«Τα δίδακτρα δεν αφορούν το δικό μου υπουργείο» δηλώνει η υπουργός Παιδείας, παίρνοντας έτσι σαφείς αποστάσεις από την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να απελευθερώσει τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια. Δεν εκφράζει ωστόσο διαφωνία η οποία να προκαλεί ενδοκυβερνητικές τριβές. Αναφερόμενη γενικότερα στην ακρίβεια που μαστίζει τη χώρα μας παραδέχεται ότι «επιδεινώθηκε η κατάσταση και ταλαιπωρεί τον μέσο πολίτη», υποστηρίζει ωστόσο ότι αυτό συμβαίνει «λόγω κακών χειρισμών των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας». Πάντως, η κ. Γιαννάκου παρά την κακή κατάσταση της οικονομίας – σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης – δηλώνει ότι θα υπάρξει αύξηση κονδυλίων για την Παιδεία, ενώ προαναγγέλλει διάλογο χωρίς προκαταλήψεις με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και όλοι λένε ότι από το φθινόπωρο θα είναι πιο έντονο είναι η ακρίβεια. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση αυτή την ώρα έχει αδυναμία να περιορίσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.
H ακρίβεια είναι ένα πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία των τελευταίων δεκαετιών. Ένα πρόβλημα πολύ μεγάλο που λόγω και των κακών χειρισμών κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας επιδεινώθηκε και ταλαιπωρεί τον μέσο πολίτη.
Είναι βεβαίως ένα από τα πρώτα θέματα με τα οποία ασχολείται η κυβέρνηση, γιατί η ακρίβεια είναι αυτή που «φαίνεται» στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Είναι αυτή που δημιουργεί προβλήματα στην ελληνική οικογένεια.
Το υπουργείο Ανάπτυξης ήδη παίρνει μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή και πιστεύω πως με τις κινήσεις και παρεμβάσεις που έχουν σχεδιασθεί το θέμα θα αντιμετωπισθεί, κατά το δυνατόν.
Και μέσα σε όλα αυτά ήρθαν και οι αυξήσεις στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων για να ρίξουν λάδι στη φωτιά. Γράφτηκε ότι διαφωνήσατε μ’ αυτή την απόφαση.
Το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά άμεσα το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Δεν το αφορά δηλαδή με την έννοια της νομοθετικής αντιμετώπισής του, μια και είναι θέμα καθαρά του υπουργείου Ανάπτυξης.
Το υπουργείο Ανάπτυξης, ώς όφειλε, ασχολήθηκε και φέτος με το θέμα και κατέληξε στις ρυθμίσεις που ανήγγειλε και τις οποίες συμφώνησε με τους εμπλεκόμενους.
Πάντως αυτή τη στιγμή – ίσως και λόγω καλοκαιριού – στον δικό σας τομέα φαίνεται να υπάρχει ηρεμία. Ανησυχείτε για κινητοποιήσεις τον χειμώνα εκπαιδευτικών και μαθητών.
H ηρεμία στον χώρο της Παιδείας δεν είναι πάντα θετικό γεγονός. H Παιδεία, η εκπαίδευση γενικότερα, είναι ένας χώρος διακίνησης ιδεών και απόψεων και από τη φύση της πρέπει να «βράζει». Είναι πάντως βέβαιο ότι κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές να έχουν όλα τα γενικά τουλάχιστον εφόδια για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Για να μπορούν οι μεν να παράσχουν οι δε να αφομοιώσουν τα μαθήματα. Για να είναι οι γονείς βέβαιοι ότι τα παιδιά τους λαμβάνουν τις γνώσεις που χρειάζονται.
Παράλληλα, όπως έχουμε εξαγγείλει, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο ο διάλογος για την ποιότητα της Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της, το περιεχόμενό της, τις κατευθύνσεις και τους στόχους της.
Ένας διάλογος με δομή και στόχο τη βελτίωση της παρεχομένης γνώσης, αλλά και τη βελτίωση της θέσης της νέας γενιάς και της χώρας μας στη νέα διεθνή πραγματικότητα.
Ένα διάλογο χωρίς προκαταλήψεις, αλλά με βάση τα σύγχρονα δεδομένα.
Γιατί η εκπαίδευση και η γνώση είναι τα δύο όπλα στην εποχή της κοινωνίας της πληροφορίας.
Κάποιοι λένε ότι επιθυμείτε να μετακινηθείτε στο υπουργείο Εξωτερικών, ιδιαίτερα μετά την επιτυχημένη μεσολαβητική σας πρωτοβουλία στο εκκλησιαστικό ζήτημα;
Ο στόχος μου είναι να πετύχω την σημαντική βελτίωση της Παιδείας και την αναβάθμισή της σε όλους τους τομείς. Αυτό είναι το αντικείμενο με το οποίο ασχολούμαι, αυτός είναι ο τομέας της κυβερνητικής πολιτικής που μου έχει ανατεθεί και είναι μάλιστα και η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Και γι’ αυτό νιώθω πολύ μεγαλύτερες τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μου. Εξάλλου οι ανασχηματισμοί και οι αναθέσεις υπουργείων αποτελούν (και σωστά) προνόμια του Πρωθυπουργού.
Το κόμμα σας δέχθηκε πολλές επικρίσεις επειδή ουσιαστικά διόρισε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Συμφωνείτε με την διαδικασία που ακολουθήθηκε;
Πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω ότι όλες οι θέσεις θα πρέπει να είναι αιρετές. Θα πρέπει να κρινόμαστε όλοι παντού από τα αντίστοιχα σώματα ή διαδικασίες.
Γι’ αυτό και θεωρώ ότι η διαδικασία της εκλογής των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός μας είναι σωστή.
Όμως, στη συνεδρίαση της N.Δ. για την εκλογή των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου οι υποψήφιοι ήταν ίσοι με τις προς πλήρωση θέσεις. Άρα, ίσως η διαδικασία της εκλογής να μην είχε και ουσιαστικό περιεχόμενο.
Πάντως, δεν είχα καμία αντίρρηση να γίνει εκλογή και στην τελευταία συνεδρίαση.
Οι προβλέψεις λένε ότι φέτος θα έχουμε σφιχτή οικονομική πολιτική, μια ενδεχόμενη μείωση δαπανών για την Παιδεία τι θα σημαίνει;
H Παιδεία αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Έτσι είναι σαφές ότι όχι μόνον μείωση δεν θα υπάρξει, αλλά αύξηση των κονδυλίων στα μέτρα των πραγματικών οικονομικών δεδομένων. Παράλληλα, θα πρέπει να επισημάνω ότι μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι με αποτελεσματικότερη διαχείριση των υπαρχόντων ποσών, αλλά και αξιοποίηση προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα μεγάλα έργα δεν ανήκουν σε κυβερνήσεις
«Δεν θα αφήσουμε τίποτα στην τύχη για να έχουμε πράγματι τους καλύτερους Αγώνες στην ιστορία του Ολυμπισμού. Πιστεύω πως κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και στον τομέα της ασφάλειας και στην οργάνωση της πόλης», δηλώνει η υπουργός Παιδείας, ενώ αναφερόμενη στα μεγάλα έργα λέει ότι αυτά δεν ανήκουν σε κυβερνήσεις.
Τελικά, όλα τα έργα είναι έτοιμα. Μήπως ήταν λαθεμένη η ενέργεια κάποιων υπουργών πριν από 5 μήνες να προκαλέσουν θόρυβο για το θέμα αυτό;
Όλα τα έργα είναι έτοιμα, την τελευταία όμως στιγμή και αφού έγιναν μια σειρά από παρεμβάσεις τους τελευταίους μήνες και ορισμένοι κρατικοί παράγοντες και μηχανισμοί εργάστηκαν στα όριά τους. Όλα είναι έτοιμα (ή για την ακρίβεια θα είναι έτοιμα) στο παραπέντε.
Θα μπορούσε να ήταν όλα έτοιμα νωρίτερα και ίσως χωρίς να υπάρξουν περικοπές ορισμένων έργων. Και αυτό αν τα προηγούμενα χρόνια είχε οργανωθεί όπως έπρεπε η όλη προετοιμασία των Αγώνων. Άρα τα όσα ειπώθηκαν από κυβερνητικά στελέχη τους τελευταίους μήνες δεν ήταν τίποτε άλλο από καταγραφή της πραγματικότητας την οποία βρήκαν.
Συμφωνείτε με τον Γιώργο Σουφλιά όταν λέει ότι όλα τα μεγάλα έργα έγιναν κυρίως από το ΠΑΣΟΚ;
Οι κυβερνήσεις είναι για να παράγουν έργο, για να οργανώνουν το κράτος, για να προγραμματίζουν και να εκτελούν έργα μεγάλα και μικρά, για να λειτουργούν το κράτος και για να σχεδιάζουν το μέλλον αυτού του τόπου.
Τα έργα λοιπόν δεν ανήκουν στις κυβερνήσεις. Αλίμονο αν το κάθε δημόσιο έργο που εκτελείται με βάσει την λειτουργία του κράτους πιστώνεται μόνον στην κυβέρνηση που είναι εκείνη την στιγμή στην εξουσία.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “