Την προσωπική του αντίθεση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εκφράζει ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Π. Παναγιωτόπουλος, διότι, όπως εξηγεί, τα μεγάλα προβλήματα του τόπου επιβάλλουν συνθέσεις και συναινέσεις. Και δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της εκλογής προσώπου κοινής αποδοχής για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος παραδέχεται ότι υπήρξαν προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η κυβέρνηση τις πρόσφατες κρίσεις, αλλά πιστεύει ότι «τα όποια προβλήματα έχουν εντοπισθεί από τον Πρωθυπουργό και διευθετούνται». Όσο για τις εξεταστικές επιτροπές, ο υπουργός Απασχόλησης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει εργαστήριο προπαρασκευής κατηγοριών. Επισημαίνει ακόμη ότι δεν είναι οπαδός της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και προσθέτει: «Άλλο όμως το “κυνήγι μαγισσών” και άλλο να λειτουργήσουν οι νόμιμες διαδικασίες, για να διαλυθούν τα όποια σύννεφα καχυποψίας υπάρχουν πάνω από το πολιτικό κόσμο».
Είστε απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας; Ή θα επιθυμούσατε να προταθεί για το ύπατο αξίωμα ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής;
Προσωπικά, είμαι εναντίον της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Οι κυβερνήσεις εκλέγονται από τον εντολέα τους – δηλαδή τον ελληνικό λαό – για να εφαρμόσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και για να κριθούν από τα αποτελέσματά τους. Αυτό απαιτεί έναν χρονικό ορίζοντα τετραετίας ή περίπου τεσσάρων ετών.
H χώρα μας βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Δεν έχουμε την πολυτέλεια των τακτικισμών και των μικροκομματικών παιγνίων. Πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε την υπεραξία που δημιούργησε η επιτυχημένη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.
H προηγούμενη κυβέρνηση μας άφησε βαριά κληρονομιά. Χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, μεγάλο δημόσιο χρέος, διευρυνόμενο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, υψηλή ανεργία, γραφειοκρατία και αναποτελεσματικότητα της διοίκησης, κοινωνικά ελλείμματα και προβλήματα κοινωνικής συνοχής.
Οι μεγάλες αυτές εκκρεμότητες, για να μπουν στον δρόμο της διευθέτησής τους, πρέπει το ταξίδι μας να είναι σε «ήρεμα νερά». H πρόοδος της οικονομίας απαιτεί την αποφυγή του πολωτικού κλίματος, που συνεπάγεται η πρόωρη διεξαγωγή εκλογών. Επιβάλλει συνθέσεις και συναινέσεις.
H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ανταποκριθούμε στο ζητούμενο, με την υπόδειξη ενός προσώπου κοινής αποδοχής.
H αιφνίδια σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης έναντι του ΠΑΣΟΚ – στο πλαίσιο της οποίας εντάσσουν πολλοί και την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή – ήταν η απάντηση στα πλήγματα που υπέστη την τελευταία περίοδο, με κορυφαίο γεγονός την απομάκρυνση Τσιτουρίδη;
Κατ’ αρχήν, να διαχωρίσουμε τα πράγματα: H Εξεταστική Επιτροπή θα γίνει, γιατί υπήρξε πόρισμα της Δικαιοσύνης με αποχρώσες ενδείξεις για ευθύνες πολιτικών προσώπων, το οποίο – σύμφωνα με όσα ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι – διαβιβάστηκε στη Βουλή. Τι διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να διαφυλάξει, στοιχειωδώς, την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, η οποία βάλλεται διαρκώς και αμφισβητείται;
Το να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει η Εξεταστική Επιτροπή, κατά τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα, δεν σημαίνει προκατασκευή ενόχων…
Προσωπικά, δεν είμαι οπαδός της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και – όπως σας είπα και πιο πάνω – δεν νομίζω ότι θα βοηθήσει αυτόν τον τόπο.
Άλλο όμως το «κυνήγι μαγισσών», με το οποίο και εγώ είμαι αντίθετος, και άλλο η ανάγκη να λειτουργήσουν ομαλά οι διαδικασίες που προβλέπει η ίδια η συνταγματική έννομη τάξη, για να διαλυθούν τα όποια σύννεφα καχυποψίας πάνω από τον πολιτικό κόσμο, όταν μάλιστα έρχεται η ίδια η Δικαιοσύνη και επισημαίνει αποχρώσες ενδείξεις.
Να περιμένουμε σύντομα και νέα Εξεταστική Επιτροπή, όπως κάποιοι ζητούν, για το Χρηματιστήριο;
Σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει κανένα εργαστήριο προκατασκευής κατηγορητηρίων. Προσωπικά, δεν γνωρίζω σε ποιο σημείο βρίσκεται, ενώπιον της Δικαιοσύνης, η διαδικασία διερεύνησης ευθυνών για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, το οποίο – δεν πιστεύω, ωστόσο, να αμφιβάλλει κανείς – και υπήρξε και προκάλεσε οδυνηρά πλήγματα σε χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.
Είμαστε μία κυβέρνηση που έχει κλείσει επτά, σχεδόν, μήνες ζωής και ούτε θέλει – αλλά ούτε και μπορεί – να έχει την παραμικρή παρέμβαση στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Συμμερίζεστε την άποψη κορυφαίων στελεχών του κόμματός σας, πως τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων κατέδειξαν ότι στην κυβέρνηση υπάρχει αδυναμία στη διαχείριση κρίσεων;
Τα όποια προβλήματα προέκυψαν, κατά τα τελευταία γεγονότα, έχουν εντοπισθεί ήδη από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και διευθετούνται.
Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε μέσα στο κόμμα και την κυβέρνηση είναι η ενδοστρέφεια και η εσωκομματική γκρίνια, που οδηγεί γρήγορα σε μιζέρια και αποδυναμώνει τη συνολική προσπάθεια.
Πρέπει να ενισχύσουμε τη συλλογικότητα και τη συσπείρωσή μας γύρω από τον Κώστα Καραμανλή.
Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι δεν πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας ή τις παραλείψεις μας.
Να μην προδώσουμε τον κόσμο της εργασίας
«AN ΠΡΟΔΩΣΟΥΜΕ τα μικρομεσαία στρώματα του λαού μας, αυτό θα είναι η αρχή του τέλους», δηλώνει ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος.
Ποιος, κατά τη γνώμη σας, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κυβέρνησή σας; Και τι πρέπει να αποφύγει;
Να μην προδώσουμε τον κόσμο της εργασίας. Τα ευρύτερα μικρομεσαία στρώματα του λαού μας, ένα μεγάλο μέρος των οποίων ψήφισε το 1981 τον Ανδρέα Παπανδρέου και τώρα έχει μεταστραφεί προς τον Κώστα Καραμανλή.
Θεωρώ ότι αποτελεί μονόδρομο για τη N.Δ. ο συνδυασμός μιας γενναίας φιλελεύθερης πολιτικής απελευθέρωσης της οικονομίας με καλά σχεδιασμένες και στοχευμένες πολιτικές υπέρ των μικρομεσαίων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των χαμηλόμισθων, των ανέργων.
H αποτελεσματική κοινωνική πολιτική είναι προϋπόθεση, εκ των ων ουκ άνευ, για τη διακυβέρνηση της χώρας από τη N.Δ., αλλά και επιτακτική αναγκαιότητα για την ελληνική κοινωνία.
H εγκατάλειψή της θα είναι η αρχή του τέλους.
H παρουσία του Κώστα Καραμανλή αποτελεί για μένα απόλυτη εγγύηση ότι θα είμαστε πάντοτε στον σωστό δρόμο.
Τελικά, ποιο είναι το ποσοστό των πραγματικών ανέργων στη χώρα;
Παρ’ όλο που η ΕΣΥΕ μάς διαβεβαιώνει (με το 90% του δείγματος μετρημένο) ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μας παρέδωσε ανεργία γύρω στο 12%, εγώ δεν θα εστιάσω την προσοχή μου, αποκλειστικά, στους αριθμούς.
Μήπως έχει κανείς αμφιβολία ότι η ανεργία έχει χτυπήσει ήδη την πόρτα σε χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα;
H δική μου φροντίδα, από κοινού με τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, για να προωθήσουμε την απασχόληση και να οδηγήσουμε τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας σε αποκλιμάκωση.
Πρέπει να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό της ασφάλειας των εργαζομένων, με το μέγιστο δυνατό της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που αποτελεί την σίγουρη οδό για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “