου έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, έχει ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και προχωρά με τρόπο ριζοσπαστικό με ανατροπές και ρήξεις στη διαμόρφωση της προοπτικής μακρού μέλλοντος για την παράταξη και τη χώρα».
Όσο για το προβάδισμα που διέθετε η N.Δ. και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις της περασμένης Πέμπτης, ο κ. Π. Ευθυμίου τονίζει πως «το γεγονός ότι από τις 9 μονάδες φθάσαμε στις 3 δείχνει ότι οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να προεξοφλήσουν την τελική εκλογική έκβαση».
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Συμμερίζεστε την άποψη αυτών που λένε ότι η αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι;
Είναι πράγματι η πιο δύσκολη και σύνθετη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολίτευσης. Είναι μία αναμέτρηση που κρίνεται από τις δυναμικές που ξεκίνησαν στις 7 Ιανουαρίου και είναι μία σκληρή μάχη που θα οδηγήσει σε νίκη του ΠΑΣΟΚ.
Ανατροπές
Όλο αυτό το διάστημα, από τις 7 Ιανουαρίου το ΠΑΣΟΚ έχει σταθερά την πρωτοβουλία των κινήσεων, έχει ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και έχει θέσει το βασικό δίλημμα των εκλογών, που είναι αν θα προχωρήσουμε μπροστά, αν η επιλογή θα γίνει με κριτήριο την πορεία στο μέλλον ή αν θα γυρίσουμε στο παρελθόν, όπως προτείνει η Νέα Δημοκρατία.
Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία. Τι μπορεί να γίνει αυτό το 15ήμερο να φέρει το ΠΑΣΟΚ μπροστά;
H Νέα Δημοκρατία πριν από 6 μήνες πανηγύριζε ότι υπάρχει διαφορά 9 μονάδων. Πριν από 4 μήνες είχε διακηρύξει ότι παγιώθηκε η διαφορά στις 7,5 μονάδες, μετά ήταν ικανοποιημένη στις 5, αργότερα στις 4, τώρα δείχνει ικανοποιημένη με τις 3. H ψυχή της το ξέρει… Όλη αυτή η πορεία δείχνει απλά ότι οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να συλλάβουν και να προεξοφλήσουν την τελική εκλογική έκβαση.
Αυτό που φέρνει το ΠΑΣΟΚ μπροστά είναι η διαρκής πρωτοβουλία, η εγγύηση από το μεγάλο έργο της περασμένης 4ετίας, πως ό,τι δεσμευόμαστε σήμερα για το αύριο στηρίζεται σε ένα όραμα και ένα σχέδιο το οποίο αναπτύσσεται πάνω σε γερές πολιτικές βάσεις.
Ανασύσταση
Τελικά, η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έκανε όλα όσα μπορούσε για να αποτρέψει μία ενδεχόμενη ήττα;
H ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει κινήσει τις πρωτοβουλίες για μία ανασύσταση του πολιτικού συστήματος της χώρας και του πολιτικού σκηνικού. Προχωρά με τρόπο ριζοσπαστικό, με ανατροπές και ρήξεις, στη διαμόρφωση της προοπτικής του μακρού μέλλοντος για την παράταξη και τη χώρα, επομένως κάνει ό,τι χρειάζεται για τον μακρό ιστορικό χρόνο και όχι μόνο για τον χρόνο των εκλογών.
H αμφίπλευρη διεύρυνση, όπως την ονομάζει ο Γιώργος Παπανδρέου, σας βρίσκει σύμφωνο;
Το ΠΑΣΟΚ ιστορικά πάντα βγήκε κερδισμένο από τη διαρκή του ανανέωση σε θέσεις, πρόσωπα και ιδέες. Οργανικό τμήμα αυτής της ανανέωσης ήταν η αμφίπλευρη διεύρυνση, είτε του 1981, είτε του 1989, είτε η τωρινή, έτσι ώστε να αποτελεί αυτή τμήμα της συνολικής μας πρότασης για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των κομμάτων και των παρατάξεων, όχι ως αποστεωμένων, απολιθωμένων μηχανισμών, αλλά ως οργανισμών οι οποίοι παράγουν ιδεολογία και πολιτική, μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο στους κόλπους τους.
Και αυτή η διεύρυνση εντάσσεται σε μία πορεία αντίστοιχων κινήσεων ανανέωσης και αποσκοπεί ταυτόχρονα στην προοπτική ενδυνάμωσης της παράταξης, η οποία πάλι θέτει πρώτη τα μεγάλα θέματα στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων.
Δεν είστε ωστόσο σε δύσκολη θέση όταν καλείστε από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να εξηγήσετε τις απρόσμενες για πολλούς μεταγραφές Μάνου και Ανδριανόπουλου;
Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μία παράταξη με κέντρο βάρους την Κεντροαριστερά. Ότι η κοινωνική και οικονομική ατζέντα του ΠΑΣΟΚ διαφέρει πλήρως από την κοινωνική και οικονομική ατζέντα του κυρίου Μάνου και του κυρίου Ανδριανόπουλου.
Όμως, επειδή ακριβώς είμαστε μία παράταξη η οποία διαθέτει την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία, ξέρουμε ότι έχουμε ανάγκη να είμαστε ανοιχτοί σε διαφορετικές αφετηρίες σκέψης, σε διαφορετικούς προβληματισμούς, οι οποίοι μάς έρχονται και από τα αριστερά μας και από τα δεξιά μας.
Διαφωνούμε
Άρα, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα όταν γνωρίζουμε ότι ο κ. Μάνος και ο κ. Ανδριανόπουλος διαφωνούν μαζί μας σε πολλά, όπως και εμείς διαφωνούμε μαζί τους, αλλά υπάρχουν ταυτόχρονα και πολλά και ενδιαφέροντα σημεία που μπορούν να είναι τμήμα των αναγκαίων προβληματισμών στους κόλπους της παράταξης.
Αν παρ’ όλα αυτά το κόμμα σας ηττηθεί, πιστεύετε ότι την επομένη θα υπάρξουν κλυδωνισμοί; Θα επικριθεί ο Γιώργος Παπανδρέου για τις επιλογές του;
H παράταξη δεν θα ηττηθεί, γιατί ο ελληνικός λαός έχει ένα πολύ οξυμμένο πολιτικό και κοινωνικό κριτήριο και ξέρει το βασικό δίλημμα των εκλογών, δηλαδή αν θα έχουμε ψήφο προσδοκίας ή αν θα καθηλωθούμε σε ψήφο τιμωρίας όπως καλεί η Νέα Δημοκρατία, που σημαίνει ότι θα υπάρξει οπισθοδρόμηση για τη χώρα με τυχόν επικράτηση του κ. Καραμανλή.
Για το μέλλον
Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε τα θέματα για να πάει η Ελλάδα μπροστά. H παράταξή μας εκφράζει το μέλλον και σε αυτό προσανατολίζει ο Γιώργος Παπανδρέου τη συνεισφορά του.
Στην περίπτωση που εκλεγεί και πάλι το ΠΑΣΟΚ, η επιθυμία σας είναι να παραμείνετε στο υπουργείο Παιδείας ή θα θέλατε να δοκιμαστείτε σε άλλο πόστο;
Ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός στις 8 του Μάρτη οφείλει να διαθέτει με απερίσπαστο τρόπο το θεσμικό δικαίωμα κάθε πρωθυπουργού να προσδιορίζει ο ίδιος την κυβέρνησή του. Άρα, κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποδεικνύει στον πρωθυπουργό τις επιλογές του. Δεν συμφωνώ επίσης με τη λογική ότι πρέπει ένα στέλεχος να θεωρεί αυτονόητο ότι θα είναι υπουργός. Όταν αφιερώνεσαι σε μία παράταξη δεν ταυτίζεσαι υποχρεωτικά με την κατάληψη κάποιου υπουργικού αξιώματος. Επομένως, για τους δύο αυτούς λόγους δεν θα προχωρήσω σε υποδείξεις στον πρωθυπουργό, άλλωστε είναι πάρα πολλοί οι τομείς που, ούτως ή άλλως, μπορώ να συμβάλλω από οποιαδήποτε θέση.
Tο ντιμπέιτ
Είστε ο άνθρωπος που ως δημοσιογράφος τότε συντόνισε το πρώτο debate πολιτικών αρχηγών που έγινε στη χώρα μας το 1996. Επικαλούμαι αυτή την εμπειρία σας για να ρωτήσω ποια είναι η καλύτερη μορφή διεξαγωγής αυτών των τηλεοπτικών αναμετρήσεων;
Είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο ότι η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε την πρότασή μας για 4 debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Εξ όσων αντιλαμβάνομαι πάντως, ορισμένες υποδείξεις που είχα κάνει το 1996 για τη βελτίωση των debate, τώρα έγιναν αποδεκτές από τη Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή, μαζί με τις θεματικές ενότητες να υπάρχει δυνατότητα επαναφοράς της ερώτησης από τους δημοσιογράφους και να υπάρχει ταυτόχρονα μία ζώνη ανοιχτών ερωτήσεων των δημοσιογράφων προς τους δύο αρχηγούς.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “