Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, δηλώνει στα «NEA» ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και εκτιμά ότι και στα δύο μείζονα θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό, το Κυπριακό και την κρίση στην Εκκλησία, θα υπάρξει θετική εξέλιξη. Για τη σύγκρουση του Φαναρίου με την Ελλαδική Εκκλησία, ο υπουργός Τουρισμού εκτιμά ότι δεν θα είχαν φθάσει σ’ αυτό το σημείο τα πράγματα, αν η Πολιτεία είχε παρέμβει έγκαιρα τα δύο τελευταία χρόνια. Και τονίζει ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση Καραμανλή, βρίσκονται προς στη σωστή κατεύθυνση.
Για το Κυπριακό υποστηρίζει ότι η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων για το μεγάλο «όχι» των Κυπρίων δεν θα αντέξει στον χρόνο και θα δοθούν νέες ευκαιρίες για λύση του Κυπριακού. Όσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πιστεύει ότι είναι καλύτερες από ποτέ, λόγω της πολιτικής των κ.κ. Καραμανλή και Ερντογάν.
Συμμερίζεστε την απαισιόδοξη άποψη αρκετών, ότι η Εκκλησία μας οδηγείται σε σχίσμα ή πιστεύετε ότι στο παρά πέντε θα βρεθεί λύση, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο;
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία αντιμετωπίζει πρόβλημα. H Ιστορία έχει αποδείξει ότι διαθέτει τους μηχανισμούς και τη θέληση να υπερβαίνει τις κρίσεις. Ωστόσο, αυτό που στις ημέρες μας εκδηλώθηκε, θα είχε αποφευχθεί, εάν αυτό που επιχειρείται τώρα είχε γίνει νωρίτερα, δηλαδή να είχε παρέμβει έγκαιρα η Πολιτεία. Γνωρίζετε ότι το όλο ζήτημα προκλήθηκε και εξελίχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμώ ότι το αδιέξοδο θα αποφευχθεί. Οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Νέος δρόμος
Σχετικά με το Κυπριακό, είστε ανήσυχος για τις επιπτώσεις που θα έχει το ηχηρό «όχι» των Κυπρίων και η στάση του Προέδρου Παπαδόπουλου;
H εξέλιξη που πήραν τα πράγματα μετά το ηχηρό «όχι» των Ελληνοκυπρίων αλλά και το επίσης ηχηρό «ναι» των Τουρκοκυπρίων, παρά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις, είναι κάτι που θα οδηγήσει στο άνοιγμα ενός νέου δρόμου. Εάν εμβαθύνουμε στο «όχι» και το «ναι», θα δούμε και κοινά στοιχεία στη ρίζα τους. Οι Ελληνοκύπριοι, κάθε άλλο παρά αρνητικοί είναι στην επανένωση του νησιού. Το ίδιο και οι Τουρκοκύπριοι. Το ότι με τις εξελίξεις βγαίνει εκτός παιχνιδιού ο Ντενκτάς, είναι ένας θετικός παράγων. Ωστόσο, θεωρώ ότι πολύ ορθά έχουμε ως άξονα αναφοράς μας για τις μελλοντικές πρωτοβουλίες την επανένωση της Κύπρου, παράλληλα όμως και την επανενεργοποίηση του διαλόγου σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών.
Πιστεύετε ότι σύντομα θα εμφανιστεί νέα λύση για το Κυπριακό ή ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βάλουν το θέμα στο ράφι;
Στην Ιστορία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. H ίδια η ιστορική κίνηση των πραγμάτων, όπως προανέφερα, ανοίγει νέους δρόμους. Φθάνει να είναι κανείς προετοιμασμένος για να αξιοποιήσει τις νέες δυνατότητες, με επίσης νέες ιδέες και πρωτοβουλίες. H απροθυμία του ΟΗΕ και η δυσαρέσκεια της Ευρώπης δεν μπορούν να αντέξουν στον χρόνο. Εξάλλου, η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί παρά να έχει ως αναφορά της, με διορατικότητα και πρόβλεψη, το μέλλον.
Σταθερά βήματα
Πώς είδατε την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα; Είναι ειλικρινής πιστεύετε – απ’ όσα χρόνια τον ξέρετε – όσον αφορά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας;
Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας ακέραιος χαρακτήρας. Χαρακτηριστικά του, η συνέπεια και η πίστη του στις αρχές και τους στόχους του. Προχωρεί με σταθερά βήματα, μπροστά σε δύο στόχους: εκσυγχρονισμός και εκδημοκρατισμός της Τουρκίας και ευρωπαϊκός προσανατολισμός. Πιστεύει στην ελληνοτουρκική προσέγγιση. Κοντά δέκα χρόνια τώρα έχουμε δεθεί με ειλικρινή φιλία, που την έχουν σφυρηλατήσει και κοινές εμπειρίες. Έχουμε συζητήσει πολύ και σε βάθος. Ο Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί τη δική του ειρηνική επανάσταση. Να του ευχηθούμε να επιτύχει. Θεωρώ ότι η ξεκάθαρη θέση της χώρας μας, η οποία στηρίζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τον βοηθά ουσιαστικά. Αισθάνομαι ότι εγκαινιάζεται μια καινούργια εποχή στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς. Εποχή που δείχνει ότι οι γενιές μας συνέλαβαν τα μηνύματα των καιρών και είναι αποφασισμένες να ανοίξουν δρόμους συνεργασίας, αρμονικής συνύπαρξης και δημιουργίας.
O Τουρισμός
Αυτή η συνεργασία θα επεκταθεί και στον τουριστικό τομέα;
Είναι φυσικό και αυτονόητο. Ήδη υπάρχει το ελληνοτουρκικό τουριστικό φόρουμ, που όμως από φέτος αναβαθμίζεται και ενισχύεται. Και η συνάντηση που θα έχω με τον ομόλογό μου υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας θα είναι ουσιαστική και χρήσιμη και στην υπηρεσία του νέου κλίματος, που εγκαινίασαν οι δύο Πρωθυπουργοί.
Θα βελτιώσουμε την εικόνα της χώρας στα ξένα μέσα ενημέρωσης
Εκστρατεία ενημέρωσης για τη βελτίωση της εικόνας στα ξένα μέσα ενημέρωσης αναλαμβάνει το υπουργείο Τουρισμού, ενώ σύντομα ο κ. Αβραμόπουλος προωθεί στη Βουλή ένα νομοσχέδιο εξπρές, που όπως πιστεύει ο ίδιος ανοίγει νεους δρόμους στην πολιτική του τουρισμού.
Μετά τις εκρήξεις στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλλιθέας, εντάθηκαν τα δημοσιεύματα και οι αναφορές στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας. Τι σκοπεύετε να κάνετε από τη θέση που σήμερα κατέχετε για την αλλαγή αυτού του κλίματος;
Έχω ήδη προγραμματίσει συναντήσεις με τους ξένους μόνιμους ανταποκριτές στην Ελλάδα, μέσα στις προσεχείς ημέρες. Παράλληλα, ομάδα συνεργατών μου θα έχει συνεχείς επαφές και με τους ειδικούς απεσταλμένους των ξένων μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να φθάνουν και ο αριθμός των οποίων θα αυξάνεται συνεχώς, όσο πλησιάζουμε στους Αγώνες. Και δεν εννοώ μόνο τους ξένους δημοσιογράφους που καλύπτουν το αθλητικό ρεπορτάζ των Αγώνων, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι από την «Αθήνα 2004», αλλά επίσης και τους ξένους δημοσιογράφους οι οποίοι θα επισκεφθούν τη χώρα μας για να καλύψουν θέματα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά, πολιτιστικά, τουριστικά, κ.ά. Αυτές οι συναντήσεις, σε συνδυασμό με διεθνείς πρωτοβουλίες και αξιοποίηση των διαύλων των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, θα μας επιτρέψουν να εκπέμψουμε μήνυμα σιγουριάς, ασφάλειας και σταθερότητας. Κάτι που είναι και η αλήθεια.
Πώς μπορούμε να διαβεβαιώσουμε με πειστικό τρόπο τους ξένους ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα μας θα είναι ασφαλείς;
H ασφάλεια δεν είναι μόνο θέμα οργάνωσης, υποδομής και τεχνικής προετοιμασίας. Είναι, πάνω απ’ όλα, αίσθηση, με καθαρά ψυχολογικό χαρακτήρα. Εκεί είναι που επίσης θα δοθεί βάρος επικοινωνιακά στο τελευταίο στάδιο πριν από τη διεξαγωγή των Αγώνων. H χώρα μας από τη φύση, την Ιστορία και τη νοοτροπία των Ελλήνων, είναι κατ’ εξοχήν χώρα φιλοξενίας. Θυμηθείτε πως πετύχαμε να διοργανώσουμε ασφαλές Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, χαρακτηριστικό παράδειγμα διοργάνωσης σε ατμόσφαιρα ασφάλειας και αισιοδοξίας. Ήταν ένα πρώτο τεστ διοργάνωσης μεγάλου αθλητικού γεγονότος. Ενδιάμεσα, πολλά άλλαξαν προς το καλύτερο. Και είμαι βέβαιος ότι το τελευταίο πρόβλημα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε στους Αγώνες, είναι η ασφάλειά τους.
Αναλάβατε ένα σημαντικό υπουργείο, που στην ουσία δεν υπήρχε. Τι σκοπεύετε να κάνετε;
Ενθουσιασμός ήταν η πρώτη μου αντίδραση στην πρόκληση, όταν άκουσα από τον Πρωθυπουργό την απόφασή του να μου αναθέσει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Είναι αλήθεια ότι δεν υπήρχε. Και όταν υπήρξε, σίγουρα κάθε άλλο, παρά ολοκληρωμένη πολιτική, θεσμική, οργανωτική και διοικητική δομή είχε. H περίοδος που μεσολάβησε από την ημέρα εκείνη έως τώρα, έδωσε ήδη αποτελέσματα. Ετοιμάσαμε, και επίκειται η συζήτησή του στη Βουλή, ενός νομοσχεδίου που ιδρύει ένα από τα πιο λειτουργικά και σύγχρονα υπουργεία της χώρας μας. Ο ελληνικός τουρισμός, με αναπτυξιακό και πολιτιστικό χαρακτήρα, περνάει το κατώφλι μιας καινούργιας εποχής και από τον επόμενο χρόνο, που θα αρχίσει η εφαρμογή της νέας στρατηγικής, θα δώσει τα πρώτα αποτελέσματα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας μας. Φιλοδοξία όλων μας, είναι να καταστεί ο πολιορκητικός κριός για την προβολή και την ανάπτυξη της οικονομίας μας.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “