«Ανώμαλη προσγείωση» για την κυβέρνηση στο θέμα του βασικού μετόχου προβλέπει ο μέχρι σήμερα συντονιστής οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Φλωρίδης και τονίζει ότι τα μεγάλα θέματα δεν αντιμετωπίζονται «με λεονταρισμούς, λαϊκισμούς, κομματική εμπάθεια και λογική διευθέτησης συμφερόντων»
Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά, ότι το κορυφαίο λάθος της κυβέρνησης στον έναν χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία ήταν η περίφημη απογραφή, με την οποία η χώρα «αυτοεγκλωβίστηκε σε ένα αδιέξοδο χάος με σοβαρές κοινωνικές και εθνικές επιπτώσεις».
Ο πρώην υπουργός όταν ερωτάται γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν καρπούται – προς τον παρόν – τη φθορά της κυβέρνησης, απαντά: «H εικόνα της κυβέρνησης… μαδάει, αλλά ακόμη δεν έχει αποδομηθεί».
Όσο για την απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου να… κατεβάσει απο το τρένο ιστορικά στελέχη και πολλούς του λεγόμενου «εκσυγχρονιστικού μπλοκ», ο κ. Γ. Φλωρίδης στηρίζει τις επιλογές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «τέτοιες ερμηνείες είναι “παλαιάς κοπής” και το μείγμα των αλλαγών είναι ανανέωση με συνέχεια».
Σε όλες τις τοποθετήσεις σας στη Βουλή, έχετε ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την απογραφή. Θεωρείτε ότι αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης Καραμανλή στον έναν χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία;
H απογραφή ήταν η απαρχή του εγκλωβισμού της κυβέρνησης και της οικονομίας σε ένα αδιέξοδο χάος με σοβαρές, πλέον, κοινωνικές και εθνικές επιπτώσεις. Αυτοεγκλωβίστηκε. Τα λάθη της είναι πολλά, έτσι κι αλλιώς, και σε μικρό διάστημα. H κυβέρνηση περιήλθε σε αδιέξοδο γιατί «διάλεξε» τις αφειδείς υποσχέσεις, τη μετάθεση ευθυνών στους άλλους, την έλλειψη σχεδίου, την κυβερνητική αδράνεια. Αυτά είναι τα δομικά γνωρίσματα του πολιτικού αδιέξοδου της «νέας» διακυβέρνησης.
Νέα στελέχη
Είστε σύμφωνος με την κίνηση του κ. Παπανδρέου, «να κατεβάσει από το τρένο», όπως ειπώθηκε, ιστορικά στελέχη και «εκσυγχρονιστές»;
Τέτοιες ερμηνείες είναι «παλαιάς κοπής», ταιριάζουν σε παρωχημένα κομματικά σκηνικά. Αυτό που σήμερα γίνεται στο ΠΑΣΟΚ είναι η είσοδος στο προσκήνιο και νέων στελεχών, η καλύτερη αξιοποίηση των παλαιών, η ανακατανομή ρόλων μέσα από ένα ανοιχτό και πλουραλιστικό πλαίσιο κομματικής λειτουργίας. Το μείγμα των αλλαγών είναι ανανέωση με συνέχεια. H φιλοσοφία είναι η αξιοποίηση όλων σε συγκεκριμένους ρόλους. Ο στόχος είναι η επαφή και η κοινή δράση με τους πολίτες.
Εσείς πάντως πρέπει να αισθάνεστε τυχερός αφού, παρότι έχετε καταγραφεί στο λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό μπλοκ», ακούγεται ότι αναβαθμίζεστε καταλαμβάνοντας τη θέση του συντονιστή για θέματα οικονομίας.
Αν αισθάνομαι για κάτι τυχερός, είναι γιατί μετέχω σε αυτή τη φάση αναδημιουργίας του ΠΑΣΟΚ. Οι «ιστορικές καταγραφές» έχουν πάψει να έχουν νόημα. Αντίθετα, χρειάζεται να στρατευτούμε όλοι και να συνεισφέρουμε τις ιδιαίτερες ιδέες μας στις απαιτούμενες αλλαγές του παρόντος και του μέλλοντος. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να επανενωθεί ψυχικά για να γίνει αποτελεσματικό πολιτικά. Προσωπικά, θα ανταποκριθώ σε ό,τι μου αναθέσει ο πρόεδρος.
Τι θα θέλατε να αλλάξει από τώρα και στο εξής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον τρόπο που ασκεί την αντιπολιτευτική του τακτική;
Ο πρόεδρος είναι ο κινητήριος μοχλός των αλλαγών στη φυσιογνωμία και την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Έχει δώσει στίγμα και προσανατολισμό πορείας. Το συνολικό ΠΑΣΟΚ πλέον, πρέπει να ασκεί αξιόπιστη και αποτελεσματική αντιπολίτευση και παράλληλα να εργαστεί σκληρά, για να διαμορφώσει τη νέα πρόταση για την κοινωνία και τη χώρα. Σύνθημά μας παραμένει: «αντιπολίτευση με σοβαρότητα» και «αναπροσανατολισμός σε βάθος». Με κοινωνική αναφορά και προοδευτικό ορίζοντα.
Για το θέμα του βασικού μετόχου η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τελικά, πιστεύετε ότι θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αλλαγή του νόμου;
Θα ήθελε «ήπια προσαρμογή» και σε αυτό το θέμα, αλλά μάλλον θα έχουμε ανώμαλη προσγείωση! Είναι – μετά την απογραφή – άλλο ένα δείγμα ερασιτεχνισμού και προχειρότητας. Εκτιθέμεθα διαρκώς ως ευρωπαϊκή χώρα. Τα μεγάλα θέματα δεν αντιμετωπίζονται με λεονταρισμούς, λαϊκισμούς, κομματική εμπάθεια και λογική διευθέτησης συμφερόντων. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μία νέα κυβέρνηση σε τόσο μικρό διάστημα «προσγείωσε» τη χώρα και την κοινωνία σε τόσο χαμηλές προσδοκίες. Είναι η πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση που κατανάλωσε τόσο γρήγορα πολιτικό κεφάλαιο, ελπίδες και προοπτικές! H κοινωνία ζει υπό καθεστώς εντεινόμενης ανασφάλειας και η χώρα διαρκώς υποβαθμίζεται. H κυβέρνηση συνεχίζει ως «παρατηρητής» στα μεγάλα θέματα, ενώ εκεί όπου αποπειράται να δράσει, δημιουργεί αδιέξοδα. Δεν μου αρέσει να μελλοντολογώ, αλλά σε αυτό το κλίμα η εκτίμηση για τη μη εξάντληση της τετραετίας ενισχύεται όλο και περισσότερο.
Πάντως κ. Φλωρίδη, μολονότι στις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση φαίνεται να έχει υποστεί φθορά, αυτήν τη φθορά δεν φαίνεται να την εισπράττει το ΠΑΣΟΚ. Τι φταίει;
H εικόνα της κυβέρνησης «μαδάει», αλλά δεν έχει αποδομηθεί ακόμη. Είναι φυσικό να διανύουμε μία περίοδο κατά την οποία ο κόσμος που την ψήφισε παίρνει αποστάσεις και κυριεύεται από σκεπτικισμό, αλλά ακόμη δεν έχει στραφεί θετικά προς το ΠΑΣΟΚ. Αυτό συνδέεται και με τη φάση αναπροσδιορισμών που περνάει το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη λειτουργεί η αμφιβολία και για τους νυν και τους μέλλοντες, πολύ περισσότερο επειδή είχαμε κυβερνητική θητεία. Στο χέρι μας είναι να συνδεθούμε πειστικά και οργανικά με την κοινωνία.
Κοινωνικό αδιέξοδο
Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα;
H ακρίβεια και η ανεργία είναι οι αιχμές του οικονομικού και κοινωνικού αδιέξοδου. Ήδη, οι εργαζόμενοι αντιδρούν έντονα και πιο μαζικά. Εξίσου σημαντικό πρόβλημα, όμως, είναι η κυβερνητική απραξία. Δεν έχει να επιδείξει κάποιες – έστω επιμέρους – επιτυχίες και αυτό επιτείνει την οξύτητα των ανοιχτών προβλημάτων. H στασιμότητα των εθνικών θεμάτων, η διεθνής υποβάθμιση και το εσωτερικό οικονομικό αδιέξοδο συνιστούν εκρηκτικό μείγμα.
Εκτιμάτε ότι το καλοκαίρι ο κ. Καραμανλής θα οδηγηθεί σε σαρωτικό ανασχηματισμό για να αναστρέψει το κλίμα;
Όταν μία κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, πνοή, ενεργητική πολιτική που να δημιουργεί προοπτική και ελπίδα, καταφεύγει σε τεχνάσματα επικοινωνιακής ανανέωσης για αγορά πολιτικού χρόνου. Όμως, όλα αυτά απλώς ανακυκλώνουν τα αδιέξοδα. Σήμερα, βλέπουμε τις αποστάσεις που παίρνει ο Πρωθυπουργός από την κυβέρνησή του, ώστε να αποφύγει την προσωπική φθορά. Ίσως λοιπόν αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα. Τι νόημα όμως έχουν όλα αυτά, όταν το σύνολο μιας πολιτικής και μιας διακυβέρνησης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας της…
H Μαριλίζα ήταν ευχάριστη έκπληξη
«Ευχάριστη έκπληξη» χαρακτηρίζει ο κ. Γ. Φλωρίδης την επιλογή της κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για τη θέση της γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
Ήταν και για εσάς έκπληξη η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη νέα γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής;
Συχνά η επιλογή νέων προσώπων στις κορυφαίες θέσεις της πολιτικής ζωής είναι έκπληξη. Έτσι και η τοποθέτηση ως γραμματέα του ΠΑΣΟΚ ενός νέου αλλά καταξιωμένου στελέχους, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, ήταν μία ευχάριστη έκπληξη. Μα και από την άποψη των προσανατολισμών του Συνεδρίου, είναι επιλογή που σηματοδοτεί τον νέο κύκλο ρήξεων και μετασχηματισμών που διανύουμε. Το ΠΑΣΟΚ προχωρεί με σοβαρές αλλαγές στη φυσιογνωμία του, στον κομματικό οργανισμό του, στο πολιτικό προσωπικό του. Αλλάζει τον εαυτό του με πρακτικά και δεσμευτικά βήματα, για να αλλάξει την πολιτική και την κοινωνία.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “