Σωσίβιο στον Κώστα Καραμανλή έδωσε το μεγαλύτερο κυπριακό κόμμα, το ΑΚΕΛ, με την απόφασή του να ζητήσει από τον ΟΗΕ αναβολή των δημοψηφισμάτων ώστε να δοθεί χρόνος στους πολίτες για λεπτομερή ενημέρωση επί του σχεδίου.
Ο Πρωθυπουργός από τις ημέρες της Λουκέρνης ήταν περισσότερο από εμφανές ότι δεν επιθυμούσε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και με κάθε τρόπο επεδίωκε τη μικρότερη δυνατή εμπλοκή. Την πεποίθησή του φαίνεται να ενισχύει ακόμη περισσότερο ο Πέτρος Μολυβιάτης
Μια απόφαση που ουσιαστικά δρομολόγησε το όχι στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη ο Πρωθυπουργός έχει τώρα μεγαλύτερη άνεση να κινηθεί, όπως σχεδίαζε από την πρώτη στιγμή. Δηλαδή να μην πάρει ξεκάθαρη θέση για το σχέδιο Ανάν και να κρατήσει μέχρι τέλους τη στάση τού ήξεις αφήξεις.
Από τις ημέρες της Λουκέρνης ήταν περισσότερο από εμφανές ότι ο πρόεδρος της κυβέρνησης δεν επιθυμούσε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και με κάθε τρόπο επεδίωκε τη μικρότερη δυνατή εμπλοκή. Οι λόγοι που οδήγησαν τον νέο Πρωθυπουργό στην αποστασιοποίηση από το μείζον εθνικό μας ζήτημα είναι πολλοί. Άλλοι βιωματικοί και άλλοι πολιτικοί, με σπουδαιότερους τους εξής δύο: Ο πρώτος είναι ότι έχει κληρονομήσει από τον θείο του και πατριάρχη της παράταξης, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τη βεβαιότητα πως όποιος Έλληνας πολιτικός εμπλέκεται ενεργά στο Κυπριακό αργά ή γρήγορα καίγεται, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με την κοινή γνώμη. Αυτή την πεποίθησή του την ενισχύει ακόμη περισσότερο ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα όσα έγιναν με τη Συνθήκη της Λωζάννης και το μεγάλο κόστος που εισέπραξε τελικά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Οι Ευρωεκλογές
Ο δεύτερος λόγος, είναι οι επικείμενες ευρωεκλογές. H κυβέρνηση της N.Δ. έχει την ατυχία τρεις μήνες μετά την πανηγυρική εκλογή της να πρέπει να επανακριθεί από τον λαό. Το διάστημα των τριών μηνών είναι τόσο μικρό ώστε να μην επιτρέπει μείωση της διαφοράς των 5 μονάδων της N.Δ. με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τόσο μεγάλο ώστε να έχει προλάβει να καλλιεργήσει πικρίες και δυσαρέσκειες σε ανυπόμονους ψηφοφόρους της N.Δ., οι οποίοι δεν είδαν αμέσως τη δικαίωση που ανέμεναν με τη νίκη του κόμματός τους στις εκλογές.
«Αυτοί οι “πικραμένοι” ψηφοφόροι μας είναι κυρίως από τη σκληρή δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Και την πικρία τους αυτή θα μπορούσε κάποιος να την ενισχύσει με δηλώσεις του τύπου, ότι η κυβέρνηση ακολούθησε στο Κυπριακό μειοδοτική στάση και ενέδωσε στις πιέσεις των ξένων για αποδοχή του σχεδίου Ανάν», λέει κορυφαίο κομματικό στέλεχος της N.Δ. Και προσθέτει: «Κάτι τέτοιο αν συμβεί θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές το κόμμα τού Γιώργου Καρατζαφέρη να αποκτήσει ένα υψηλό ποσοστό που να ξεπερνάει και το 5%».
Έχοντας όλα αυτά κατά νου ο Πρωθυπουργός είχε αποφασίσει από την πρώτη στιγμή να αποφύγει να τοποθετηθεί κατηγορηματικά με ένα «ναι» ή ένα «όχι», αγνοώντας τις επικρίσεις από το ΠΑΣΟΚ και από τα MME ότι δεν τολμά να πάρει σαφή θέση γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος. «Τώρα όμως τα πράγματα είναι πιο εύκολα για τον Πρωθυπουργό, διότι μετά την απόφαση του ΑΚΕΛ τού δίνεται το περιθώριο να μην τοποθετηθεί ξεκάθαρα και να υποστηρίζει ότι το έπραξε αυτό διότι δεν ήθελε να επηρεάσει την ψήφο των Κυπρίων», όπως χαρακτηριστικά λέει κυβερνητικό στέλεχος.
«Πρώτα οι Κύπριοι»
Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στο τέλος της εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός θα πει μεν ότι βλέπει θετικά το σχέδιο Αναν, για να στείλει μήνυμα σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους ότι ο ίδιος δεν υπονομεύει την λύση. Θα δώσει έμφαση ωστόσο στα προβλήματα λειτουργικότητας που υπάρχουν, τα οποία στο μέλλον μπορεί να δημιουργήσουν δύσκολες καταστάσεις στην ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων. Και θα επισημάνει την πάγια θέση του ότι «τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι Κύπριοι και εμείς θα είμαστε στο πλευρό τού κυπριακού λαού για να στηρίξουμε την όποια επιλογή του». M’ αυτήν τη στάση ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει χωρίς απώλειες τον πρώτο μεγάλο σκόπελο, με τον οποίο ήρθε αντιμέτωπος πριν ακόμη ζεστάνει την καρέκλα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “